Microvoedingsstoffen en het Swank en Wahlsdieet

Het Swankdieet, arm aan verzadigde vetten, en het Wahlsdieet, aangepaste paleo eetwijze, lijken veelbelovend tegen MS-symptomen. Door de beperkte hoeveelheid toegestane voedingsmiddelen is een tekort aan microvoedingsstoffen* zoals vitamines en mineralen echter een punt van zorg.

Voor deze studie hielden de deelnemers op drie opeenvolgende dagen de afgewogen hoeveelheden voedsel bij die ze aten. Deze gegevens werden vervolgens geanalyseerd om te bestuderen hoeveel microvoedingsstoffen mensen met RRMS per dag binnenkrijgen.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 87 mensen mee. Zij moesten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 1) ze hebben RRMS volgens de 2010 McDonald criteria;
  • 2) ze zijn matig tot zwaar vermoeid (FSS score ≥ 4.0);
  • 3) ze kunnen 25 ft (ruim 7,5m) lopen met weinig tot geen steun;
  • 4) ze zijn niet zwanger en ook niet van plan dit te worden;
  • 5) ze willen zich aan het dieet houden.

Nadat men willekeurig was ingedeeld in het Swank- of Wahlsdieet (respectievelijk 43 en 44 mensen), kreeg men aan het begin van en tijdens de eerste 12 weken van het onderzoek, voorlichting over het dieet en steun bij het volgen van het dieet door gekwalificeerde diëtisten.

De normale inname van elke microvoedingsstof werd ingeschat en geëvalueerd op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

De resultaten

Na 12 weken was er een belangrijke afname in het aantal mensen dat door hun voedingspatroon te weinig vitamine C,D en E binnenkregen bij Swankgroep. In de Wahlsgroep was er een duidelijk afname van het tekort aan magnesium en vitamine A,C,D en E.

Het aantal mensen dat te weinig calcium, thiamine en vitamine B binnen kreeg, nam duidelijk toe in de Wahlsgroep en bij de Swanksgroep was dit het geval bij vitamine A. In beide groepen waren er mensen gestopt met het dieet: 6 bij het Swankdieet en 4 bij het Wahlsdieet.

Door supplementen aan het dieet toe te voegen nam voor alle microvoedingsstoffen het tekort af bij alle deelnemers. Bij de mensen die het Wahlsdieet volgden bleef het tekort aan calcium echter bestaan. In beide groepen nam het aantal mensen die teveel vitamine D en niacine binnenkregen toe, bij de Swankgroep was dit ook het geval voor magnesium.

Beide diëten, vooral wanneer er supplementen genomen worden, worden in verband gebracht met een lagere tekort aan voedingsstoffen vergeleken met het normale eetpatroon van mensen met RRMS.

* Microvoedingsstoffen: voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen en waar een volwassen persoon maar gemiddeld één gram of minder per dag van binnenkrijgt. Tot de microvoedingsstoffen behoren bijvoorbeeld vitamines, mineraalstoffen, aminozuren en Omega-vetzuren. Zie ook: msweb.nl/?s=wahls+dieet

Bron: Tyler J Titcomb et al. Nutrients 2021 Oct 5;13

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684508/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *