Arbeidsproductiviteit bij mensen met MS

Zelf gerapporteerde werkproductiviteit bij mensen met multiple sclerose en de associatie met mentale en fysieke gezondheid

Cognitieve en fysieke vermoeidheid zijn positief gerelateerd aan presenteïsme (verminderde productiviteit op werk als je aanwezig bent). Daarentegen zijn symptomen van depressie en cognitieve vermoeidheid gerelateerd aan absenteïsme (ziekteverzuim: productiviteitsverlies door (regelmatige) afwezigheid op het werk).

Doel van de studie

Deze Nederlandse studie was gericht op het identificeren van mentale en fysieke gezondheid, demografische en ziektekenmerken met betrekking tot arbeidsproductiviteit bij mensen met MS.

Mensen met MS die herstellend zijn hebben een significante belemmering van de arbeidsproductiviteit. Bij mensen met MS wordt vaker presenteïsme geconstateerd door verhoogde fysieke en mentale vermoeidheid.

In de studie hebben 236 werkende mensen met MS een neurologisch en een neuropsychologisch onderzoek ondergaan. Daarnaast hebben ze vragenlijsten over werkproductiviteit, mentale en fysieke gezondheid ingevuld. Meerdere lineaire en logistieke regressieanalyses zijn vervolgens op de data losgelaten.

Een model met fysieke en mentale gezondheidsfactoren voorspelde duidelijk presenteïsme. Vooral een hogere fysieke en mentale vermoeidheid droegen bij aan meer presenteïsme. Een model met alleen mentale gezondheidsfactoren voorspelde absenteïsme. Symptomen van depressie en een hogere mentale vermoeidheid waren duidelijke aanwijzingen voor absenteïsme.

Bron: Elianne E A van Egmond et al.

Disabil Rehabil 2021 Oct 5;1-10

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34607481/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *