De reiskoorts begint al aardig op te lopen bij de mensen om mij heen. Hoe is dat bij jou? Ga je nog net zo op vakantie als toen je nog geen MS had? Of  heb je een bevredigende manier gevonden die aan je beperkingen is aangepast? Nou, ik ben in ieder geval nog niet zover. Zoals ik het graag deed kan het niet meer: een avontuurlijke fiets- of wandelvakantie met m’n tentje achterop. Maar wat kan er allemaal nog wel?

Door: Nel Achterhes

Als ik op MSweb de reisverslagen van mede-MS-ers lees loopt mijn reiskoorts toch weer op. Laat ik eens beginnen met me te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Wat kan er allemaal nog wel op vakantie en welke mogelijkheden wil ik gaan proberen?
Er zijn natuurlijk veel verschillen in MS-beperkingen. Afhankelijk van je mobiliteit, je energie en de hulp die je nodig hebt zijn er diverse organisaties die aangepaste vakanties organiseren en begeleiden. Voor binnen- en buitenland. Individueel of in een groep. Met weinig of veel hulp. De omvang van het aanbod van aangepaste reizen en reisorganisaties verbaast me. Ik zal me beperken tot het beschrijven van een paar mogelijkheden waarvan ik het bestaan niet kende.

Wintersport

Voor dit jaar te laat misschien, maar goed om te weten voor de komende winter: je kunt als rolstoelgebruiker goed op wintersport. Veel verkeersbureaus en VVV’s in de Alpenlanden spelen in op de snel groeiende vraag van gehandicapten naar geschikte wintersportplaatsen. In het Oostenrijkse Sporthotel Weisseespitze zijn maar liefst 60 van de 170 kamers ingericht voor gehandicapten met een rolstoel. Dit Tiroler hotel ligt midden in het Kaunertal dat eindigt in een gletscher. Op die gletscher kun je praktisch het hele jaar met je ski’s terecht. Het personeel op de piste is speciaal opgeleid om rolstoelgebruikers te leren skiën en er zijn  cursussen voor beginners en gevorderden.

12fvakantie-redactietips-080229-joeletteIn het Supportmagazine 2008 nummer 1 staat een uitgebreide reportage over skiën voor gehandicapten in Frankrijk. In het Alpendorp La Houche kun je samen met een ervaren skiër op pad met een tandemski of alleen in bi-unique (zittend met 2 krukski’s aan je armen).
Het Franse Verkeersbureau heeft op de Nederlandstalige site een rubriek voor gehandicapten. Wellicht kom je zo op nog meer ideeën, ook voor in de zomer. Wat is bijvoorbeeld een joëlette? Iets waarmee je zittend de bergen in wordt vervoerd.

Een organisatie die zich puur met skiën voor gehandicapten bezig houdt is Poly-Aktief. Een non-profit skischool die met behulp van vrijwilligers skiles en reizen organiseert. Eventueel kun je voorbereidende lessen in Den Haag volgen, zodat je op de plaats van bestemming gemakkelijker van start gaat. De deelnemers moeten over een redelijke zelfstandigheid beschikken in het dagelijks leven. Je moet in ieder geval minimaal twee van de vier ledematen redelijk goed kunnen gebruiken en over doorzettingsvermogen beschikken.

Cruises

Voor skiën zijn we dit jaar misschien te laat, maar een cruise kan natuurlijk wel. Op de site van de ANGO las ik dat cruiseschepen en reizen beter worden aangepast. Rederij Costa Cruises, de grootste Europese cruisemaatschappij, die vanuit de Passengers Terminal in Amsterdam vertrekt, gaat vanaf zomer 2008 meer service verlenen aan mensen met een functiebeperking. Dat houdt in: gereserveerde stoelen in het theater, gereserveerde stoelen op de eerste rij van bussen bij excursies en transfers, speciale tafels bij het buffet en voorrang bij in- en ontscheping. Daarnaast begint elke cruise met een bespreking met de Guest Relation Manager, waarbij speciale wensen worden besproken en reserveringen worden gemaakt. Dus het gaat vooruit met de toegankelijkheid van de wereld…

