Van frustratie naar oplossing:

Veilig reizen met gekoelde medicatie

Reizen met temperatuurgevoelige medicatie is lastig, daar kan ik over meepraten. Sinds een aantal jaar gebruik ik een medicijn dat te allen tijde tussen 2 en 8 °C moet blijven. De oplossingen die ik meekreeg en op internet vond, bieden mij maximaal 8 uur reistijd. Met buitentemperaturen zoals deze zomer in Nederland, is dat niet meer dan 4 uur. Daar kom ik niet heel ver mee.

Carla van den Bos
Carla van den Bos

Hoe kan het dat ik extra beperkt word? Niet door een ziekte, maar door het praktische probleem van het meenemen van mijn medicijnen. Voor mijn eerste vakantie, gaf mijn arts het advies om zonder medicijnen op reis te gaan. Het ging tenslotte maar om 10 dagen, dat moet kunnen. Helaas werd ik elke dag een beetje zieker, dit was niet echt vakantie te noemen.

Waarom kan ik niet mèt mijn medicatie op de juiste temperatuur op reis?

Hackathon

Deze vraag heb ik ingebracht bij de Dutch Health Hackathon in mei 2016 in het LUMC-ziekenhuis. Een zorg-hackathon is een groot evenement waarbij patiënten, designers, ontwikkelaars, ondernemers en zorgprofessionals samen komen om in één weekend, echte problemen in de zorg aan te pakken. Samen met een groep experts zijn we aan de slag gegaan. De eerste ideeën en ontwerpen voor een koelcontainer zijn daar ontstaan. We deden mee onder de naam Meds²Go en we wonnen de tweede prijs en veel mensen moedigden ons aan om dit probleem op te lossen.

Later in 2016 deed Meds²Go mee aan Launchlab van Yes!Delft. Tijdens dit Launchlab werk je drie maanden aan het onderzoeken van de markt. Wie zijn de mensen die deze medicijnen gebruiken? Wat is precies het probleem? Meds²Go won de LaunchLab editie in december 2016.

Dit was tevens een goede bevestiging dat de container over veel potentie beschikt. Er zijn meer dan 100.000 mensen in Nederland die gebruik maken van medicijnen die tussen 2 – 8 °C moeten worden bewaard. We weten nu dat veel patiënten stress ervaren over de conditie van deze medicijnen, omdat er geen monitoring van de temperatuur is. Ook betreft het een diverse groep mensen; denk bijvoorbeeld aan kinderen, die door het gebruik van deze medicatie niet op schoolkamp kunnen of volwassenen die voor hun werk vaak ergens moeten overnachten en ervoor kiezen om hun medicatie ‘voor het gemak’ thuis te laten.

Bij mij was er geen twijfel meer. In januari 2017 richtte ik officieel de Meds²Go travel B.V. op. Samen met I-Chu Liao, een product ontwerper, afgestudeerd aan de TU-Delft. Onze ambitie is om ervoor te zorgen dat iedereen die temperatuurgevoelige medicatie gebruikt, mét de medicijnen op reis kan.

De container moet daarom aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Het moet de medicatie minimaal 24 uur tussen de 2 en 8 °C kunnen houden, zodat je meer tijd hebt de bestemming te bereiken. De temperatuur moet gemonitord worden en zichtbaar zijn op een scherm, zodat je zeker weet dat de medicatie juist gekoeld is. Ook moet de container klein en licht in gewicht zijn, zodat het makkelijk mee kan in je handbagage, ook in het vliegtuig.

Tegenwoordig werk ik vanuit Noordwijk. Meds²Go maakt deel uit van het incubatie programma van ESA (European Space Agency). Wij maken namelijk gebruik van een isolatiemateriaal dat ook in de ruimtevaart wordt gebruikt. Samen met het team werk ik hard aan de eerste koelcontainer. De modellen en prototypes worden nu uitvoerig getest. Begin volgend jaar willen we starten met de verkoop.

Frustratie kan ook veel opleveren. Soms zelfs de omslag naar het ondernemerschap. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik enorm veel geleerd en is Meds²Go als bedrijf flink gegroeid. Zonder alle hulp van mensen die mij en het Meds²Go team ondersteun(d)en hadden wij niet zover kunnen komen.

Nogmaals dank daarvoor.
Carla van den Bos

Become part of the Meds²Go Community
Word ervaringsdeskundige

Het makkelijker en veiliger maken van reizen met gekoelde medicatie kunnen we niet alleen. Daarom nodigen wij gebruikers van gekoelde medicatie uit om lid te worden van de Meds²Go Community, als ervaringsdeskundige. Lijkt het je leuk om je kennis en ervaring te delen, en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de containers?

Voor de gebruikerssessie op 7 september 2018 zoeken wij nog ervaringsdeskundigen.
De sessie is bedoeld voor mensen die temperatuurgevoelige medicijnen (tussen 2 en 8 °C) gebruiken.

De sessie wordt gehouden op vrijdag 7 september om 14:30 in het LUMC-ziekenhuis in Leiden. Adres LUMC-ziekenhuis: Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden. Voor meer informatie over Meds²Go kunt u een kijkje nemen op www.meds2go.nl of mailen naar info@meds2go.nl.
goo.gl

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *