Solliciteren met MS

Te horen krijgen dat je chronisch ziek bent is nooit leuk. Het is frustrerend voor eventuele ideeën die je had, gezien het grillige verloop dat de ziekte kan hebben. Toch maak je je studie af. En dan de arbeidsmarkt op, waar je erachter komt dat het crisis is en de banen niet bepaald voor het oprapen liggen. Maar je wilt per se werken. Hoe pak je dat aan?

Door: Marijn de Vries

Natuurlijk: werk zorgt voor een inkomen. Maar het geeft ook een gevoel van eigenwaarde, omdat je een bijdrage levert. Met een chronische beperking als MS is het vinden van werk dat echt bij je past een lastige opgave. Toch kun je jezelf er wel op voorbereiden.

Cartoon SolliciterenMogelijkheden verkennen

Kennis is macht, juist als MS-patiënt. Weten wat je wel kunt en wat niet scheelt enorm bij het zoeken naar geschikt werk. Verschillende mensen kunnen je daar gericht bij helpen. Samen met een arbeidstherapeut kun je onderzoeken wat de fysieke en cognitieve mogelijkheden zijn met MS (zie ook het artikel over de arbeidstherapeut ). Een ervaringsdeskundige kan je adviseren en een klankbord zijn. Dat zorgt alleen nog niet voor werk, dus luidt het devies: solliciteren!

Inkomen

Geen baan betekent geen inkomen. Maar de huur moet betaald en er moet brood op de plank. Het is geen schande om een uitkering aan te vragen, maar het is verre van ideaal. Je voelt je nutteloos omdat je geen betaald werk hebt, en je wilt jezelf bewijzen ondanks je beperking.

Algemeen geaccepteerd werk

Wie een uitkering heeft, is verplicht te solliciteren op algemeen geaccepteerd werk en moet dit werk accepteren als het wordt aangeboden. Dit kan betekenen dat je op zoek moet naar ander werk dan dat je aanvankelijk in gedachten had. Hier kan het advies van de arbeidstherapeut van pas komen. Hij of zij kan beoordelen of bepaald werk kan of niet. Als het echt niet kan, zal daar altijd rekening mee gehouden worden.

Afwijzing

Ondanks alle hulp en adviezen is het momenteel niet makkelijk om werk te vinden, beperking of niet. De kans op afwijzing is groot. Als dat een paar keer gebeurt, valt er nog wel mee om te gaan. Maar als je steeds maar wordt afgewezen zonder dat een werkgever je zelfs maar gezien of gesproken heeft, draagt dat niet bij aan een beter zelfbeeld en voldoende zelfvertrouwen.

Op gesprek

Toch is er bij iedere sollicitatiebrief kans op een uitnodiging voor een gesprek. Dat kan weer spannende momenten opleveren, want vertel je over je situatie of niet? Soms is de beperking duidelijk zichtbaar, soms niet. Werkgevers mogen in ieder geval niet naar de situatie vragen. En jij bent niet verplicht te vertellen over jouw medische situatie, tenzij deze je werkprestaties beïnvloedt. In dat geval moet je de werkgever hierover inlichten.

Goed om te weten: onderscheid maken op basis van een handicap of chronische ziekte valt onder het discriminatieverbod. In de folder MS en Werk van de MS Vereniging Nederland en op de website van de Weldergroep is veel informatie te vinden over werken met een beperking.

vacature

Je kunt open kaart spelen, maar dan loop je het risico dat je vanwege je situatie niet wordt aangenomen (dit zullen werkgevers nooit zo zeggen, maar het kan meespelen). Niets vertellen kan echter zorgen voor ongemakkelijke situaties in de toekomst als de baan al binnen is. Het is een dun koord om te bewandelen.

Mogelijkheden

Maar genoeg kommer en kwel, er zijn best mogelijkheden. Als MS-patiënt ken je je eigen situatie het beste. Je kunt heel gericht vacatures uitzoeken op wat je wel en niet kan. Wanneer je met overheidsinstanties in aanraking komt, kun je als geen ander jouw situatie uitleggen. Een medische verklaring van de behandelend arts en een arbeidsdeskundig rapport van het UWV kunnen helpen bij het ‘meetbaar’ maken van de mogelijkheden. Als het goed is, komen de conclusies uit die rapporten overeen met hoe je zelf de beperking van MS ervaart.

Conclusie? Met een chronische aandoening als MS is het ongetwijfeld lastiger om werk te vinden, maar het is niet onmogelijk. Dat gezegd hebbende: ook ondergetekende is nog steeds op zoek naar werk.

www.weldergroep.nl

MSzien jaargang 12, september 2013 (3)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.