Het verhaal van Ineke Truitman

Laat je wereld niet om MS draaien

Kan je genieten van de schoonheid van de natuur als je MS hebt?
Kan je genieten van het mooie herfstlicht als je MS hebt?
Kan je genieten van de reeën, eekhoorns en spechten in het bos als je MS hebt?

Kan je genieten van tv-programma’s als je MS hebt?
Kan je genieten van – plaatjes – boeken als je MS hebt?
Kan je genieten van een pasgeboren baby als je MS hebt?
Kan je genieten van het leven als je MS hebt?
JA!

e2cikenmsmijnverhaalwereldommsdraaienNiet dat het makkelijk is. Integendeel.

Het blijft knokken om het positieve van het leven in te zien. Dat er nog zo veel om je heen is om van te houden en te genieten. Laat je wereld niet om jouw MS-wereld draaien maar laat de MS om de wereld draaien. Van een collega kreeg ik ooit een kaart met een bokser erop. Ik dacht bij mijzelf wat moet ik met die kaart. En op de achterzijde stond: “Blijf vechten.”

Ik heb die kaart nog steeds en denk er vaak aan. Met deze “simpele” kaart heeft hij toen – onbewust? – mijn ogen geopend en een nieuwe wereld laten zien. Ook heb ik het beeldje van Jantje Beton aangeschaft met die strijdende vuist. Wanneer het mij tegenzit kijk ik vaak naar dat beeldje en denk aan de woorden van mijn ex-collega. Want voor mij blijft het een gevecht voor een zo veel mogelijke positieve houding.

Ik wil mijn wereld niet alleen door de MS laten beheersen. Er is zoveel meer.

Zelf heb ik ruim tien jaar MS en het is mij uiteindelijk gelukt om van het leven te genieten. En mocht het weer tegenzitten, dan is er eerst de kwaadheid, angst en onzekerheid en vervolgens zie ik weer licht en krijg weer kracht om van het leven te genieten.

Mijn interesses zijn sinds de MS veranderd. Ik heb een andere kijk op de wereld gekregen. Let tegenwoordig op mijn directe omgeving, zoals de tuin en wolken. De vanzelfsprekendheid die ik vroeger had is weg. Ben in de loop der jaren bewuster geworden van alles om mij heen, van de directe waarnemingen. Nu ben ik rijker geworden, niet financieel maar geestelijk.  en vooral ook sterker. Kan veel beter relativeren. Geniet heel veel van de dingen om mij heen. Van de schoonheid van mijn omgeving.

Laat de wereld niet om de MS draaien, maar laat de MS om de wereld draaien!

Ineke Truitman