
Vakantiegidsen zijn in veel huishoudens op dit moment toplectuur. Wat gaan we de komende zomerdoen? Ook als je door een lichamelijke beperking wat kritischer moet zijn is er een hoop te verzinnen. MSzien ging op zoek en bekeek waar je vooral op moet letten als je MS hebt.
Door: Trudy Mantel
Geen twee mensen met MS zijn hetzelfde. De één is alleen maar wat sneller moe, een ander is volledig rolstoelgebonden. Daarom is voor iemand met een ziekte als MS ook bij vakantieplannen maatwerk geboden. Je zult dus moeten studeren voordat je je ergens in stort. Dat verhoogt trouwens de voorpret! Onder aan dit artikel staat een uitgebreide lijst van links die een goed startpunt kunnen vormen.
Vaak zal de keus vallen op een aangepast vakantiehuis of een dito stacaravan. En daarvan komen er steeds meer.Dat was ook te zien op de vakantiebeurs, die van 12 tot 16 januari in de Jaarbeurs in Utrecht is gehouden. Daar stond dit jaar voor het eerst de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).
Frans Huijsmans (47) is hoofd Voorlichting van ANGO. Hij is zelf rolstoeler en hij vertelt waarom ANGO dit jaar heeft gekozen voor de aanwezigheid op een ‘reguliere beurs’, een beurs voor ‘gewone’ mensen: “ANGO had tot dit jaar maar een klein aanbod aangepaste vakantiebungalows en stacaravans, vijftien stuks. Vorig jaar zijn wij gaan samenwerken met Noorderzon-vakanties. Die hebben eigen accommodaties en bovendien hebben zij goede contacten met Landal Greenparks, Euroase en Hogenboom Vakantieparken.
ANGO/Noorderzon-vakanties verhuurt nu ook de aangepaste accommodaties van deze concerns. Hierdoor kunnen wij vijftig woningen en caravans in dertig parken in Nederland en drie in Duitsland aanbieden; daarmee werd het interessant om naar de vakantiebeurs te gaan. Onze meerwaarde is, dat wij verstand van handicaps hebben. Wij kunnen de mensen goed helpen met de extra vragen die zij ten gevolge van hun handicap bij het vakantievieren hebben. Doordat we niet merkgebonden zijn, zullen we met de vraagsteller altijd zoeken naar de beste oplossing in ieder afzonderlijk geval. Hierdoor worden teleurstellingen zo veel mogelijk voorkomen”
De ANGO-accommodaties staan ook in de Blauwe Gids, een jaarlijkse uitgave van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV).
Avontuurlijk
Een vakantiehuis heeft veel voordelen: na de heenreis heb je geen ingewikkelde verplaatsingen meer. Je zit gezellig met je dierbaren onder één dak en meestal kan de hulp die je nodig hebt geregeld worden. Als je thuis hulp hebt bij het douchen en aankleden kan je eigen thuiszorgorganisatie regelen dat er ook op je vakantieadres hulp komt. In sommige toeristische gebieden verhuurt de thuiszorgwinkel scootmobielen en andere hulpmiddelen. Van tevoren even regelen dus, maar dan zit je ook gebakken. Dat het heel avontuurlijk kan zijn bewijst Wout Kalkman. Hij heeft al lang MS en is volledig rolstoelgebonden. Hij ging naar een stacaravan op Texel, leende een tillift van de plaatselijke thuiszorg en een hoog-laagbed en genoot verder van alles wat daar te zien is, ging zelfs mee garnalenvissen!
Toegankelijkheid
De bungalows van Noorderzonreizen zijn toegankelijk en dat geldt ook voor de accommodaties die in de Blauwe Gids staan. Ook hotels hebben vaak één of meer aangepaste kamers, zeker als een hotel het Internationaal Toegankelijkheids Symbool (ITS) voert.
Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid LBT keurt bedrijven en reikt in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad) het symbool uit. Als je dit symbool ziet zijn in elk geval alle publieke ruimtes toegankelijk.
De site van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en de Blauwe Gids hanteren ook de Landelijke Toegankelijkheids Code (LTC), die eveneens door het LBT wordt toegekend. Bij deze code staat onder de beschrijving van een accommodatie een lijstje met de toegankelijkheid van de verschillende ruimten of een rij symbolen. Meer specifiek dus dan het ITS; deze uitsplitsing maakt het mogelijk om te beslissen in hoeverre een gebouw voor jou bruikbaar is.
Karen van Erp van het LBT zegt hierover: “Als we bekijken of een vakantiebungalow toegankelijk is, dan bekijken we eerst of die bereikbaar is voor iedereen. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een Gehandicaptenparkeerplaats vlakbij de entree is en dat het toegangspad stroef, vlak en obstakelvrij is. In de bungalow bekijken we onder andere of de doorgangen voldoende breed zijn, of er aangepast sanitair is, en of dit ook daadwerkelijk bruikbaar is. We bekijken verder of de keuken bruikbaar is voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers.
