Werken en MS, hoe doe je dat?

Als je een chronische ziekte hebt, kan het ingewikkeld zijn om te werken. Ook al wíl je graag en kún je het ook echt, je moet toch met van alles rekening houden. Werken en MS, hoe doe je dat eigenlijk? Dit thema komt regelmatig langs bij de redactie en bij de MS-coaches van MS Vereniging Nederland. Eind september 2022 organiseerde MSweb hier een webinar over.

Door Karen van Dalsem

webinar Werken met MSMS-coach Sanja vertelde tijdens het seminar welke vragen zoal binnenkomen bij haar en haar collega-coaches van de MS Vereniging. Heb je MS en twijfel je of je dit op je werk zult vertellen? Welke voordelen heeft dat? Is het eigenlijk verplicht om dit te melden op je werk? En hoe ga je om met je collega’s? Hoe vraag je om ondersteuning zodat je zo lang mogelijk kunt doorwerken?

Vertellen, ja of nee?

De diagnose MS komt vaak als je tussen de 20-40 jaar oud bent en je volop bezig bent met je werk, carrière en toekomstplannen. Veel mensen bellen het nummer van de MS-coaches dan ook kort na de diagnose. Vooral de vraag of je het moet vertellen op je werk wordt heel vaak gesteld. Bij het beantwoorden van die vraag zijn een aantal aspecten van belang. Sanja vraagt altijd of het te zien is dat je MS hebt of niet, of iemand een werkgever heeft of zelfstandige is, of er een vast of tijdelijk contract is en hoe de relatie met de werkgever is. Ook de aard van de werkzaamheden is belangrijk in verband met eventuele ongelukken en aansprakelijkheid.

Juridisch Loket

Zoek dus goed uit waar je in jouw specifieke situatie rekening mee moet houden, is Sanja’s advies. De MS-coaches kunnen daarbij helpen; voor juridisch advies kun je naar het Juridisch Loket gaan. Als je werkgever twijfelt over je inzetbaarheid kun je bij het UWV een verklaring arbeidsvermogen aanvragen zodat je kunt aantonen hoe belastbaar je bent. Als het even of voor langere tijd niet meer gaat, ga dan niet gelijk minder werken, maar meld je voor een deel ziek. Je behoudt dan voorlopig (een groot deel van ) je salaris, en je kan ook weer makkelijk terugkomen, als dat weer lukt. Een lagere functie accepteren? Dat betekent vaak een lager salaris. Heb je hier vragen over, ga naar het Juridisch Loket.

Veel mensen bellen het nummer van de MS-coaches kort na de diagnose.

Werkplek en collega’s

Een fysiotherapeut of andere deskundige kunnen helpen bij het inrichten van je werkplek zodat die zo goed mogelijk op jouw voorkeuren is afgestemd. Dat is voor iedereen goed, maar zeker belangrijk als je extra ondersteuning nodig hebt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar een plek waar je even of voor langere tijd prikkelarm kan werken. Vooral als je moe bent of snel overprikkeld raakt is het fijn om daar gebruik van te maken. Bespreek dit met je werkgever. Sanja hoort veel verhalen van mensen die te maken hebben met onbegrip van collega’s. Zeker als jouw MS heel wispelturig is, adviseert zij om met je collega’s in gesprek te gaan en echt de tijd te nemen goed uit te leggen waar jij last van hebt en hoe zij jou kunnen helpen.

Ervaringsdeskundige

Janneke Knol, ervaringsdeskundige, kan Sanja’s adviezen beamen. In het webinar vertelde zij over haar ervaringen. Tijdens haar sollicitatie bij haar huidige werkgever heeft ze verteld dat ze MS heeft; haar collega’s heeft ze later ingelicht. Janneke kreeg MS tijdens haar studie Logopedie. Fysiek is het logopedistenvak intensief, waardoor ze na drie jaar moest stoppen met de opleiding. Met hulp van de huisarts, maatschappelijk werker, een ergotherapeut en andere ondersteuners ging ze op zoek naar een beroep en werkomgeving die bij haar passen. Door de begeleiding die ze kreeg, weet ze intussen goed hoe ze met haar werkbelasting en belastbaarheid moet omgaan. Janneke denkt dat ze een aantal keer niet is aangenomen omdat ze vertelde dat ze MS heeft. Ze heeft het ook een paar keer niet verteld, maar dat voelde niet goed: ze wil graag eerlijk zijn en ook weten wat ze aan een werkgever heeft.

Door de begeleiding die Janneke kreeg, weet ze intussen goed hoe ze met haar werkbelasting en belastbaarheid moet omgaan.

Janneke en haar collega’s werken hybride, dus op slechte dagen werkt ze thuis. Met haar leidinggevende heeft ze afgesproken dat ze zelf kan kiezen thuis te werken of op kantoor. Hierdoor kan ze haar energie en werkdruk goed verdelen. Ze is open over haar keuzes en over de dingen die ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Collega’s gaan hier heel goed mee om. Janneke wordt op dezelfde manier beoordeeld als haar collega’s. Als ze een keer een slechtere dag heeft, dan wordt daar rekening mee gehouden. Inmiddels heeft Janneke, na een jaar op de afdeling, een andere functie gekregen met meer verantwoordelijkheden. Jannekes beste tip? Volg je gevoel wat betreft al of niet vertellen, het is niet verplicht. En geef zelf aan wat je nodig hebt!

Wil je meer van Sanja of Janneke weten? Kijk dan het webinar terug.

Meer informatie

MS-coaches

Telefoonnummer: 088-374 85 55

Op wisselende tijden, ma, di, wo en vrij (zie https://msvereniging.nl/contact/)

Of stuur een e-mail naar: mscoaches@msvereniging.nl

Nodig een MS-voorlichter uit op je werk

Voor het aanvragen van een voorlichting: 088-374 85 00

of stuur een e-mail met je vraag naar: info@msvereniging.nl

Andere handige websites

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *