
MS zegt nog weinig over eventuele beperkingen. Die kunnen uiteenlopen van sneller vermoeid zijn tot in een rolstoel zitten of zelfs veel in bed moeten liggen.
Afhankelijk van je energie, je mobiliteit en de benodigde hulp kunnen er aanpassingen nodig zijn tijdens je vakantie. In sommige gevallen moet je extra voorbereidingen treffen, in andere gevallen zal de bestemming extra aandacht vragen. Wanneer de MS jou beperkt, brengt een vakantie meestal extra geregel met zich mee. Maar er ‘even helemaal uit zijn’ kan ook heel fijn zijn!
Welke soorten aangepaste vakanties heb je?
Er zijn veel organisaties die zich toeleggen op vakantiereizen voor mensen met een handicap. Je kunt kiezen voor een georganiseerde groepsreis maar ook individuele vakanties (met eventueel maatwerk) zijn mogelijk. Of zoek een geschikte aangepaste accommodatie. Wij geven hieronder een beperkte selectie mogelijkheden. Maar er is veel meer aanbod! Steek hiervoor je licht elders op, bijvoorbeeld op ons Forum.
Reisorganisaties (geen compleet overzicht)
Groepsreis
Als je sneller vermoeid bent, dan is het waarschijnlijk handig om niet met een groep gezonde mensen op vakantie te gaan, omdat je dan sneller over je grenzen gaat.
Er zijn groepsreizen speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo zijn er bijvoorbeeld de reizen van Sailwise, zeilvakanties in Nederland. Lees meer op sailwise.nl. Zij bieden ook individuele zeilreizen aan.
Lees ook de ervaring van onze blogger Geert Jan over deze zeilvakantie msweb.nl/mensen/blogs/blog-geert-jan/misdenken/
Kamperen voor en door mensen met een handicap vindt plaats bij Handicamp. Lees meer op handicamp.nl.
Wielewaal heeft als doel de leefwereld van mensen met een beperking vergroten, door het organiseren van vakanties, logeerweekenden en vakantiedagopvang waarin ze in een groep erop uit gaan en ervaringen opdoen die thuis niet binnen handbereik liggen.
Avontuur in een groep
Er is een aantal reisorganisaties die avontuurlijke reizen organiseert voor mensen met een handicap. Helaas kan een gemotoriseerde rolstoel vaak niet mee.
Een reisorganisatie voor mensen, ongeacht de beperking, die avontuurlijke (kampeer-)tochten organiseert is ‘Onbegrensd Avontuur’. Zij maken dagtochten in Nederland en meerdaagse trektochten door bergachtige streken. Daarbij word je, indien nodig, vervoerd in een Joëlette. Lees meer op onbegrensdavontuur.nl
Saharatravel organiseert reizen voor zowel gezonde mensen als mensen met een handicap. Lees meer op saharatravel.nl
Specialist in aangepast reizen is Mundorado. Zij bieden zowel groepsreizen aan als individuele reizen op maat. Dit is een wat duurdere aanbieder. Lees meer op mundoradoreizen.nl
Individueel maatwerk
In Zwolle zit de reisorganisatie ‘Buitengewoon Reizen’ die je al het zoek- en regelwerk uit handen neemt. Je vertelt hen waar je graag heen zou willen, in binnen- of buitenland, en welke aanpassingen je nodig hebt. Vervolgens gaan zij dat organiseren met hulp van lokale mensen, inclusief lokale thuiszorg. Op hun site staan ook vaste accommodaties, die je meteen kunt boeken. Kijk op buitengewoonreizen.nl
Individuele vakantiebegeleiding voor mensen met een beperking. Bij deze aanbieder ben je helemaal vrij om te gaan en ‘staan’ waar je maar wilt. Zij volgen en helpen met alles, waar nodig. Daar hangt dan ook wel een hoger prijskaartje aan: p-reizen.nl/
Aangepast verblijf (geen compleet overzicht)
Als je in een aangepast verblijf wilt overnachten is het verstandig om al vroeg te beginnen met regelen omdat er weinig geschikte accommodaties zijn voor mensen met een beperking. Er zijn verschillende sites waar je kunt zoeken naar aangepaste B&B’s, appartementen, huisjes of bungalows.