Het uitgangspunt is dat alle voorzieningen die aangeboden worden ook door iedereen te gebruiken moeten zijn. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld traptreden gemarkeerd moeten zijn voor slechtziende mensen, en dat er aan beide zijden van de trap een goed aan te pakken leuning aanwezig moet zijn. Bij een bungalowpark moeten verder natuurlijk ook de receptie en bijvoorbeeld een kantine of restaurant toegankelijk zijn”.
Het is belangrijk om bij het kiezen van een vakantieverblijf erop te letten wié het toegankelijk noemt. Karen van Erp: “Soms vult de eigenaar van een vakantiewoning zelf in dat de woning toegankelijk is, terwijl hij niet precies weet wat toegankelijkheid eigenlijk inhoudt. Hij zal het misschien geen probleem vinden om een rolstoeler een trapje van drie treden op te tillen. Maar dat is natuurlijk geen echt toegankelijke situatie.
Het uitgangspunt van toegankelijkheid dat wij hanteren is dat iedereen zelfstandig en op een gelijkwaardige manier een voorziening moet kunnen bereiken en gebruiken. De toegankelijkheidsinformatie die op www.holland.com en op www.lbt.nl te vinden is, is door gespecialiseerde bouwkundigen van het LBT verzameld.”
Kamperen
Fiets- en tentvakanties behoren meestal niet meer tot de mogelijkheden als je een handicap hebt, maar als kamperen altijd je lust en je leven is geweest zou je eens een kijkje kunnen nemen bij de Stichting Handicamp. Deze stichting heeft als doel om kampeerders met een handicap met elkaar in contact te brengen en om ervaringen uit te wisselen. Van 20 tot en met 22 mei houdt Handicamp een kampeerweekend op recreatiecentrum De Rakken in het Friese Woudsend. Op zaterdag is het open dag: iedereen mag komen kijken naar de vaak inventieve oplossingen die kampeerders bedacht hebben. Het gaat daarbij meestal om caravans; op de site van Handicamp staan links naar bedrijven die een caravan kunnen aanpassen met bijvoorbeeld een lift of een bredere deur. Het is wel zaak om op te letten dat de camping waar je heengaat met je mooie caravan de voorzieningen op peil heeft!
Een andere stichting, met deels dezelfde naam, is de Stichting Handicamp Overijssel. Die beschikt over een 18 meter lange kampeerwagencombinatie. Daarmee gaan groepen mensen van 18 tot 40 jaar met vakantie en er zijn nog plaatsen vrij. De auto kan ook, met chauffeur, gehuurd worden voor je eigen groep. De stichting heeft daarnaast een aangepaste VW-bus met vouwwagen in de verhuur.
Een eigen camper huren kan ook: de Stichting Handy Camper heeft twee campers, een tweepersoons en een zespersoons. De campers zijn geheel rolstoeltoegankelijk.
En wat dacht je van varen? In de al genoemde Blauwe Gids staan ook hiervoor mogelijkheden. Je kunt varen op een aangepaste catamaran en op de tweemasterklipper Ludgerdina en je kunt naar een watersportweek op het eiland Robinson Crusoë in de Loosdrechtse plassen.
Exotisch
Voor de echte avonturiers onder ons staan in de Blauwe Gids groepsreizen naar exotische oorden. Het is bij deze reizen wel zaak om op te letten of het programma voor jou haalbaar is. En het toppunt van avontuur is natuurlijk: zelf je reis regelen, zorgen dat je op luchthavens de juiste begeleiding krijgt en in een buitenland een huis, camper of auto huren. Als je bij de luchtvaartmaatschappij bij de boeking opgeeft wat je wensen zijn kan daaraan meestal wel worden voldaan. In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland zijn aangepaste auto’s en campers te huur.
Lekker thuis
Als je al moe wordt als je dit alles leest of opziet tegen de aanzienlijke kosten, is er natuurlijk niets op tegen om lekker thuis te blijven. Je kunt afspreken dat je eigen huis in een bepaalde periode een vakantiewoning is en je dan ook zo gedragen. Je zult ervan opkijken hoeveel je naaste omgeving te bieden heeft als je je als toerist gaat gedragen. En… iedere avond in je eigen bed, met je eigen sanitair en met je eigen vertrouwde verzorging mmm..!
MSzien, jaargang 2005, nr. 1 – Rubriek: VAKANTIE
www.noorderzon-vakanties.nl ww.nbav.nl www.holland.com www.handicamp.nl www.camperpunt.n www.schiphol.nl www.accessiblevans.com www.wheelchairgetaways.com www.mobilitymotorhomes.co.nz |
Aangepaste bungalows Hier is de Blauwe Gids te bestellen Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen Het kampeerweekend met open dag Alles over campers, ook de Handy Camper Voorzieningen op de luchthaven Huurauto’s in de USA Idem Campers in Nieuw-Zeeland |