‘Dronningens Ferieby’, het Deense ‘Vakantiedorp van de Koningin’ is heel toegankelijk voor mensen met een handicap. Elk jaar bezoeken zowel particulieren als groepen dit populaire vakantiedorp. Je kunt er genieten van het mooie natuurgebied, van uitstapjes in de omgeving of zelfs van computerles.

DenemarkenWaar kun je goed op vakantie gaan als familie wanneer je een handicapvriendelijke accommodatie zoek? Een vakantieoord met natuurschoon maar ook de een mogelijkheid om leuke uitstapjes te maken? Søren en Bente Rishøj uit Esbjerg en hun zoon Kristian van 10 jaar twijfelen niet: Dan ga je naar “Dronningens Ferieby” in Grenaa, Denemarken. Al voor de derde keer bewonen ze één van de 44 vakantiehuizen net achter de eerste duinenrij van natuurgebied “Vogelenzang Plantage”.

Bente Rishøj heeft sinds 1982 multiple sclerose en voelt zich op haar gemak in dit type vakantiehuis dat speciaal voor mensen met een handicap is ingericht. Zo kunnen de keukentafel en de wasbak op de gewenste hoogte worden ingesteld, en alle binnendeuren zijn schuifdeuren.

Gezond voor de kinderen

Bente Rishøj denkt dat het voor Kristian heel goed is geweest om te ontdekken dat er meer families bestaan die getroffen zijn door fysieke handicaps. Dat het niet vreemd is om een moeder te hebben met multiple sclerose. Tijdens hun eerste vakantie begon Kristian al binnen een paar dagen mensen rond te rijden in hun rolstoelen. Hij heeft een natuurlijke houding gekregen ten opzichte van het hebben van een handicap, zegt Bente. Kristian herinnert zich de vorige vakantie ook nog goed. Dat was tijdens de herst. De kinderen hadden pompoenen uitgehold en Halloweengezichten erin gesneden. In de pompoenen stonden kaarsjes. Al die pompoenen in het park, dat was zo’n betoverend gezicht.

Maar het zijn volgens Bente niet alleen de dingen die op de plek zelf georganiseerd worden die het spannend maken voor kinderen. Hun zoon Kristian houdt ook van schelpen zoeken langs het strand of om het fregat Jylland of de herenboerderij Gammel Estrup te bezoeken. En in het park zelf kun je bijvoorbeeld rondcacen in een maanautootje of op een ‘playstation’ spelen.

Van de Chinese muur naar Grenaa

Een andere ‘fan’ van het vakantiedorp is René Frederiksen uit Struer. Zijn 40ste verjaardag vierde hij bij de Chinese muur met gasten die hij onderweg in de Trans-Sibirische trein had ontmoet. Toen hij 50 jaar werd hield hij een feest voor 60 oude vrienden in “Dronningens ferieby”.

René Frederiksen heeft het zelfde motto als Hans Christian Andersen: ‘Reizen is leven’. Van 1975 tot 1985 heeft hij 20.000 km langs Europese landweggetjes gelopen. Samen met vrienden van de wandelklub ‘Nijmegen’ heeft hij op alle continenten gewandeld, met uitzondering van Australië en Zuid-Amerika. In 1989 kreeg René MS en nu heeft hij al tien keer achter elkaar kerstvakantie in “Dronningens Ferieby” gevierd. Zowel de handicapvriendelijke inrichting als het feit dat er zoveel te beleven valt spreken hem aan.

Computercursus

De gasten in “Dronningens Ferieby” hebben de mogelijkheid om – zonder extra kosten – les te krijgen in de meest gebruikelijke computerprogramma’s en in het gebruik van internet door leraren van Grenaa Handelsskole. We hoorden van onze gasten dat het moeilijk is om lessen te volgen op avondscholen en onderwijsinstellingen, omdat dat soort plaatsen vaak moeilijk bereikbaar zijn voor gehandicapten. Toen ontstond het idee om hier in het vakantiecentrum een cursuslokaal in te richten. De Grenaa Handelsskole was meteen enthousiast en heeft leraren en PC’s met een internetverbinding ter beschikking gesteld, vertelt Alice G. Espeholt, de directeur van “Dronningens Ferieby”.

Nederlanders in Grenaa

Er komen ook vaak Nederlanders in Grenaa. Zo reisde Tamara Streng als vrijwilliger met een groep van 21 verstandelijk gehandicapten in kleine busjes naar “Dronningens Ferieby”. Met een overnachting onderweg, bijvoorbeeld in Hamburg, is het volgens Tamara makkelijk te doen, maar je zou de 800 à 900 kilometer ook in een keer kunnen rijden. En er zijn daar zo veel dingen te doen, die makkelijk bereikbaar zijn, zoals “Legoland”, “Djursland Sommerpark” (pretpark), “Kattegatcentrum” (aquarium) en nog veel meer. Of je kunt speurtochten maken of gewoon langs het strand wandelen. Deze reizen worden georganiseerd door www.buitenhof.nl in Gouda.

Dronningens Ferieby is in 1990 geopend door Koningin Magrethe van Denemarken, de beschermvrouwe van de Deense MS-vereniging. Het vakantiedorp bestaat uit 44 huizen, die tot in het kleinste detail ingericht zijn om het verblijf van mensen met een handicap te vergemakkelijken. Er is ook een gezamenlijk huis met keuken en ontmoetingsruimtes, een activiteitenhuis en een vergaderzaal met plaats voor 150 gasten.

Kim en Tomas Engelbrechtsen; april 2003

Tel/fax 0045 – 87 58 36 50; – 86 30 07 80
E-mail: post@dronningensferieby.dk
www.dronningensferieby.dk