Veel info over digitale zorg op vernieuwde website

Patiënten federatie Nederland heeft haar website over digital zorg vernieuwd. Op die website is van alles te lezen over digitale middelen in de zorg, de zogeheten eHealth (= informatie- en communicatietechnologie ten dienste van de gezondheidszorg). De Patiëntenfederatie Nederland is een overkoepelende organisatie van patiëntverenigingen. Hierbij is ook MS Vereniging Nederland aangesloten.
Veel info over digitale zorg op vernieuwde websiteOp de digitale zorggids www.digitalezorggids.nl kun je zien wat er met eHealth allemaal mogelijk is. Zoals beeldbellen met een arts of online je patiëntendossier inzien. Er staat op de site ook uitleg over een Persoonlijke Gezondsheidsomgeving (PGO). Dat is een app of website waarin je zelf je medische gegevens verzamelt. Daardoor kun je inzicht krijgen in je ziekteverloop. In de zorggids staat een keuzehulp voor die PGO’s.

MS Sherpa

Je kunt zoeken per aandoening naar bijvoorbeeld de beste apps en praktische tips. Zo is er een pagina voor mensen met MS: https://www.digitalezorggids.nl/apps-en-meer/multiple-sclerose/. Daarop staan drie apps voor MS-patiënten, waaronder MS Sherpa. Hiermee kun je onder meer je loopsnelheid meten en doorgeven. De in MS gespecialiseerde kliniek Upendo in Boxtel heeft onlangs besloten om van thuismonitoring met MS Sherpa een standaard onderdeel van de door haar verleende zorg te maken.

Steeds meer zorgverleners bieden digitale zorg aan. Sommige patiënten vinden dat prettig omdat ze daardoor van huis uit contact kunnen hebben met  zorgverleners. Al hebben chronisch zieken volgens onderzoek van de Patiëntenfederatie doorgaans meer vertrouwen in een arts dan in eHealth.

Privacy

Uit dat onderzoek bleek ook dat veel mensen twijfels hebben over hun privacy bij het gebruik van een app. Het was hun niet duidelijk wat er met hun gegevens gebeurt. De digitale zorggids biedt enkele tips voor veilig gebruik van een app.

De gids van de Patiëntenfederatie is nog in ontwikkeling. De bedoeling is dat er snel meer gebruikerservaringen op te lezen zijn en er meer informatie komt over apps.

Bronnen:

https://www.patientenfederatie.nl/nieuwe-digitale-zorggids

Patiëntenfederatie vernieuwt digitale zorggids voor vragen en advies

https://www.digitalezorggids.nl/

https://upendo.nl/nieuws/upendo-start-als-eerste-centrum-met-routinematig-gebruik-ms-sherpa/

Meer vertrouwen in arts dan eHealth

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.