Duiken in Egypte

827vakantie-redactietips-080229-egypteEen cruise kan altijd nog en eerlijk gezegd verdiep ik me liever in een iets sportievere onderneming zoals duiken. Over duiken las ik op de site van ‘Egypte for All’, een organisatie die, de naam zegt het al, toegankelijke reizen organiseert naar Egypte. ‘Egypt for All’ biedt duiken of snorkelen aan, maar ook een ritje op een kameel en zelfs een tocht in een luchtballon! De aanpassingen bestaan onder andere uit geschikte hotelkamers, verhuur van hulpmiddelen of busjes en begeleiding tijdens de reis.

Maar het meest keek ik op van een woestijntocht voor gehandicapte mensen. Niet alleen ‘Egypte for All’ organiseert zulke trips, er zijn nog meer organisaties die het woeste terrein opzoeken. “Voor mensen die backpacken hebben moeten missen en toch, ondanks de beperking, dat gevoel weer terug willen hebben” ( ja, dat ben ik!).
“Het zijn reizen voor mensen die van een uitdaging houden, tegen een stootje kunnen en flexibel zijn. Verwacht geen reis waar alles is aangepast, wel waar iedereen er alles aan zal doen om u te helpen waar nodig” aldus de site van Sahara Travel. Voor de echte avonturiers wordt dit jaar een Try-outreis naar de woestijn van Libië gemaakt. Zal ik?

Strandrolstoel

d1avakantie-redactietips-080229-strandrolstoelOm het wat dichter bij huis te houden en de lat niet meteen zo hoog te leggen kun je natuurlijk ook een dagje naar het strand en een strandrolstoel huren. Een strandrolstoel rolt op ballonbanden, waardoor je gemakkelijk over zachte ondergronden zoals strand, bos, sneeuw en hei, kunt rijden. Er zijn diverse uitleenpunten langs de hele kust én een paar in de rest van Nederland. Daar kun je ze (soms gratis of anders voor een klein bedrag) lenen of huren. Kijk voor een overzicht op de website Off the road wheels.

Via de stichting ‘On Wheels’ tenslotte, kun je een dag of een week een aanhanger huren om je scootmobiel te vervoeren. Informatie vind je op www.stichtingonwheels.nl; kijk bij ‘verhuur’ en dan bij  ‘overige middelen’. En zeg nou zelf: het is toch al een heerlijk idee om in, pak-em-beet, Brugge eens prinsheerlijk rond te rijden!

Vakantiegidsen en wegwijzers voor 2008

Support Magazine geeft één keer per jaar een speciale Vakantiegids uit voor mensen met een lichamelijke handicap. De vakantiegids 2007 bevatte een special over Portugal. Verder heel veel vakantieadressen in Nederland en de rest van de wereld, onder redactie van Toegankelijk.Com en advertenties van reisorganisaties.

f72vakantie-redactietips-080229-scootparkeerDe Blauwe Gids is een jaarlijkse uitgave van Nederlandse Brancheverenging voor Aangepaste Vakanties (NBAV). Hierin presenteren de leden van de NBAV zich met hun vakantie- of accommodatieaanbod aan de doelgroep: mensen met een functiebeperking die op vakantie willen. De site bevat een uitgebreide zoekfunctie.

Stichting Gehandicaptenreizen organiseert begeleide groepsreizen voor mensen met een lichte lichamelijke beperking. Het reisaanbod varieert van avontuurlijke rondreizen tot strandvakanties, met zowel Europese bestemmingen als ver daarbuiten.

De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) werkt samen met Noorderzon-Vakanties aan de verhuur van rolstoeltoegankelijke bungalows en chalets in Nederland en Duitsland. Sinds kort kun je ook aangepast hotelkamers in Nederland en Spanje via hen boeken.

Handig zijn de reistips van het tijdschrift van de ANGO, AanZet; klik op verder lezen.
Zie http://aanzet.org : klik op: verder lezen.

Wintersportlinks

Stichting Wintersport Gehandicapten. www.swg-nederland.nl
Non-profit organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap die willen skiën: www.poly-aktief.nl/

MSzien, jaargang 2008, nummer 1