In augustus 2004 is vastgesteld dat ik (inmiddels 54 jaar) MS heb. Dat kan ik nu na twee jaar ook merken. Ik ben een heel stuk achteruit gegaan. Vooral het lopen wordt steeds slechter. Boodschappen doen bijvoorbeeld, na mijn ronde in de supermarkt ben ik heel erg moe.

Ik heb diverse dingen kunnen regelen zoals op het terrein van vervoer. In mijn eigen omgeving gebruikte ik eerst een scoot-mobiel. Maar mijn vriendin heeft een spierziekte en zij komt bijna niet meer buitenshuis, tenzij we worden gehaald. Daarom is de Regiotaxi nu ons vervoerder geworden. Dat houdt in dat we vijf zone’s mogen rijden maar we kunnen geen inkopen meer doen in de grotere winkelcentra’s. Deze liggen namelijk te ver van mijn huisadres. Gelukkig mogen wij wel reizen naar de ziekenhuizen in Venlo, Venray, Boxmeer en Nijmegen. Dit geldt vanaf  1 januari 2007.

Vorig jaar konden we nog met de Deeltaxi waarmee we bijvoorbeeld naar mijn familie konden die in Maarheeze wonen. Voor de deeltaxi lag Maarheeze nog in het aanrij gebied. De kosten waren toen Euro 6,30. Maar als we daar nu heen willen is het 80 x 0.16 euro dus Euro12,80 euro. Dus als er wordt verteld dat we goedkoper uit zijn, dan is dat niet het geval. We betalen meer dan 100 procent extra.

Voordat ik klachten had, had ik zelf een auto. Maar die was te oud om nog aan te passen zodat ik zelf nog zou kunnen rijden. Ik heb geïnformeerd bij de gemeente of wij in aanmerking konden komen voor een 45 km auto of een aangepaste auto. Zij vertelden dat dit niet in het WVG pakket zit dus dat wij daar niet voor in aanmerking konden komen – wel raar, de scoot-mobiel die we in de vierde week van 2007 krijgen is duurder dan zo’n 45 km wagentje -.

Maar we moeten ons er maar bij neer leggen. Ik ben nog twee ochtenden in de week aan het werken op een sociale werkplaats,  wat heerlijk is, effen van huis weg. Maar mijn inkomsten zijn erg gedaald en we moeten nu nog meer betalen om mijn familie te kunnen opzoeken. Er blijft dus weinig over om iets extra’s te kunnen doen.

Zijn er andere lotgenoten die ook in dit straatje zijn gekomen? Laat het mij het dan weten. Misschien dat jullie dit al opgelost hebben. De MS is niet leuk om te hebben maar ook nog geisoleerd te worden in je eigen omgeving is helemaal niet leuk.

Wim, januari 2006