MSweb-blogger Geert Jan over zijn leven met theater, schrijven, zeilen en MS

‘Het gaat mij in alles voor de wind’

Hoe geef je je leven opnieuw vorm als MS je ogenschijnlijk alles uit handen slaat? Geert Jan den Hengst (Den Helder, 1970) blogt daarover op MSweb met een aanstekelijke vrolijkheid en creativiteit. Vanuit een met zijn kin bestuurde rolstoel, in zijn met kunst verfraaide Fokuswoning in Zwolle, zet hij daarover een boom op.

Door: Marja Morskieft

Hij waarschuwt als we ons geïnstalleerd hebben aan de keukentafel in zijn lichte, kleurige appartement: hij heeft veel woorden! Veel interesses en liefdes, waar hij met enthousiasme over vertelt. Zijn vrolijke, expressieve gezicht en lichtblauwe ogen vertellen hetzelfde verhaal: hier zit iemand die van het leven houdt.
In een nieuwbouwwijk in Zwolle woont Geert Jan den Hengst in een Fokuswoning, waar ADL-hulp* op afroep aanwezig is. De woonkamer kijkt uit op een parkeerplaats die overdekt is met blauwe regen (Wisteria). Dat geeft een Frans aanzien – net als de drie aquarellen van Mediterrane dorpsgezichten in de kamer: gemaakt door zijn vader die schildert.

Schilderen met woorden

De liefde voor kunst en cultuur zit Geert Jan dus in de genen. “Ik had zelf ook graag meer met grafische vormgeving en design gedaan.” Hij schildert niet met zijn handen; die kan hij niet meer gebruiken. Maar met eindeloos geduld, spraakherkenning en kinbesturing schildert hij kleine miniatuurtjes van zijn leven, met woorden.

Inspiratie doet hij op in zijn ‘nieuwe leven’ als zorggebruiker, maar ook als liefhebber van cultuur, theater en zeilen. Een toevallige opmerking tijdens een ontmoeting, of een nummer van Michael Jackson kan hem op het spoor van een stukje zetten, zijn gedachtenstroom op gang brengen.

Geert Jan werd geprikkeld tot het schrijven van zijn eerste stuk door de ergernis, dat hij als gehandicapte voetbalfan niet online kaarten voor een wedstrijd (van PEC Zwolle) kon bestellen. Die moest hij persoonlijk afhalen! Om misbruik te voorkomen. Een vriend vroeg hem hier een stukje over te schrijven voor ‘Sportief Zwolle’. Daarna volgden er meer. “Het gaat wel allemaal over mijn leven met MS. Ik dénk ook als MS-columnist. Alles wat ik meemaak zie ik in dat licht: kan ik erover schrijven?”

Geen incident, maar MS

Dat had hij een aantal jaren geleden niet kunnen bedenken. Geert Jan werd geboren in Den Helder, groeide vanaf zijn vierde op in Hoofddorp, in een predikantengezin, met twee oudere zussen. “Ik had drie moeders.” In 1980 verhuisde hij naar Zwolle om te studeren. Na de PABO en een kopstudie Sociaal Pedagogische Hulpverlening belandde hij voor de klas op een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Een school met zeer moeilijk opvoedbare en moeilijk lerende kinderen, aangesloten bij het orthopedagogisch behandelcentrum Groot Emaus te Ermelo. Dat hij op zijn 17e een verlamming had gehad, leek een incident. Dat werd ‘een ontsteking in zijn rechterhersenhelft’ genoemd.

Hij trouwde, kreeg kinderen in 1999 en 2001 (Susanna en Rosa) en in die hectische periode bleek, na een second opinion, dat hij MS had. Een schok. Maar het leven met kleine kinderen eiste zijn aandacht op.

Van 1995 tot 2003 werkte hij op school als groepsleerkracht. Toen dat moeilijker werd, hield de school hem in dienst als ondersteunend ICT-docent. “En ik had de ballen verstand van computers!” aldus Geert Jan. Na vijf jaar bleek ook dat werk voor hem fysiek en mentaal te vermoeiend en werd hij arbeidsongeschikt verklaard. “Ik was bang in een zwart gat te belanden. Ben toen vrijwillig redacteur geworden van het nieuwsbulletin van de basisschool van mijn dochters. Eerst op papier, later digitaal. Dat doe ik nog steeds. Ach ja, ik verveel me nooit,” zegt hij met een grijns.

Een nieuw leven

mszien-140908-portret-geert-jan-den-hengst1 (1)Het moment dat hij zijn leven opnieuw moest vormgeven werd gemarkeerd door zijn scheiding in 2006. Geert Jan: “We wonen niet ver van elkaar, hebben een goed contact en de kinderen komen hier regelmatig vanuit school, en graag. Dat is erg fijn. Maar mijn leven ging er heel anders uitzien: veel meer tijd die ik op een andere manier moest vullen.” De MS had hem inmiddels via een elektrische fiets, een scootmobiel en een duwrolstoel in een elektrische rolstoel met kinbesturing gebracht.

Ultieme vrijheid

De zorg aan lijf en leden, en het online bestieren van zijn huis en gedachtenstroom kosten veel tijd, maar vormen geen drempel om de dingen te doen waarvan hij houdt. “Zo zeilde ik vorige week nog met de Robinson Crusoë op de Loosdrechtse plassen. Ik ben zelfs een dag alleen er op uit geweest met de boot!” vertelt hij, lachend om mijn ongelovige blik. “Ik zeil jaarlijks een week met Sailwise, een stichting die zeilen voor mensen met beperkingen mogelijk maakt. Je zeilt met een vrijwilliger, maar omdat ik het ook graag alleen wilde, hebben ze een kastje voor op mijn borst gemaakt waarmee ik via mijn kinbesturing het roer zelf kan bedienen. Zeiknat was ik, maar het was heel, heel gaaf! Het ultieme gevoel van vrijheid.”

Voor de wind

“Ik leid mijn leven, probeer het zo volledig mogelijk in te vullen. Ik heb mijn dochters in de buurt. Onderneem veel, vooral op sociaal–cultureel gebied. Heerlijk dat het theaterseizoen weer begint!” Met een vriendin die ook rolstoelgebruiker en zeilster is bezoekt hij graag voorstellingen.Dat hij SPMS heeft, ziet hij als een voordeel: ”Ik hoef niet na te denken over medicatie! Die is er niet.”Hij besluit: ‘Het gaat mij in alles voor de wind.’ En daarbij doemt het beeld op van een stralende Geert Jan, kop in de wind, zeilend over de Loosdrechtse plassen…

Je kunt Geert Jan vinden op MSweb: Blogs geert-jan

Sailwise, zeilen voor mensen met beperkingen: www.sailwise.nl

* ADL hulp: hulp bij Alledaagse levensverrichtingen, zoals wassen, kleden, eten, en toiletgang.

Jaargang 13, september 2014