“Ma, je gaat wel mee hoor, want anders moeten we overal zo lang wachten”. Tja, wat doe je dan, als je als ‘oma-met-rolstoel’ onmisbaar bent voor de klein-kinderen. Ik ben trouwens helemaal geen graag geziene gast van pretparken. Mij al gauw veel te eng. Maar het vooruitzicht om gezellig een paar dagen met de kleinkinderen op stap te zijn, overwint de angst.

ca1vakantiedisneybootOp een ochtend in mei wordt de hele handel ingeladen: scootmobiel, rolstoel, kinderzitjes, drinken voor onderweg. Vijf uur later komen we aan bij ons hotel in ‘Disneyland Paris’. Het hotel is van te voren geboekt. Volgens de folders kent ‘Disney Village’ zes hotels en hebben alle hotels kamers die geschikt zijn voor mensen met een handicap. In ons hotel is dat in ieder geval prima geregeld. Lekkere grote kamer en toegankelijke badkamer. De scootmobiel kan in de lobby worden opgeladen. Gehandicaptenparking niet al te ver weg.

Disneyland Parijs is net een dorpje met een hoofdstraat en een aantal wijken. Aan de hoofdstraat vind je allerlei winkeltjes en cafeetjes. Daar vind je ook de dagelijkse optocht van Mickey en Minny Mouse en allerlei andere Disney-figuren. De wijken hebben ieder hun eigen thema. zoals rovers, sprookjes of avonturenland. De meeste attracties kun je met je rolstoel in en dikwijls krijg je met rolstoel voorrang. En je mag drie mensen meenemen! Maar door gewoon te lopen (rollen) in het stadje heb je ook al een heleboel plezier.

Overal in het dorp zijn rolstoel-toiletten en die staan goed aangegeven. In de folder staat heel duidelijk wat je van een attractie mag verwachten. Dus niet alleen of het ‘rolstoeltoegankelijk’ is, maar ook of je bijvoorbeeld toch even een ’transfer’ moet maken. Deze oma kan nog wel opstaan en een paar stappen lopen. Het blijft moeilijk om de obstakels in te schatten voor een ander die bijvoorbeeld moeilijk zelf een transfer kan maken.

Het weer werkte niet echt mee, maar ik heb toch een paar hele leuke dagen gehad. De kleinkinderen durfden gelukkig ook niet zo veel, dus Oma hoefde zich niet te forceren. En, als oma een tukje deed, moesten de kinderen het zelf maar uitzoeken. De eerste avond aten we in een soort ‘oerwoudrestaurant’ waar elke tien minuten de levensgrote apen begonnen te schudden en te brullen. Gelukkig hadden de kleinkinderen al snel door dat de apen ‘nep’ waren.

ANWB

13bvakantiedisneyTeruggekomen in Holland ligt de ANWB-kampioen van mei 2002 in de bus, met een onderzoek naar de toegankelijkheid van 14 Nederlandse dierentuinen en pretparken. Veel dierentuinen en pretpaken hebben zware deuren en veel trappen of steile hellingen. En het invalidentoilet zit vaak op slot. Conclusie: “er wordt nog veel te weinig rekening gehouden met mensen met een handicap. De voorzieningen schieten duidelijk te kort”. Ook voor mensen met kinderwagens trouwens onhandig. Nederland kan echt een voorbeeld nemen aan Disneyland-Paris. Meer info opwww.disneylandparis.com. Hotel reservering: 08705 030303 (en vermeld duidelijk dat je een handicap hebt, je hebt recht op korting op de toegangskaartjes en sommige hotels geven ook korting).

Prettige uitzonderingen in Nederland zijn: De Efteling, het Land van Ooit en Noorderdierenpark.

De ANWB-kampioen van september 2002 beschrijft een test van 22 Europese parken. Conclusie van dit onderzoek: Europese parken zijn slecht ingesteld op bezoekers met een handicap. Alleen Walt Disney Studio’s (Parijs) is vrijwel geheel toegankelijk voor iedereen. Kort daarop gevolgd door Legoland Windsor (Londen), Disneyland Paris Park en Planète Futuroscope (Poitiers),

Nora, september 2002

Gepubliceerd op MSweb: 05-02-2004