Met een re-integratiecoach opnieuw naar werk

Ook al ben je (gedeeltelijk) afgekeurd door het UWV, dan is het toch wel de bedoeling dat je weer op zoek naar werk gaat. Je moet ‘re-integreren’ op de arbeidsmarkt. Het UWV biedt trajecten aan waarin je met een loopbaanadviseur of -coach op zoek gaat naar je mogelijkheden om weer te gaan werken. Bert Knol van Profunda Loopbaancoaching vertelt wat hij precies doet binnen zo’n traject.

Door: Marijn de Vries

Inzicht

Met een re-integratiecoach opnieuw naar werkVolgens Knol is het belangrijk de problemen eerst duidelijk voor ogen te krijgen. Een re-integratietraject zet je niet zomaar in gang. Of het nu om ziektewet of WIA gaat, er speelt altijd iets ernstigs. “Meestal is het, hoe je het ook wendt of keert, rouwverwerking. Moeten accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, en met de beperkingen leren te dealen” geeft de loopbaanadviseur aan. “In negen van de tien gevallen moet je mensen een beetje ‘empoweren’, in hun kracht zetten. Ze een stuk zelfvertrouwen terug geven”.

Ik ben tevreden als mensen hier vandaan gaan met een gelukkige kijk op wat ze willen.”
— Bert Knol, loopbaanadviseur

De belangrijkste vraag is volgens hem dan ook niet ‘hoe kom ik weer aan het werk?’. “Het is  veel meer ‘hoe kan ik in dat traject wat fitter worden, zodat ik uiteindelijk de eerste stappen in het solliciteren, in het zoeken van een baan ga zetten?’ Het belangrijkste is om zelf inzicht te krijgen in wat je wilt en wat je kunt.”

Kennismaking

Om zover te kunnen komen, is het belangrijk dat zowel de coach als de klant een klik hebben en hetzelfde willen. “Als ik niet het gevoel heb dat jij samen met mij die reis wil maken dan ga ik die reis niet met jou doen”, aldus de loopbaanadviseur. “Als jij in staat bent en ook verandering wil, dan kunnen we het samen doen. Als dat niet het geval is, dan heeft het geen enkele toegevoegde waarde wat ik doe”.

Daarom beginnen de meeste trajecten met een zogeheten ‘klik’gesprek, waarin beide partijen elkaar leren kennen. Daarnaast is een positieve instelling belangrijk. En: “je zult jezelf een trap onder je kont moeten geven om weer positief aan de slag te gaan”.

Mensen helpen

Bert begon zijn carrière als pas afgestudeerde politicoloog bij British American Tobacco. Daar kreeg hij de opdracht 123 productiemedewerkers naar ander werk te helpen, omdat de fabriek in Amsterdam gesloten werd. “Daar is eigenlijk al mijn liefde voor het mensen helpen ander werk te zoeken ontstaan” vertelt hij. Na diverse managementfuncties bij verschillende bedrijven besloot hij in 2012 dat hij toch iets anders wilde dan organisaties helpen.

“Toen had ik zelf het gevoel: ik ben alleen maar bezig met organisatieverandering, het kleine ben ik onderweg kwijtgeraakt. Mijn vrouw had destijds al een loopbaanadviesbedrijf en ik merkte dat zij het steeds drukker kreeg. Samen hebben we toen besloten dat dat mijn uitdaging was, meer met individuen bezig zijn. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik eigenlijk geen klassieke loopbaanadviseur ben – zoals ik in feite nooit ergens klassiek in ben geweest”.

Goede plek

Voor Bert Knol telt vooral dat mensen op de goede plek terecht komen, niet zozeer dat ze weer in een betaalde baan terecht komen. “Mensen denken vaak ‘ik ga naar een loopbaanadviseur en dan heb ik een baan’. Nee, daar liggen nog een paar stappen vóór. Ik krijg hier mensen die echt denken dat ik ze beter ga maken en aan werk help. Maar dat doe ík niet, dat doe je zélf! Ik ben alleen faciliterend in dat proces”.

Bevestiging is daarbij heel belangrijk. “En ik hoop natuurlijk dat ze de bevestiging in zichzelf kunnen zoeken. Maar laten we er geen doekjes om winden: ik denk dat de waardering van derden heel belangrijk is. Dat telt vaak nog meer dan bijvoorbeeld salaris.”

Zingeving

De erkenning dat waardering boven geld gaat zit overigens niet echt in onze cultuur, stelt Knol vast. “Je ziet dat mensen vaak toch maar hun emoties inslikken. Ik zou liever zien dat mijn klanten gewoon tonen dat ze behoefte hebben aan een schouderklopje”.

Afsluitend: “Ik ben tevreden als mensen hier vandaan gaan met een tevreden en gelukkige kijk op wat ze willen” sluit hij af. “Dat hoeft niet per se een baan te zijn. Ik vind zingeving veel belangrijker. Als mensen denken: ik ga vrijwilligerswerk doen, dan vind ik dat prima”.

Meer informatie kun je lezen op www.profunda.nl.

Eerste publicatie
MSzien nr. 4 – december 2018

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.