Interview met Joanna Venderbos

“Na mijn zoektocht kan ik nu weer mijn passie volgen”

Op een vrijdagochtend in maart 2014 werd fysiotherapeut Joanna Venderbos wakker met een slapende arm. Of misschien toch niet, want haar been was ook ‘doof’. De professional in haar begon direct met een analyse van de situatie en kon niet bedenken waar het aan zou kunnen liggen. De volgende dag ontdekte ze dat ze geen warm/koude-verschil meer voelde. Een weekendbezoek aan de huisarts leidde direct naar een spoed-mri, op zoek naar ‘iets neurologisch’. De donderslag volgde snel: “Je hebt multiple sclerose”.

Door: Karen van Dalsem

210330-MSzien-1-portret-Joanna‘Was ik maar geen fysiotherapeut’, was het eerste wat Joanna dacht. In haar praktijk had ze verschillende cliënten met MS, dus wist ze direct wat dit voor haar kon betekenen. Haar fysiek zware beroep stond gelijk op de tocht. “Na de diagnose heb ik een week lang gehuild, maar alleen ‘s avonds, als de kinderen op bed lagen”. Joanna werkte gewoon door, bracht en haalde de kinderen van school en sloeg geen afspraak over. Anderen mochten niet merken dat het zwaar was. “Het zou voor mij voelen als falen als ik zou laten merken dat ik iets niet kon”.

Onbezorgde jeugd

Joanna vertelt dat ze in het begin vooral bezig was met hoe deze diagnose anderen beïnvloedt, en hoe ze samen met haar man haar kleine kinderen een onbezorgde jeugd kon geven. In haar werk als fysiotherapeut zorgde ze ervoor dat ze fysiek zware sessies afwisselde met de lichtere sessies, dat ze niet meer meedeed met oefeningen en dat ze veel dingen ging uitleggen in plaats van voordoen. Zo kon ze slim omgaan met haar ziekte en toch haar passie uitoefenen: mensen helpen. Ze ging dóór, maar had veel vragen. Ze zocht hulp bij een coach met wie ze al eerder contact had gehad.

“Na dat gesprek waarin ik als hart onder de riem hoorde dat ik sterk ben en dit aan zou kunnen, wilde ik alleen nog maar méér knallen, alles doen, vooral met de kinderen omdat dit later misschien niet meer zou kunnen.” Maar ze merkte dat ze het overzicht verloor. Toen ze op een dag merkte dat ze zich niet had opgegeven voor een avond op school voelde dat als falen als moeder. Er knapte iets. De volgende dag ging ze hyperventilerend en met een hartslag van 140 van haar werk naar de huisarts. Het ging niet meer. Drie jaar na de diagnose MS belandde ze in een zware burnout en zat een jaar thuis.

Intussen weet Joanna dat het oké is als je een ‘klotedag’ hebt, als je het niet in je eentje redt. Dat je niet altijd sterk hoeft te zijn en dat hulp zoeken niet betekent dat je faalt. Zelf kon ze die hulp overigens niet echt vinden: reguliere opties in praktijkondersteuning en psychologie schoten tekort. Dus deed ze het maar zelf. Al eerder had ze een coaching opleiding gedaan; die kennis verdiepte ze op het gebied van ziekte, verlies en rouw – precies wat ze nodig had. Ze besloot haar eigen verhaal in te zetten bij het helpen van anderen en werd MS-coach. “Als MS-coach is je eigen verhaal heel waardevol om goed aan te kunnen sluiten bij de ander. Ik weet wat het is om moe te zijn, je werk te verliezen, bang te zijn te gaan slapen omdat je niet weet hoe je wakker wordt…”

Voeding

Joanna sinds 2019 MS-coach bij MS Vereniging Nederland. Ze heeft nu haar eigen praktijk als coach – naast haar werk als fysiotherapeut en orthomoleculair voedingstherapeut. In haar praktijk behandelde ze vóór haar diagnose al veel kankerpatiënten. Hierdoor verdiepte ze zich in wat voeding voor je kan doen als je een ziek lijf hebt. “Ik had altijd al een interesse in voeding in relatie tot gezondheid. Wat kan je zélf doen om ervoor te zorgen dat je ondanks je MS toch met zo min mogelijk klachten je leven kunt leiden?”

Ze deed mee aan het Eet Anders Experiment en ontdekte wat het volgen van een dieet kan opleveren. Vooral het weglaten van suikers was een eyeopener. Ze leerde dingen die ze nooit had geweten en was ‘om’. Maar het experiment riep ook vragen op en daarom besloot ze om een opleiding orthomoleculaire voeding te gaan doen. Nu werkt ze twee ochtenden als fysiotherapeut. In overleg met haar werkgever mag ze zelf haar patiënten kiezen, zo zorgt ze er voor dat ze zichzelf fysiek niet te zwaar belast.

Joanna heeft in de afgelopen jaren zware en wat lichtere schubs gehad en heeft haar leven hierop steeds weer aangepast. Inmiddels heeft ze een in MS gespecialiseerde neuroloog. “Veel mensen weten dit niet, maar niet elke neuroloog heeft verstand van MS. Zorg dat je in handen van experts bent, aarzel niet om een second opinion te vragen en zelf op onderzoek uit te gaan. Zoek de hulp de JIJ nodig hebt.”

De combinatie van fysiotherapie, voedingsleer, coaching én haar persoonlijke verhaal maakt dat ze nu weer volledig haar passie kan volgen. “Ik word er gelukkig van om anderen te helpen en hen de ellende die ik zelf heb gehad te besparen. Ik had heel veel vragen, waar mensen het antwoord niet op wisten. Na jaren zoeken en doorleren heb ik nu ook antwoorden, die ik graag deel met anderen zodat zij hún antwoord kunnen vinden. Het is belangrijk dat mensen worden gezien en gehoord, dus daar zorg ik voor.”

Verschenen in MSzien 2021-1

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.