Ik ben Janneke. Ik heb nu bijna 14 jaar MS en het gaat hartstikke goed met mij. Sinds een paar jaar let ik op mijn voeding. Dit wil ik wel van de daken afschreeuwen, dat voeding heel belangrijk is bij MS. Ik zelf heb ook in het ziekenhuis gelegen voor een prednisolon kuur na de zoveelste Schub. Maar ik kreeg twee jaar terug een mailtje van iemand dat voeding zo belangrijk was.

Eerst dacht ik: weer zo’n natuurfreak, daaaag. Maar toch ben ik me hierin gaan verdiepen via de computer. Was dit het? Ik  moest gaan uitzoeken als ik niet goed werd, wat ik dan had gegeten. Ik had een kladblok op de keukentafel liggen. De zelfde dag alles genoteerd wat ik had gegeten, want je vergeet het, wat je nu exact hebt gegeten. De proef was begonnen.

Wanneer ik een MS klacht kreeg ging ik kijken met wat ik had gegeten. Ja hoor, ik had vacuüm verpakte vleeswaren gehad en daar zitten conserveermiddelen in en zo ging het maar door .Ik had een lijst met allerlei voedingsmiddelen die niet goed waren voor de MS. Uitzoeken waar ik dus wel tegen kon was moeilijker dan ik had gedacht, maar intussen ging het steeds beter met mij.

Ik heb best wel veel eten weg moeten laten. Ik kan dus niet tegen E621 en ook niet tegen kaneel, zit trouwens ook in ketchup, cacao, conserveermiddelen. Maar er staan nog veel meer etenswaren waar je misschien niet tegen kunt. Dat ligt bij iedere MS-er weer anders. Ook ontdekte ik dat cacao in sigaretten gestopt wordt, balen, dus toch maar stoppen met roken, nu helemaal.

Ook psychisch veranderde ik, ik was niet meer moe. Normaal sliep ik s’middags even een uurtje, had ik echt nodig. Voorbij, dit doe ik al lang niet meer! Ook angst voor de toekomst, bah. Want wat stond mij te wachten? Helemaal over! Ik heb controle over de MS, want nogmaals als het met mij niet goed gaat, dan heb ik iets verkeerds gegeten.

Ik ga elke week twee keer naar de fysio en de fysiotherapeut ziet mij ook steeds beter worden. Familie en vrienden hebben mij zien veranderen van een zielig hoopje mens wat met een kruk moest lopen in weer de oude Janneke. Spontaan en gezellig en lachen hoort weer in mijn leven. Lopen gaat super, nu de conditie opbouwen.

Helaas word aan voeding zo weinig aandacht geschonken, maar dit moeten jullie allemaal weten, wat je ermee wilt gaan doen, dat moet jezelf weten. Luister naar je lichaam. Ik heb nu mensen die voor mij het wetenschappelijk gaan uitzoeken. Dus wie weet, want dan wordt voeding en MS bekend en erkend.!! Wil je meer weten, mail me maar.

Janneke, maart 2005