Les Gicons – aangepaste gîtes

De rode loper ligt uit, er staat een fles wijn op de tafel en een veldboeket in de zithoek. Wat klopt er niet? Nou ja, geen rode loper, maar wel een praktische betonnen rolstoeloprit tot aan de voordeur van onze gîte.

mijnvakantie-101014-les-gicons-pad
De rolstoeloprit rondom het zonneterras

Gîte betekent in dit geval zo’n 60 vierkante meter leefruimte, waarin een tweepersoons slaapkamer, een vrijwel perfect aangepaste badkamer en een Z-vormige woonkamer met open keuken. Zo ruim van opzet dat je gemakkelijk met je rolstoel kunt manoeuvreren. Waar vind je zoiets?

We zijn in Frankrijk, Auvergne, departement Puy de Dôme op een voormalige boerderij in het gehucht Les Giscons aan de rand van het dorp Montaigut en Combraille.
We werden op dit adres attent gemaakt en zijn op het internet gaan zoeken naar wat we er konden verwachten.

Anda is van beroep wijkverpleegkundige en het stond voor haar vast dat er in de grote, oude boerderij ook appartementen moesten komen waarin mensen met een beperking zich goed zouden kunnen bewegen.

Op www.lesgicons.eu staat een uitgebreide beschrijving van de aangepaste gîtes.

Ervaringen

mijnvakantie-101014-les-gicons-omgeving
Vlakbij liggen de Volcans d’Auvergne (dagtocht)

Het aanrecht is bij de spoelbak eventueel onderrijdbaar. In de badkamer staat de douchestoel. Als het nodig is, kan er een hoog/laag-bed geplaatst worden. En toen Hans mij wat onhandig zag manoeuvreren met mijn vierpoot bood hij me onmiddellijk een rollator aan.

Ze zijn er helemaal op ingesteld om het voor jou zo aangenaam mogelijk te maken en denken met je mee als er extra oplossingen nodig zijn. Anda kan verpleeghulp leveren als dat nodig is of bemiddelen voor specifieke (AWBZ/PGB) verpleegkundige hulp. Heerlijk om je daar tijdens je vakantie geen zorgen over te hoeven maken en je net zo te kunnen bewegen als thuis.

Een leuke, niet onbelangrijke bijkomstigheid is natuurlijk dat dit deel van de Auvergne prachtig is. In elke gîte ligt een map met informatie over de omgeving. De tochten die daarin aangegeven staan zijn zeer de moeite waard.
Maar gewoon een boekje lezen kan natuurlijk ook. Lekker op je eigen terras of in de schaduw van de grote lindeboom die er staat. Er is een bescheiden bibliotheekje met boeken en DVD’s, dat ermee gebaat is als de gasten af en toe vergeten om hun boeken mee naar huis te nemen. Voor de avonden is er ook nog een TV waarop de Nederlandse zenders te vinden zijn.

Honden zijn ook welkom bij Les Gicons, dus ook je hulphond kan gewoon mee. Tijdens onze vakantieweek waren er ook een aantal honden, maar we hebben er nauwelijks iets van gemerkt. Dus ook hondloze mensen kunnen er absoluut naar toe voor de rust die ze wensen.

Ik hoop dat mijn enthousiasme u ook nieuwsgierig maakt naar een verblijf bij de gastvrije Hans en Anda in het hart van Frankrijk.

Marian