Ga naar hoofdinhoud
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

Je hoort en leest veel over voeding en MS. Toch is er nog heel veel onduidelijk over de rol van voeding bij MS. Zou voeding een rol kunnen spelen bij het krijgen van MS of kunnen verklaren waarom MS bij de ene persoon veel milder verloopt dan bij de andere?  En zou er een dieet zijn dat MS milder kan laten verlopen of zelfs zou kunnen genezen?

Omgevingsfactoren

Algemeen wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van een bepaalde genetische gevoeligheid om MS te kunnen ontwikkelen en omgevingsfactoren. De omgevingsfactoren zijn de omstandigheden waaraan iemand wordt blootgesteld. Blootstelling aan rook door roken of meeroken verhoogt het risico om MS te ontwikkelen, net zoals bijvoorbeeld lage vitamine D niveaus of overgewicht tijdens de jeugd.

Onderzoek naar het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het ontstaan van MS heeft nog geen duidelijke resultaten opgeleverd. Ook is er geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding het MS verloop zou kunnen beïnvloeden. Dat wil niet zeggen dat voeding geen effect kan hebben op het verloop van MS. Het is namelijk erg lastig om het effect van individuele voedingsstoffen te bepalen doordat die voedingsstoffen onderdeel zijn van een volledig voedingspatroon en effecten soms pas na vele jaren optreden. Voedingsonderzoek bij mensen is daardoor erg ingewikkeld en duur.

Regelmatig worden er studies gepubliceerd met positieve effecten van bepaalde voedingsstoffen of voedingspatronen in laboratoriumonderzoek of bij proefdieren. Als iets lijkt te werken in een reageerbuis of bij een muis wil dat nog niet zeggen dat het ook werkt bij iemand met MS, laat staan bij iedereen met MS.

Positieve effecten

Er zijn de laatste jaren wel een aantal onderzoeken gepubliceerd die lieten zien dat een gezond voedingspatroon positieve effecten had op kwaliteit van leven en ook vermoeidheid en MS symptomen verminderden. Met een gezond voedingspatroon werd daarbij bedoeld een voedingspatroon rijk aan o.a. groente, fruit, volkoren producten en gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis.

Een dergelijk voedingspatroon is ontstekingsremmend en vezelrijk. Vezelrijke voeding is gunstig voor de darmflora. Ook naar de darmflora bij MS wordt veel onderzoek gedaan omdat de darmflora van invloed is op de werking van het immuunsysteem en bij mensen met MS anders lijkt te zijn dan bij mensen zonder MS.

fruit

Bij mensen met MS komen ook geregeld klachten voor waarbij voeding een rol speelt. Voorbeelden hiervan zijn slikklachten, darmklachten, blaasklachten, ondervoeding, overgewicht en botontkalking. Daarnaast kan er ook sprake zijn van aandoeningen naast MS waarbij voeding een rol kan spelen zoals bijvoorbeeld (pre)diabetes of verhoogd cholesterolgehalte. Met de juiste voeding kunnen deze klachten vaak verminderen wat de algehele gezondheid en mogelijk ook het verloop van MS positief kan beïnvloeden.

Er zijn op internet en in boeken verschillende ‘MS-diëten’ te vinden. Realiseer je dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat een dergelijk dieet de reguliere behandeling zou kunnen vervangen. Wel zijn er ervaringsverhalen van mensen die positieve effecten ervaren van dergelijke diëten. Het is in ieder geval belangrijk dat een dieet niet onnodig streng is en dat voeding geen bron van stress wordt. Let er ook altijd op dat de voeding volwaardig blijft zodat alle voedingsstoffen in voldoende mate in de voeding voorkomen.

Gezonde voeding bij MS kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere MS behandeling. Bij vormen van MS waarvoor nog geen behandeling is, is het zelfs een van de belangrijkste manieren om de gezondheid te beïnvloeden. Bij vragen over voeding en MS, de volwaardigheid van het voedingspatroon of aan bij aan voeding gerelateerde klachten kan een diëtist adviseren en begeleiden bij verandering. De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Medicijngebruik

Diverse medicijnen kunnen invloed hebben op je eetlust, de spijsvertering of de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. In sommige gevallen kan een arts of diëtist adviseren om de voeding aan te vullen, bijvoorbeeld met specifieke dieetproducten. Wanneer een arts deze voorschrijft, vergoed de verzekeraar dit.

Slikproblemen

Slikstoornissen ten gevolge van MS komen regelmatig voor. Wanneer dit het geval is, is het van belang om voldoende te blijven drinken en eten. Lees meer over slikproblemen in de rubriek Klachten.

Dit vind je misschien ook interessant...

Back To Top