Ook op MSweb staan ‘advertenties’ van aangepaste vakantieverblijven: msweb.nl/actueel/vraag-en-aanbod/
Neem verder ook eens een kijkje op:
www.eelkedroomt.nl: Aangepaste B&B’s in Nederland.
www.picturevakanties.nl: Allround site over aangepaste vakanties en verblijven.
www.roompotcare.nl: Verblijf en verzorging in Nederland en Duitsland.
www.buitenlevenvakanties.nl: prachtig gelegen vakantiehuisjes in Nederland, waarvan een aantal aangepast, met slaapkamer en badkamer beneden of een traplift.
Tesselhuus
De MS Vereniging Nederland organiseert elk jaar voor acht leden van de vereniging een geheel verzorgde vakantieweek op Texel. Deze vakantie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Tesselhuus die verblijf, vervoer, catering en uitstapjes financiert.
Daardoor kan de Vereniging deze vakantieweek kosteloos aanbieden voor leden die al langere tijd niet op vakantie zijn geweest vanwege hun lichamelijke beperkingen.
Camper en kamperen
Er is in Brabant een volledig aangepaste camper te huur, waarmee je door heel Europa mag toeren. De ‘Stichting On Wheels’ is er voor kinderen met Duchenne, maar zij stellen hun camper, tegen een kleine meerprijs, ook beschikbaar voor andere mensen met een handicap of beperking. Alles is aan boord: een tillift, een aangepast toilet enz. Ze verhuren ook een motor met rolstoelzijspan en aangepast chalets in Zeeland en Limburg. Lees meer op www.stichtingonwheels.nl
Via Handicamp Outdoor kun je ook een zelf op reis met de Handicamper. Of sluit je aan bij een van de groepsreizen met deze organisatie.

Foto: Martin de Bouter
Hulp
Verzorging op je vakantie.
Als je op je woonadres al thuiszorg krijgt, kun je dat op je vakantieadres in Nederland ook krijgen. Vaak kent de verhuurder de plaatselijke organisatie die daar thuiszorg levert.
Verzorging in het buitenland wordt vergoed door je zorgverzekeraar tegen een marktconform tarief. Je moet wel van tevoren goedkeuring aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hier kan wat tijd overheen gaan, dus begin hier ruim van tevoren mee.
Hulpmiddelen
Als je op je vakantieadres in Nederland een hulpmiddel nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een tillift of een anti-decubitusmatras, kun je die huren bij een thuiszorgwinkel zoals Vegro of Medipoint. Dit kan je een paar keer per jaar vergoed krijgen in Nederland, vanuit de basisverzekering.
Als je een hulpmiddel in het buitenland nodig hebt, dan kan dit vergoed worden uit de basisverzekering, maar niet volledig. Er kunnen verschillen zijn tussen zorgverzekeraars. Informeer dus bij je eigen verzekeraar naar de mogelijkheden.
Geneesmiddelen
Als je naar het buitenland gaat en geneesmiddelen gebruikt, zal je neuroloog een recept in het Engels schrijven en een verklaring meegeven, waarin wordt uitgelegd dat je met medicatie moet reizen. Als je medicijnen koel bewaard moeten worden, kun je een isotherme verpakking gebruiken of, tijdens lange vluchten, de medicijnen aan het cabinepersoneel geven, zodat zij ze in de koelkast kunnen zetten.
De apotheek kan ook helpen met een medicijnverklaring voor het buitenland en een koeltas.
Vaccinaties
Wat vaccinaties betreft, wordt alleen het vaccin tegen gele koorts momenteel afgeraden. Het is niet verboden, dus overleg met jouw neuroloog als je de vaccinatie nodig hebt voor je reisbestemming. Je kunt antimalariamiddelen zonder problemen nemen. Ze zijn met name nodig als je naar bepaalde landen in Afrika of Azië gaat.
Nog een paar praktische tips:
- Als je per vliegtuig reist met KLM/Air France, vraag dan om de Saphir-kaart. Deze kaart zorgt ervoor dat je wordt erkend als persoon met een handicap. Je arts, MS-organisatie, reisbureau of travel clinic’ kunnen je hier ook advies in geven.
- Leer hoe je zegt ‘Ik heb MS’ in de taal van het land waar je heen gaat.
- Vergeet niet om zo nodig een koeltas mee te nemen.
- Vergeet je reisverzekering niet aan te passen en neem je papieren mee op reis.
- Neem je zorgverzekeringspapieren mee op reis.
- Vraag je arts om een recept waarop je medicijnen bij hun Algemene Internationale Benaming (INN) worden aangeduid en neem die mee.
- Zorg altijd voor meer medicijnen dan je nodig hebt.
- Kijk op ons forum forum.msweb.nl of je handige tips vindt of start zelf een topic met vragen die jij hebt over een aangepaste vakantie.