Het werkzame leven van Reinder van Raalte begon al in 1992, hij was toen achttien. Hij huurde een piano en leerde zichzelf spelen. Vier jaar later ging hij naar het conservatorium, waar hij in 2000 afstudeerde in de lichte muziek. Daarna ging het snel. Hij speelde al in verschillende bands en dat werden er meer. Nu is Reinder actief in vijf verschillende bands en heeft hij veel werk als gastmuzikant en bij projecten in het theatercircuit.

Door: Frank Salomé

nieuwsbrief-130904-mszien-reinder-geloofingoedheid-2In 2006 kreeg Reinder de ‘rottige’ mededeling dat hij MS heeft. Hij was 32, en zeer actief als muzikant. Al vijf jaar lang had hij allerlei klachten. Hij ging steeds slechter zien, wat vooral lastig is bij het even snel doorlezen van een partituur of bij ondertiteling op tv. “Mijn beeld trilt al zeven jaar”. Zijn vingers tintelden, niet echt fijn voor een muzikant. En soms werd hij zomaar duizelig en voelde stroomschokjes in zijn nek. Artsen dachten aanvankelijk aan hyperventilatie – volgens Reinder een diagnose met de verkeerde volgorde: “Normaal heb je toch eerst hyperventilatie en word je daarna duizelig? Het was bij mij precies andersom”.

Aanvankelijk begreep hij de diagnose niet. “Ik had geen idee wat MS was. Toen Marit, mijn vrouw, in het ziekenhuis begon te huilen, realiseerde ik me dat het heftig was”. De mededeling bracht hem eerst van zijn stuk. Maar het was ook een opluchting: het bood een verklaring voor allerlei vage klachten. Na een paar maanden herpakte hij zich weer.

Invloed op het werk

Aan zijn werk, de muziek, doet hij geen concessies, ook al gaan bepaalde zaken lastiger. “Als we gaan optreden slaap ik altijd in de auto op de heenweg en de terugweg. Mijn ogen moeten voldoende rust hebben”. Soms zet hij een zonnebril op.
Zijn bandgenoten ontlasten hem bij het sjouwen en opstellen van de apparatuur en instrumenten. “Zo kan ik mijn energie gebruiken op het podium. Heel luxe allemaal. Soms voel ik me er wel bezwaard over, maar daar willen mijn collega’s niets van weten!”. Eenmaal weer thuis moet hij even ‘terugkeren op aarde’ bijvoorbeeld door even televisie te kijken. “Soms kost het me een paar dagen om bij te komen, maar ik blijf meegaan in de flow”.

Invloed van het werk

Het muzikantenleven levert Reinder heel veel op: plezier en energie, en goede vrienden. Al heel lang speelt hij in een persiflage-band die verkleed en al muziek speelt van hardrockgroepen als Metallica en Iron Maiden. Vaak op festivals, en met ‘Metallica’ is hij zelfs op internationale tournee geweest en heeft hij opgetreden op Pinkpop. “Daar word je heel blij van. En ik kom altijd thuis met meer energie dan ik had!”.
Goede vrienden organiseerden een benefietconcert toen Reinder geld nodig had voor een dotterbehandeling. Voor zulke gebeurtenissen is hij heel dankbaar. “Ik geloof in de goedheid van mensen”.

MS Research

Behalve dat hij ervan leeft en geniet, gebruikt Reinder muziek ook als medium om meer bekendheid te geven aan de ziekte MS. Met name de kwestie ‘erfelijkheid’ houdt hem bezig. “Ik zou het vreselijk vinden als je je eigen kinderen opzadelt met deze ziekte. Maar MS is niet erfelijk en dat wil ik onder de aandacht brengen”.
Vorig jaar heeft een MS-benefiet iets meer dan 10.000 euro opgeleverd voor de Stichting MS Research. “Er waren zestien bands, allemaal vrienden en kennissen. Er kwamen ongeveer duizend man op af. Volgend jaar organiseer ik een soort korenfestival dat het hele jaar doorloopt, ik ga er ook mee naar basisscholen om de kinderen te stimuleren mooie acties te gaan doen en veel geld op te halen voor MS Research. Over twee jaar wil ik een paar grote acts naar Zwolle halen”.

Toekomst

Reinder, zijn vrouw en drie kinderen leven van de muziek. “Tot nu gaat het goed, hoe onvoorspelbaar MS ook is. Ik ben nog fanatiek bezig en geniet intens van de mooie dingen die er in mijn leven gebeuren. Moeheid komt natuurlijk nooit goed uit in een gezinsleven en het is irritant dat je je er af en toe bij moet neerleggen. Ik vind het wel eens eng als ik uitgeteld op de bank lig, alleen met de kinderen”.
Soms zit hij achter de computer, voor het geval dat een instrument bespelen ooit lastig wordt. Maar voorlopig maakt Reinder – al dan niet samen met zijn vrouw en anderen – muziek.

Wil je Reinder horen spelen? http://www.youtube.com/watch?v=Loimfnis6Ao
foto: WP Homan

Eerder verschenen in MSzien nr. 3, 2013