Jaarthema 2023: Mantelzorg en respijtzorg

MS Vereniging Nederland voorziet dat in de komende jaren de professionele zorg onder nog grotere druk komt te staan en dat er meer en meer een beroep zal worden gedaan op de mantelzorger. Daarom is Mantelzorg en respijtzorg als jaarthema voor 2023 gekozen.

mantelzorgMantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht. Dat noemen we respijtzorg. De mantelzorger wordt daarmee zo nu en dan ontzorgd.

Zo’n 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft mantelzorg, dit betekent dat er circa 5 miljoen mantelzorgers in ons land zijn. Velen van hen doen dit intensief en/of langdurig, soms naast hun baan. Maar hoe organiseren zij dat eigenlijk? Welke steun is er voor kinderen die mantelzorgtaken op zich nemen? Kun je als zorgbehoevende ook even de deur uit om je partner wat rust te geven, en hoe dan? Is dat ook respijtzorg? En hoe zit het eigenlijk met zorgverlof en is het oké als je je zus of echtgenoot een bijdrage geeft vanuit je pgb? Hoe belangrijk is mantelzorg eigenlijk? Voor het individu, voor het gezin, voor de maatschappij?

Antwoorden op vragen als deze zullen het komende jaar via verschillende kanalen gegeven worden. Op onze website, in de nieuwsbrieven, tijdens een speciaal webinar over dit thema en in de regio’s. Er is veel over dit thema te bespreken, en dat zullen we dan ook doen. Heb je hier zelf ideeën over of een verhaal met ons te delen? Mail info@msvereniging.nl met in de onderwerpregel: mantelzorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.