Wat als…

Je hebt MS en je verliest je partner, dan verlies je niet alleen je levensgezel, maar ook je mantelzorger. Informatie over dit verlies is nauwelijks te vinden. Wat te doen met de hond die jij niet uit kunt laten en de tuin die je niet kunt onderhouden? Wie haalt de boodschappen en doet het huishouden? Hoe behoud je een redelijk inkomen en kun je nog in jullie huis blijven wonen?

mantelzorgVoor een deel ontstaan bij overlijden dezelfde problemen als bij mensen die geen MS hebben, zoals het verlies van een inkomen. Wat erbij komt, is het verlies van de dingen die de partner deed, die jij niet kunt overnemen.

Dit overkwam Saskia Manting uit Hoofddorp. Haar man Tom overleed op 16 december 2019 door steekwonden, toegebracht door een 15-jarige jongen. Met een leeftijdgenoot overviel die Tom toen hij €100 trok uit een pinautomaat. Haar verhaal heeft ze inmiddels in en op diverse media gedaan, zoals in het NRC van 14 juli 2020, om aandacht te vragen voor de vele steekincidenten waarover de laatste tijd wordt bericht.

Vele gevolgen

Die gebeurtenis, in december vorig jaar, was al dramatisch genoeg, maar omdat ze MS heeft, kwamen er nog andere problemen bovenop. Zo kan zij hun drukke hond niet uitlaten, dus die moet een andere baas krijgen. De tuin onderhouden gaat ook niet, waardoor ze moet verhuizen. En er zijn financiële gevolgen. Die probeert ze nu op de intussen veroordeelde daders te verhalen.

Over de financiële gevolgen van een overlijden voor nabestaanden staat het internet vol. Maar, wat veel mensen niet weten, is dat de wettelijke nabestaanden-uitkering (ANW) alleen geldt voor mensen die meer dan 45% arbeidsongeschikt zijn of kinderen onder 18 jaar in huis hebben. Als je dan zelf geen inkomen hebt, rest in het geval er geen andere pensioenregeling is, de bijstand.

Mantelzorger

Over het wegvallen van mantelzorg, vind je voornamelijk artikelen die uitgaan van de achterblijvende mantelzorger. Over achterblijven zonder mantelzorger, heb ik niets kunnen vinden. Het lijkt erop dat iedereen er vanuit gaat dat de zieke altijd eerder overlijdt dan de verzorger.

Wat als daar nou eens een aparte regeling voor zou komen? En zolang die er niet is: waarom niet van de twee jongens die haar dit hebben aangedaan gevraagd dat ze iets doen om haar bijkomende problemen op te lossen?

Tiety, 24-07-2020

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Een hele laffe daad met hele grote gevolgen. De emotionele gevolgen zijn altijd groot bij iedereen. In dit geval komen er nog een heleboel financiële en praktische problemen bij. Ik hoop dat de financiën bij deze mevrouw goed geregeld waren om het verlies van inkomsten gedeeltelijk op te vangen. Voor de praktische problemen waarvoor externe hulp nodig is, welke zal moeten worden ingehuurd, alsmede het inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.