Kwaliteit dieet beïnvloedt MS

Er is een link tussen het dieet en de mate van invaliditeit en ook de hevigheid van symptomen bij mensen met MS. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van MS symptomen.

voeding en MSDeelnemers aan een grootschalige MS studie, de North American Research Committee on MS (NARCOMS), vulden in 2015 een vragenlijst in over hun dieet. Canadese onderzoekers kenden een dieet score toe aan elk individu op basis van de ingevulde waarden. Hoge scores betekende veel fruit, groenten, peulvruchten en volkoren producten. Een lage(re) score bij inname van toegevoegde suikers en rood / bewerkt vlees.

Daarnaast gebruikten de onderzoekers voor deze studie een invaliditeitsscore van de deelnemers,  gebaseerd op een vragenlijst die de mate en hevigheid van MS symptomen meet, de Patient-Determined Disease Steps.

Als eerste werd het verband tussen de dieet score en de invaliditeitsscore getest. In een rekenmodel werd hierbij ook gecorrigeerd voor leeftijd, sekse, inkomen, body mass index, roken en ziekteduur. Daarnaast testen de onderzoekers of een gezonde levensstijl geassocieerd is met hevigheid van MS symptomen. Hiervoor gebruikten ze in het rekenmodel een combinatie factor van gezond dieet, body mass index <25, regelmatig bewegen en niet roken.

In totaal vulden 6989 mensen met MS de vragenlijst in. Deelnemers met een dieet score in de hoogste 20%, hadden een lagere invaliditeitsscore en lagere depressie klachten. Individuen met een algeheel gezonde levensstijl hadden een lagere kans om te rapporteren over vermoeidheid, depressie, pijn of cognitieve klachten.

Conclusie

Deze grote studie suggereert dat een gezond dieet en een algeheel gezonde levensstijl geassocieerd is met verlaagde invaliditeit en symptoomklachten bij mensen met MS.

Bron: KC Fitzgerald, T Tyry, A Salter, SS Cofield, G Cutter, R Fox, RA Marrie.  O.a. Dept. of Neurology, John Hopkins School of Medicine, Baltimore; Rady Faculty of Health Sciences, University of Manitoba, Winnipeg, Canada. Neurology. 6 Dec 2017.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29212827

 

 

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Mooi onderzoek, maar het lijkt mij dat degenen waarbij het dieet lojkt te werken dat het langst volhouden.. Is daar ook voor gecorrigeerd?

  2. Wat fijn dit te lezen.Het motiveerd mij nog meer oms leefstijl te volgen (Jelinek)Bewegen,mediteren,En geen zuivelgeen vlees en bewerkt eten !!yess.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.