Zelfstandig ondernemers moeilijk te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid 

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheids-verzekering (AOV) is voor mensen die geheel zelfstandig werken – meestal zogeheten zzp’ers – vaak heel moeilijk.
Arbeidsongeschiktheids-verzekering afsluiten vaak moeilijkZzp’ers staat voor ‘zelfstandigen zonder personeel’. Ze worden vaak niet geaccepteerd door de verzekering of slechts tegen hoge premies of uitsluiting van ziektes. Dat komt doordat verzekeraars zaken uitsluiten op basis van gebeurtenissen in het verleden of bestaande problemen. Wat bijvoorbeeld voor iemand met MS een hinderpaal kan zijn.

“Verzekeraars kunnen bepaalde dekkingen uitsluiten omdat je een medische achtergrond hebt. In het ergste scenario kunnen ze je zelfs weigeren”. Aldus het tv-consumentenprogramma RADAR op 28 februari 2022.

Dat kunnen ze doen doordat je bij het afsluiten van een verzekering een gezondheidsverklaring moet overleggen. Aan de hand daarvan bepaalt de verzekeraar hoeveel premie je moet betalen en waarvoor je je kunt verzekeren. Via vergelijkingssites kun je nagaan wat het voordeligste is.

Ook als je van een aandoening bent genezen, ben je niet altijd welkom bij de verzekering. Of je betaalt een torenhoge premie. Veel zelfstandigen zien daarom af van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verschil werknemers en zelfstandigen

Werknemers, mensen die in loondienst zijn, zijn automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Voor zelfstandigen geldt dat niet. Zelfstandigen moeten zichzelf verzekeren en kunnen niet terugvallen op de sociale verzekeringen, zoals de ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO).

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ondernemers soms geen verzekering afsluiten omdat de baten niet opwegen tegen de kosten (46%), ze het niet kunnen betalen (32%), zelf het financiële risico kunnen afdekken (25%) en/of kunnen terugvallen op het inkomen van een partner (20%). Bijna de helft van de zzp’ers (45%) geeft aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te kunnen betalen.

Verplichte sociale verzekering

Volgens RADAR is het vreemd dat mensen die zelfstandige zijn niet onder dezelfde arbeidsongeschiktheidsregeling vallen als mensen in loondienst. Iedereen kan immers ziek worden, zonder dat hij of zij daar zelf om gevraagd heeft. Daarom vindt RADAR dat er een verplichte sociale verzekering moet komen voor zelfstandigen. Het huidige Kabinet heeft de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers opgenomen in het Regeerakkoord. Het streven is invoering per 1 januari 2023.

radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/zzpers-geweigerd-voor-arbeidsongeschiktheidsverzekering/

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/toekomst-pensioenstelsel

www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/pensioenakkoord-ouderdomspensioen-en-verplichte-aov/

ondernemersplein.kvk.nl/arbeidsongeschiktheidsverzekering/

Radar.avrotros.nl/nieuws/item/invoering-verplichte-aov-voor-zzpers-gaat-nog-jaren-duren/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.