De lanen in, de paden op!

Het mooie weer is aangebroken, tijd voor een wandeling! Nederland beschikt over vele wandelpaden die geschikt zijn voor rolstoelen en de scootmobiel. Geen excuus om binnen te blijven dus!

Bijna iedereen knapt op van een middagje in de buitenlucht of in de natuur, maar dan moet die natuur wel toegankelijk zijn. Gelukkig besteden verschillende organisaties daar tegenwoordig meer aandacht aan.

Via de websites van natuur- en landschapsorganisaties vind je wandelroutes die goed toegankelijk zijn voor rolstoelen. Zo staan op de website van Natuurmonumenten tientallen toegankelijke routes in verschillende gebieden.

Op de website van Staatsbosbeheer kunt je in het menu “Rolstoelvriendelijk” aanvinken. Ook dan vind je tientallen routes.

mszien-140530-de-paden-op2Verder van een bezoeker twee tips: twee wandelroutes in het Nationaal Park Dwingelderveld: het bestaande wandelpad bij Spier en een pad dat in juni 2014 werd opgeleverd aan de weg Achter ’t Zaand te Dwingeloo. De route bij Spier is een bosrijke weg genaamd ‘Familiepad’ van 2,3 kilometer lang. De route Achter ’t Zaand gaat langs de schaapskooi en over een nat heideveld dat op gedeeltes die mogelijk te nat kunnen worden bedekt is met vlonders. De route is 2,4 kilometer en kan worden ingekort tot 1,4 kilometer. Twee prachtige routes die zeker de moeite waard zijn!

Wandelgemeente van het jaar

Door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland, werd bekend gemaakt dat de gemeente Eersel zich ‘Wandelgemeente van het jaar 2014’ mag noemen. Deze Noord-Brabantse gemeente heeft op zijn website www.eerselwandelgemeente.nl zo’n 150 wandelroutes staan. Het handige van deze website is dat je kunt selecteren op rolstoelgeschiktheid, hetgeen twintig mogelijke routes oplevert. Ook het percentage onverharde paden, horecagelegenheden, schuilplaatsen en tal van andere informatie wordt vermeld. Kortom: een handige website voor mooie wandelroutes in deze winnende gemeente!

De Koninklijke Weg

mszien-140530-de-paden-op1De langste wandelroute is ongetwijfeld de Koninklijke Weg. Deze loopt van paleis Noordeinde en paleis Huis ten Bosch, via paleis Soestdijk en kasteel Drakensteyn naar paleis Het Loo: met recht een koninklijke route! Het 170 kilometer lange wandelpad werd op 4 april 2008 geopend en is volledig toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De route bestaat uit 21 etappes variërend van vijf tot vijftien kilometer. Bij het pad hoort een wandelgids met onder meer informatie over de mate van toegankelijkheid van horeca- en overnachtingadressen, het openbaar vervoer en korte beschrijvingen van wat je onderweg tegenkomt. De route is gemarkeerd met stickers voorzien van het logo van de Koninklijke Weg.

Om zelf een route te testen, besloot ik de eerste twee etappes af te leggen – met een gezamenlijke lengte van 13,5 kilometer. De route begint prachtig met de binnenstad van Den Haag en het Haagse Bos. In deze route zie je al twee koninklijke gebouwen: Noordeinde en Huis ten Bosch. Opvallend is het aantal parken waar de route doorheen gaat. Dit maakt de tocht erg aangenaam.

De eerste etappe eindigt langs het kanaal De Vliet en dit is ook de start van de tweede etappe. Deze leidt je door Leidschendam, een leuk plaatsje dat je de mogelijkheid biedt om even wat te drinken en eten in één van de horecagelegenheden. Verder loopt de route door de polder, langs een rolstoelvriendelijke vogelobservatiehut. Met een beetje geluk zie je hiervandaan de mooiste vogels! De route eindigt in Stompwijk, voor mij het eindpunt. Op de website www.koninklijkeweg.nl vindt je informatie over de rest van de etappes en ook ervaringen van anderen.

www.wandelenmeteenbeperking.nl
www.eerselwandelgemeente.nl
www.nationaalpark-dwingelderveld.nl
www.koninklijkeweg.nl

Eerder verschenen in MSzien, jaargang 13, juni 2014.