
Kort en bondig alles wat je moet weten over digitale zorg
Hieronder een aantal weetjes, tips en misverstanden over e-health, uit het magazine Supporter van PGOsupport.
E-health, wat is dat precies?
E-health gaat over gebruik van digitale toepassingen, bedoeld voor het verbeteren of ondersteunen van gezondheid(szorg). Zorgverleners verbeteren en vernieuwen hiermee hun zorg- en service-aanbod, terwijl zorggebruikers hiermee kunnen werken aan hun gezondheid of herstel.
Soms worden voor e-health ook andere termen gebruikt, zoals digitale zorg, tele-revalidatie, domotica, online hulp of internettherapie. Omdat e-health een breed begrip is, bestaat hierover nogal wat verwarring. Deze handige ordening maakt je wegwijs.
Voor- en nadelen van e-health
+ (Reis)tijd besparend, meer eigen regie, zelf moment van gebruik bepalen, toegang tot (persoonlijke) informatie, meer inzicht in gezondheid en behandeling.
– Onzekerheid over privacy en veiligheid, minder persoonlijk contact, gebruiksonvriendelijke technologie, kosten van apparatuur, benodigde digitale vaardigheden.
Opkomende technologie
– serious gaming
– zorgrobots
– supercomputers /kunstmatige intelligentie
– slimme apparaten: ‘internet of things’
– big data
– ‘quantified self’ (sensoren)
Uiteenlopende gezondheidsvaardigheden
Nederlanders beschikken over uiteenlopende gezondheidsvaardigheden om informatie over ziekte en gezondheid te kunnen begrijpen en toe te passen. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit actieve en zelfredzame zorggebruikers.
Maar het is de kunst om juist voor die andere helft van de Nederlanders begrijpelijke apps en websites te maken. Daarom is het belangrijk om bij het ontwikkelen van nieuwe apps altijd laaggeletterden en migranten te betrekken. Zo is meteen duidelijk welke info er simpeler, overzichtelijker of duidelijker moet.
Waarom stimuleert de overheid e-health?
Direct toegang tot medische gegevens
Het streven is dat ten minste 80% van de mensen met een chronisch ziekte direct toegang heeft tot de eigen medische gegevens. En ten minste 40% van de overige Nederlanders.Zelfstandig meten
Mensen met een chronisch ziekte (kwetsbare ouderen) moeten steeds meer zelf metingen kunnen doen (van bijvoorbeeld bloeddruk of cholesterolgehalte) en deze delen met hun zorgverlener.Online contact met zorgverlener
Mensen die thuis zorg en ondersteuning ontvangen, kunnen – als zij dat willen – via een beeldscherm 24 uur per dag contact opnemen met een zorgverlener.
8 tips om e-health in te zetten voor je kerntaken als patiëntenorganisatie
- Maak digitalisering en digitale zorg onderdeel van je denken en handelen
- Zorg voor goede informatie online
- Maak je informatie online goed vindbaar
- Organiseer online lotgenotencontact / e-communities
- Informeer je achterban over e-health en de mogelijkheden daarvan
- Bied overzichten van goede gezondheidsapps
- Kijk wat er al is en/of werk slim samen
- Maak digitalisering en digitale zorg onderdeel van je belangenbehartiging
Interessante sites met veel informatie over e-health
www.digitalezorggids.nl
www.nictiz.nl/ehealth
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/e-health/
Artikel en externe links nagekeken mei 2020. Eerste publicatie 2018.
Dit bericht heeft 0 reacties