Ziekelijke kunst?

“I’m gonna run to you!” zong Bryan Adams eind jaren 80. Dát is nou een nummer waar ik niks meer mee kan. Maar welke nummers zijn wel ‘lekker’?

Kunst, ik weet er niets van en heb het altijd links laten liggen. Maar dat lijkt nu te veranderen. Voorheen putte ik mijzelf uit met sporten als ik gestrest was of ontspanning zocht. Maar hoe moet ik nu omgaan met de toenemende frustratie? Niet alleen moet ik mij aanpassen aan de (on)mogelijkheden van mijn lijf, ook voor de manieren, die ik mijzelf in loop der tijd had aangeleerd om stress te hanteren, moet ik iets nieuws verzinnen.

mijnverhaal-100802-ziekelijke-kunstIk zoek een uitlaatklep, inspiratie, en als je het over inspiratie hebt, moet je toch bij de kunst zijn? Het lichaam wordt steeds meer statisch, mijn geest allerminst! Maar waar vind ik  herkenning, wat roert en troost mij, op welke nummers kan ik los? Vermoedelijk is dat voor iedereen anders, of zou er zoiets bestaan als MS kunst ;-)?

‘The road’ www.youtube.com/watch?v=FTQScPdcBnc  is een film die mij troost bracht, terwijl het een morbide, apocalyptische film is. Zelfs letterlijk zwart, elke kleur ontbrak, behalve op momenten dat er teruggeblikt werd met vreugdevolle herinneringen. Deed ik niet hetzelfde met mijn leven? Kende ik niet de strijd tussen  wanhoop en overlevingsdrang, tussen onbevangenheid en bitterheid? De personages verschillen hierin. Hoe ver moet je gaan met leven, wanneer geef je op? Interessante vragen en wat prettig  dat ook iemand anders zich dit hardop afvraagt. Het weekte mij los van vastgekoekte somberte en mijn gedachten kwamen erdoor in beweging.

Ik las gretig een biografie over Frida Khalo en laafde me aan haar temperament. Zij eiste het leven op, liet van zich gelden, ondanks haar fysieke beperkingen en pijn. Ik kijk nu anders naar haar schilderijen.

En muziek? “Brazen” van Skunk Anasie www.youtube.com/watch?v=Gm3z3i_xfaM  is een lekker nummer om de frustratie te botvieren. Al is het alleen maar om het zinnetje: “Why don’t you weep, … and the anger builts up inside..”. En wie had gedacht dat klassieke muziek mij tot tranen zou roeren…

Nu ben ik op zoek naar een top tien MS songs. Een nummer voor elk typerend moment. Welke nummer zou bijvoorbeeld het beste passen bij het triomfmoment als ik met mijn boodschappen de trap heb beklommen; welk nummer verlicht het moment als ik en public weer eens op mijn bek ben gegaan? Bij algehele frustratie: “It ain’t all good” van Del la Soul & Chaka Khan www.youtube.com/watch?v=5rW01VTvc_Q [Redactie: deze video is niet meer beschikbaar].

Deze clip van Fat boy Slim is om mijzelf op te beuren omdat de actor erin vliegt (I wish) www.youtube.com/watch?v=K7Ky5R-vxns [Redactie: deze video is niet langer beschikbaar in verband met een auteursrechtclaim].

Het is een zoektocht die mij afleidt, de verrassing is aangenaam op momenten dat ik iets vind wat mij weet te raken. Als ik geraakt word, heb ik het gevoel dat ik leef en dat gevoel blijkt los te kunnen bestaan van dit onmogelijke lijf…

Therese, augustus 2010