Er bestaan veel voedingsaanbevelingen en diëten voor mensen met MS. Maar volgens de laatste stand van de wetenschap kan géén dieet de voortgang van MS daadwerkelijk tegenhouden of MS genezen. Wees daarom altijd op je hoede voor diëten met mooie beloften van ‘genezing’ en voor voedingssupplementen die je op kosten jagen.

0c8mszien0505etenpaprikaEvenwichtige voeding zorgt daarentegen voor een goede gezondheid en draagt er daardoor aan bij dat mensen met MS zich lichamelijk goed voelen en dat nevenaandoeningen worden voorkomen. Met het begrip ‘evenwichtig’ bedoelt men in dit verband ‘een gevarieerd dieet met veel groenten en fruit, maar met weinig vlees en vet’.

Door middel van doelgerichte voeding kunnen nevenaandoeningen naast MS, zoals bijvoorbeeld overgewicht en darm- en blaasstoornissen, positief worden beïnvloed. Voordat je je voedingspatroon verandert of er zelfs helemaal van afziet, is het raadzaam dit eerst met je arts te bespreken. Met name vrouwen tijdens de menstruatieperiode hebben een grotere behoefte aan ijzer. Dergelijke aspecten mogen niet over het hoofd worden gezien.

Recente inzichten

Aangetoond is dat bij problemen met hart en vaten en bij reumatische ontstekingsziekten het volgen van een dieet ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen verhinderen of verminderen. Daarbij gaat het om diëten waarin ontsteking stimulerende, verzadigde vetten (Omega-6 vetzuren) worden vermeden en door andere, onverzadigde vetten (Omega-3 vetzuren) worden vervangen. Op grond hiervan gaat men ervan uit dat personen met MS eveneens baat zouden kunnen hebben bij een dergelijk dieet.

Praktische tips voor het dagelijks leven

Het eten van de juiste hoeveelheid onverzadigde vetten is erg belangrijk. Het lichaam heeft zowel Omega-3 als Omega-6 vetzuren nodig. Voor het volgen van een evenwichtig dieet waarin ontstekingswerende vetten beperkt voorkomen, zijn maar een paar eenvoudige regels nodig:

  • Gebruik in totaal maar weinig vet (Oppassen met worstwaren!)
  • Eet slechts 2 x per week vlees (bijvoorbeeld kalfs-, rund- of lamsvlees)
  • Gebruik 5 porties fruit of groenten per dag (vooral groene bladgroenten en bladsla)
  • Gebruik 2 à 3 maal per week vis
  • Neem soja en tofu als vleesvervangers
  • Neem peulvruchten zoals linzen en kikkererwten als bijgerecht
  • Gebruik ‘goede’ oliën: olijfolie, raapolie, boter als smeerbaar vet
  • Vermijd het gebruik van: zonnebloem-, maïskiem-, distel- en druivenpitolie, en margarine waarin deze oliën zijn verwerkt
  • Drink voldoende (2 à 2,5 liter per dag)

Veel industrieel vervaardigde bakproducten (deeg, afbakbrood, etc.) bevatten vetten die uit slachtafval worden gewonnen. Hierin zijn dus verborgen dierlijke vetten verwerkt die je beter kunt vermijden.

Bron: Zwitserse MS Vereniging

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.