Vasten tegen MS is onbewezen remedie

De onderzoeks-website Dokter Media  kwalificeert het onlangs onder meer door RTL Nieuws en het tijdschrift Margriet gebrachte bericht dat periodiek vasten mogelijk een remedie kan zijn tegen verschillende hersenaandoeningen, waaronder MS, als ‘onzeker’ en ‘onbewezen’. Zo is zowel te lezen op de website zelf als in een afzonderlijke nieuwsbrief.

Vasten tegen MS is onbewezen remedieDokter Media signaleert, dat het oorspronkelijke bericht voortkomt uit literatuur- onderzoek – en dus niet apart onderzoek met patiënten – van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen. “Dit onderzoek bevindt zich echter nog in de beginfase. Er zijn nog veel onzekerheden. Het is daarom nog onduidelijk of periodiek vasten inderdaad een gunstig effect heeft op het beloop van MS. Verder onderzoek zal daar meer duidelijkheid over moeten geven”, aldus Dokter Media. Overigens is het merkwaardige dat de basis van dit bericht al dateert van november 2021.

De checkers van medisch nieuws wijzen erop dat het Nijmeegse onderzoek feitelijk slechts is gebaseerd op twee kleine Amerikaanse onderzoeken. In een ervan ging het om 20 MS-patiënten die gedurende zeven dagen af en toe hebben gevast vergeleken met 20 patiënten met een koolhydraatarm en 20 die een normaal dieet volgden. Het tweede onderzoek betrof 15 MS-patiënten waarbij het effect van vasten werd bekeken op de samenstelling van bacteriën in de darm. Dokter Media: “Een belangrijke kanttekening is dat het aantal patiënten te laag is om al in het algemeen iets over de effectiviteit van het vasten te kunnen zeggen”.

Dokter Media concludeert dat het de moeite waard is dit nader te onderzoeken en dat zulk onderzoek jaren zal duren. Maar dat “het Nijmeegse onderzoek geen reden is om zelf te starten met vasten”. De website merkt nog op, dat het Nederlands Huisartsen Genootschap waarschuwt voor gevaren van vasten, bijvoorbeeld vanwege de verhoogde kans op ontregeling van de bloedsuikerspiegel.

Eerder en nog steeds

Dat bepaalde diëten het verloop van ziektes en ook van MS zouden kunnen vertragen is al veel eerder onderwerp van onderzoek geweest. En is dat ook nog steeds bij andere universiteiten. Zo zijn de neuroloog Brigit de Jong en neuropsycholoog Ilse Nauta van het MS Centrum Amsterdam in 2021 begonnen aan het onderzoek (Leefstijlinterventie voor mensen met multiple sclerose; LIMS). Dit is een vervolg op het voedingsprogramma ‘Anders Eten bij MS’ dat in 2016 en 2017 door de toenmalige Stichting MS-Anders – nu onderdeel van het Nationaal MS Fonds – en Voeding Leeft voor mensen met MS is verzorgd.

Bronnen: 

Helpt periodiek vasten tegen MS?

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5283443/intermittent-fasting-tegen-alzheimer-multiple-sclerose-epilepsie#:~:text=12%20tot%2048%20uur%20achter,je%20geheugen%20minder%20snel%20achteruitgaat.

https://www.margriet.nl/gezondheid/hoe-intermittent-fasting-mogelijk-kan-helpen-tegen-dementie-of-ms~bd0e2307/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.

https://www.metmsenvork.nl/vasten-ms-dieet-etrf/

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/het-effect-van-periodiek-vasten-op-hersenen-en-cognitieve-functies

https://nationaalmsfonds.nl/onderzoek/lims/

https://msweb.nl/ms-onderzoek/onderzoeksartikelen/langdurig-vasten-en-gevolgen-ms/

Helpt vasten tegen MS?

https://www.foodlog.nl/artikel/vasten-lijkt-remedie-tegen-symptomen-ms/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.