Online onderwijs uitkomst voor student met handicap

De terugkeer naar school, na de sluiting wegens corona, verkleint de toegankelijkheid tot het hoger onderwijs voor mensen met een handicap. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) op ScienceGuide, een nieuwssite voor mensen in het hoger onderwijs. ”Er is een groep kwetsbare studenten die het onlineonderwijs juist nodig heeft. Als je niet altijd fysiek aanwezig kan zijn, is online onderwijs een uitkomst”, zegt Ama Boahene.

Gedurende de sluiting van hogescholen en universiteiten waren de colleges online. Die lessen zijn na de opening van de scholen weer vervangen door de traditionele samenkomst in de collegezaal. Voor studenten met een beperking betekent dit dat ze weer last hebben van de hen bekende problemen zoals ontoegankelijke gebouwen, volle collegezalen en verplichte aanwezigheid.

‘Thuis studeren ideaal’

De meeste studenten zijn natuurlijk dolblij weer samen in de collegebanken te kunnen zitten. Maar voor studenten met een handicap is dat niet altijd het geval. Student Jordie (gefingeerde naam, volledige naam bekend bij de redactie), pas afgestudeerd bachelor aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), verwoordt het als volgt: “Bijna mijn hele schoolleven zat ik opgesloten in leslokalen. Dat stilzitten was funest voor mijn concentratie. Thuis moeten studeren was voor mij eigenlijk ideaal. Ik kon even stoppen als ik dat nodig had en in de rust van mijn kamer was ik ook niet zo gauw afgeleid. Ik kreeg veel meer gedaan op die manier“.

Ook voor studenten met MS kan het een uitkomst zijn via internet college te volgen. Zo kun je als je moe bent bijvoorbeeld even rust nemen. Heb je weer energie, dan ga je gewoon verder waar je gebleven was. Afwezigheid kun je zo ook prima compenseren.

Volgens Nicole Brown, docent Onderwijs bij het Institute of Education van de University College London (UCL), is de fysieke omgeving van hoger onderwijsinstellingen nog vaak slecht ingesteld op mensen met een beperking. Uit een onderzoek dat ze hiernaar heeft ingesteld blijkt dat daardoor in het hoger onderwijs minder mensen met een handicap afstuderen dan je zou mogen verwachten. Mogelijk zouden zij wel kunnen afstuderen als er rekening was gehouden met hun beperking.

Online als standaard

De LSVb pleit ervoor om online onderwijs standaard onderdeel te maken van het onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: “Ons uitgangspunt is dat er altijd fysieke lessen moeten zijn. Maar er zijn situaties waarin online onderwijs goed is”.

Bronnen: supportmagazine.nl/terugkeer-naar-fysiek-onderwijs-verkleint-toegankelijkheid-hoger-onderwijs/ www.uu.nl/en/events/online-lecture-disclosure-dances-in-doctoral-education
www.scienceguide.nl/2022/01/terugkeer-naar-fysiek-onderwijs-verkleint-toegankelijkheid-hoger-onderwijs/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *