
De gehandicaptenparkeerkaart
Een voorziening waar je veel aan kunt hebben is de gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Als je zelf kunt autorijden, maar niet ver meer kunt lopen, ben je meestal verzekerd van een plekje niet al te ver van de ingang van de schouwburg of van de winkels. Als je met iemand meerijdt en bijvoorbeeld een rolstoel of een rollator bij je hebt, is er een royale parkeerplaats om alles uit te laden.
Door: Trudy Mantel
De gehandicaptenparkeerkaart heette vroeger de invalidenparkeerkaart en heeft bestaan tot het begin van deze eeuw. De oude kaart stond op het kenteken van de auto en kon dus door iedereen, die in de auto reed, worden gebruikt. De nieuwe kaart staat op naam van de gebruiker en is voorzien van een pasfoto.
Er bestaan twee soorten gehandicaptenparkeerkaarten: een kaart voor een bestuurder, voorzien van de letter B, en een kaart voor passagiers, voorzien van de letter P. Een combinatie is ook mogelijk. Deze nieuwe constructie maakt het mogelijk om de kaart mee te nemen in elke andere auto en dat is vooral handig als je met verschillende mensen meerijdt. Met de GPK mag je parkeren op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, die met het bekende bord zijn aangegeven, en onder bepaalde voorwaarden ook daarbuiten.
Voor een GPK komen personen in aanmerking, die niet verder dan honderd meter kunnen lopen, ook niet met hulpmiddelen. Ook als je volledig rolstoelgebonden bent en/of altijd afhankelijk bent van iemand anders om je te rijden, kom je in aanmerking voor een GPK.
Europese kaart
Een GPK vraag je aan bij de gemeente. Bij de eerste keer dat je de kaart aanvraagt zul je gekeurd moeten worden. Zo’n keuring kost gemiddeld € 150,-. Het hangt van de gemeente af wie die keuring uitvoert, soms is dat de GGD, soms de instantie die ook de indicaties voor de WMO uitvoert en soms een huisarts of specialist. Dan heb je nog de kosten van een pasfoto, die aan de gestelde eisen moet voldoen. De kosten van de kaart zelf verschillen per gemeente, maar vallen vaak mee, meestal rond een paar tientjes. De kaart is maximaal vijf jaar geldig en bij de verlenging hoef je meestal niet meer opnieuw gekeurd te worden Je moet er dus twee keer voor naar het gemeentehuis, een keer om aan te vragen en een keer om op te halen. Best even wat gedoe en weer extra kosten die je moet maken, alleen maar vanwege je ziekte. Maar je bent dan wel in het bezit van een uniforme Europese kaart.
Buitenland
In alle Europese lidstaten, en ook nog enkele landen daarbuiten, heb je dezelfde rechten als de inwoners van dat land. Welke rechten dat zijn staat op de site van de ANWB. De betekenis van de kaart staat er in meerdere talen beschreven, zodat je je rechten duidelijk kunt maken in de taal van je vakantieland. Omgekeerd hebben buitenlanders, die een kaart uit hun eigen land hebben en voorzien van het rolstoelsymbool, in Nederland parkeren op de bekende gehandicaptenparkeerplaatsen.
Parkeren waar je wilt
Je heb je kaart dus gehaald, keurig voorzien van pasfoto en op je eigen naam gesteld en met een geldigheidsduur van vijf jaar. Je kunt er dus op uit. Op naar het winkelcentrum! Maar dan begint het, waar mag je staan? Het loont de moeite om goed na te gaan wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld op de hieronder genoemde site van de politie, want het is een misverstand om te denken dat je met een GPK echt overal mag staan. Dat is niet zo, bij een doorgetrokken gele streep of bij een bushalte mag je bijvoorbeeld ook met een kaart niet staan.
Met de GPK mag je onbeperkt staan bij het bekende bordje met het rolstoelsymbool, mits daar natuurlijk niet een kenteken op vermeld staat, want dan is het een parkeerplaats die aan iemand is toegewezen. Een toegewezen plaats kan ook gebonden zijn aan een bepaalde tijdperiode, bijvoorbeeld bij iemands werk. Dan staat op het bord naast het symbool en het kenteken, de tijden aangegeven waarbinnen de plaats is gereserveerd. Op andere tijdstippen mag iedereen met een GPK op de plek staan.
De tweede mogelijkheid is parkeren in een zogeheten blauwe zone, waar iedereen een parkeerschijf achter zijn voorruit moet leggen. Dat hoef jij dus niet te doen en je mag er ook langer staan dan de aangegeven tijdsperiode, in feite onbeperkt.
De derde mogelijkheid is parkeren waar een parkeerverbod geldt, want daar mag je maximaal drie uur staan. In dat het geval moet je naast de GPK een parkeerschijf achter je voorruit leggen met ingestelde tijd. Bovendien moet je opletten dat waar je parkeert, je het verkeer niet hindert. Je mag bijvoorbeeld niet bij een bushalte parkeren. Het parkeerverbod moet zijn aangegeven door het bekende ronde bord met de rode rand of een onderbroken gele streep.
Je parkeermogelijkheden zijn dus divers! Zorg er in ieder geval voor dat je, naast je GPK, ook de gewone blauwe parkeerschijf hebt. Je krijgt gegarandeerd een bon als die er niet bij ligt als je op een plaats staat, waar een parkeerverbod geldt.
Gemeentelijke regels
Naast de algemene regels, die in de meeste landen van de Europese Unie gelden, heeft iedere gemeente nog zijn eigen parkeerbeleid op het gebied van betaald parkeren. Dat maakt het niet eenvoudig! Vuistregel is, dat als er niets staat aangegeven je gewoon moet betalen. In sommige gemeenten is parkeren voor gehandicapten gratis, maar dat is lang niet overal het geval.
Als je moet betalen, krijg je te maken met de vaak moeilijk te bereiken betaalautomaten. Sommige gemeenten hebben daarom, heel schattig, een laag parkeermetertje naast de gehandicaptenparkeerplaats gezet. Gelukkig kun je tegenwoordig met diverse parkeerapps op je mobiel de meter ‘aanzetten’.
Een aantal jaar geleden is een wetsvoorstel ingediend om het parkeren voor gehandicapten in het hele land gratis maken, maar dat heeft het niet gehaald. De Eerste Kamer was van mening, dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of gehandicapten voor een parkeerplaats moeten betalen of niet. Het is dus handig om je van tevoren op de hoogte te stellen, welke regels de gemeente waar je naartoe gaat hanteert. Behalve op de onderstaande websites, kun je die ook vinden op de websites van de gemeenten.
Handige websites
De overheid
Regeling gehandicaptenkaart
In-welke-landen-is-de-gehandicaptenparkeerkaart-geldig
De politie
Vraag en antwoord: Gehandicapten parkeerkaart: de wet
De gemeente
www.gehandicaptenparkeerkaart.nl/
De kluis
De kaartkluis
MSzien jaargang 10, maart 2011 (1)
Dit bericht heeft 0 reacties