De vraag of voeding en de manier van leven invloed hebben op het verloop van MS, staat nog steeds ter discussie. Tegenwoordig wordt de behandeling van MS dan ook niet gelinkt aan informatie over voeding en leefstijl.

Wetenschappers hebben inmiddels aangetoond dat voeding en leefstijl de symptomen van MS kunnen verergeren dan wel verbeteren. Dit geldt zowel bij RR MS als ook bij PP MS. Gebleken is dat invloed kan worden uitgeoefend op de stofwisseling en ontstekingsreacties in de menselijke cel en op de micro-organismen in de darmflora.

Het calorierijke westerse eet- en leefpatroon met veel zout, dierlijk vet, rood vlees, gezoete dranken, gebakken voedsel, weinig vezels en het gebrek aan lichaamsbeweging verhoogt de kans op ontstekingen. Omgekeerd blijkt dat de kans op ontstekingen af neemt bij meer bewegen en een caloriearm dieet bestaande uit groenten,fruit, peulvruchten, vis, pre- en probiotica. Deze manier van leven zorgt voor een goede darmflora.

Nu bekend is dat de moleculaire mechanismen, bepaald door voeding en lichaamsbeweging, van invloed zijn op de ontstekingsgraad bij MS, mogen we verwachten dat ook informatie hierover bij de behandeling van MS wordt meegnomen. Immers, met de juiste voeding en voedingssupplementen kunnen ontstekingen worden verminderd maar ook kunnen klachten van bijwerkingen van medicijnen en de symptomen van chronische vermoeidheid hiermee worden bestreden. Kortom, mensen met MS kunnen zich beter gaan voelen met een aangepast dieet.

Bron: Riccio P, Rossano R., Department of Sciences, University of Basilicata, Potenza, Italy, Department of Sciences, University of Basilicata, Potenza, Italy.
PMID: 25694551 [PubMed – as supplied by publsher]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/256945511