‘Positief verhaal’… Ik dacht meteen aan mijn ‘story’:

Ik ben een vrouw van 43 jaar, ruim 20 jaar gelukkig samen, getrouwd. Het leven lacht(e) me toe: leuk werk, veel aandacht en genoeg uitdaging. Sportief typje: van hardloopwedstrijden tot het duiken op the Caribbean. Twintig bikini’s in de kast en hakken van 12 cm.

Mijn Verhaal - AniaEn toen gebeurde het: na een reeks vage klachten (moe, slecht spreken, onhandig geworden, ik?!) en meer verontrustende signalen (dubbelzien, slecht lopen, vallen, ‘dronkenschap’) volgde de diagnose: RRMS. Ik zit bijna 3 jaar in de medische molen met onderzoeken, scans, controles. Alles is anders. En toch…

Ik gebruik de 1e lijns medicatie (Tecfidera). Liever niet, maar ik doe het wel. Meteen zocht ik meer informatie over MS, de aanpak die beter bij mij past. En gevonden: Jelinek dieet!

Inmiddels ben ik het 2 jaar trouw en streng aan het volgen. Geen: ‘balansdag’, ‘beetje kan geen kwaad’ of ‘zin in iets anders/lekkers’. Nee, Jelinek dieet is duidelijk en stringent! EN HET WERKT. Afgelopen 2 jaar is er geen nieuwe schade in mijn hersenen bijgekomen. Stabiel. Wouw.

Wat ik me afvraag: hoe komt het dat de artsen hier zo sceptisch over zijn? Afwijzend en wantrouwend. Zwijgend. Waarom ben ik als MS patient hier nooit op gewezen? De rol van de voeding. Het kan wellicht niet genezen, maar vertragen en/of helpen doet het wel.
@VUmc: als je dit leest…hoe zit het?!

Een tussenstand na 2 jaar met de RRMS diagnose: ‘oude’ klachten zijn gebleven, jammer. Maar ik werk nog steeds en sport elke dag. Spinning, Body Pump, yoga en fitness. Ik reis veel, love it! Alles met (of dankzij) Jelinek dieet. Dus… als je een ‘zoekende’ bent of twijfelt: do it!

Liefs, Ania.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Fijn dat het voor je werkt. Maar komt het door het Jelinek dieet of door de Tecfidera? Of gewoon omdat de MS nu weer even rustig is?
  Ik neem geen medicatie, volg geen dieet en toch ben ik al een aantal jaren stabiel. Oude klachten zijn zelfs minder geworden. Er zijn zelfs plekjes verdwenen op de MRI. En dat zonder er iets aan te doen. Soms is het gewoon hoe de ziekte verloopt.
  Maar dat je je beter voelt bij een dieet/levenswijze als Jelinek, kan ik me heel goed voorstellen.

  1. Hoi Ania en Brigitte,
   Ik had een beetje dezelfde gedachte. Je kunt toch niet weten of het ’t eten is of de Tecfidera?
   Maar dát het zo goed met je gaat vind ik superfijn voor je!

  2. Super fijn voor je, Brigitte. Stabiel, wouw. Jaloers… Keep on track! Zelf zit ik aan Tecfidera vast. En jaaa: ik hoop dat ie werkt! Maar…gezonde voeding en lifstyle houden mij ‘op de been’. Dat is mijn vurig geloof. En hoop. Ik houd nog heeeeeel lang vol, hoor ?. BR

 2. Wat fijn dat het zo goed gaat. Het is inderdaad lastig om te bepalen of het door jelinek komt.

  Het zal een combinatie zijn van eten , medicatie en geluk!!! ( denk ik)

  Ik volg ook het dieet. Maar helaas doet het niet echt wat voor mijn ms maar wel voor mijn humeur, fitter voelen, helderder in het hoofd.

  1. Beste Anne, niet opgeven, hoor! Heel knap dat je het doorzet, dit allez zonder verwacht resultaat….Echt! Geen idee of Jelinek dieet kan genezen… het helpt en ondersteunt iig. Ik ben ervan overtuigd. Veel succes! BR, Ania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.