Een alternatieve weg

Iedereen met MS kent het wellicht. Door het minder bewegen, de allesoverheersende moeheid, de vaak pijnlijke spasmen, de gevoelsstoornissen en de verlammingen kun je je nauwelijks voorstellen iets aan sport of beweging te doen en het nog leuk te vinden ook. Het op de been blijven alleen al is een soort topsport, laat staan dat je er buiten de gewone dagelijkse dingen nog iets bij zou kunnen doen.

YogaHet gevolg is dat je steeds minder beweegt om pijn te vermijden bijvoorbeeld. Maar de stijfheid neemt toe, waarmee de cirkel rond is. Want stijfheid en verkrampt bewegen zorgen voor meer pijn en meer klachten. Als je daar iets aan wil veranderen zonder onmiddellijk aan sport te hoeven doen zou yoga best een goed alternatief kunnen zijn.

Yoga betekent grofweg éénheid, het komen tot éénheid door middel van het doen van oefeningen. Bij yoga gaat het erom de overtollige spanning los te maken en de slapte te corrigeren. Door middel van stretchoefeningen en ademhalingstechnieken leer je langzaamaan je eigen lijf kennen en vooral waar de blokkades zitten. Je wordt je bewust van de spanning en leert te ontspannen om zodoende je lijf de ruimte te geven en de lucht die het nodig heeft. Dat is heel moeilijk, zeker omdat je meestal gewend bent geraakt aan je eigen houding en je eigen manier van bewegen, ook al is dat vaak een verkrampte manier.

Alhoewel er van oorsprong meerdere soorten yoga bestaan, leeft bij veel mensen de idee dat je vooral lenig en los moet zijn om deze sport goed te kunnen beoefenen. Voor yoga immers moet je goed kunnen zitten op de grond en dat alleen al is voor veel mensen met MS ondoenlijk. Toch hoeft het doen van yogaoefeningen niet echt te inspannend te zijn voor chronisch zieken en gehandicapten. Simpelweg omdat de bewegingen en manieren om tot die bewegingen te komen aan te passen zijn aan de handicap.

Zo kun je oefeningen zittend op een stoel doen of liggend op de grond of een kussen. Waar het om gaat immers is om tot volledige ontspanning te komen van het lichaam en de geest. Je weer één te voelen met je lijf, zelfs als dat lijf het laat afweten. Deze vorm van yoga zou je remedial yoga of aangepaste yoga kunnen noemen, zonder het als een soort van surrogaat yoga te zien.

Yoga-oefeningen kunnen een duidelijke vermindering van spasmen teweeg brengen. Door de totale ontspanning is het goed mogelijk dat het algemeen welbevinden verbetert en bij beginnende incontinentie kan het doen van gerichte yoga-oefeningen een gunstig effect hebben op de blaas- en bekkenbodemspieren. Verwacht geen wonderen maar realiseer je dat ontspanning kan bijdragen aan je algehele welzijn in het leven met een chronische ziekte

In Amsterdam zit een yogaleraar die speciaal les geeft aan MS-patiënten. Zijn naam is Rik Verbeek en hij heeft ook in Engeland in een speciaal yogacentrum les gegeven aan mensen met MS. Bij hem kun je terecht voor meer informatie over aangepaste yoga en de andere ‘MS-gerelateerde yogalessen’ in het land. Dat zijn er niet zoveel overigens.

Of kijk eens op Yoga Online MS Hier vind je gratis en betaalde online yoga lessen.

Eerder verschenen in MSzien

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.