Afgelopen mei heeft een team van Schuberg Philis en Many2More de MS Hackathon gewonnen met de Neurokeys App. Met behulp van deze App kan het standaard toetsenbord op je smartphone of tablet worden vervangen door een intelligent Neurokeys toetsenbord.

mszien-160606-MS-hackathon-cartoon-200Het Neurokeys toetsenbord werkt exact hetzelfde  als een gebruikelijk toetsenbord maar verzamelt op de achtergrond gegevens waarmee iemands typegedrag kan worden geanalyseerd. De gedachte hierachter is dat je op een slechte dag minder en wellicht slechter typt dan op een goede dag. Informatie die voor wetenschappers en behandelend artsen interessant is bij hun onderzoek naar de oorzaak van goede en slechtere dagen bij mensen met MS. Het enige wat een patiënt hoeft te doen is het installeren van de App en daarbij aangeven wanneer welke overzichten aan wie toegestuurd moeten worden.

Veiligheid & Privacy

Erwin Redeman van Many2More vertelt: “Sinds de MS Hackathon in mei is er veel op ons afgekomen. We zijn benaderd door verschillende personen, organisaties en instanties die bij de MS Hackathon betrokken waren. Met hun steun werken we nu aan de verdere ontwikkeling van de Neurokeys App.” Hij benadrukt dat hierbij de hoogste prioriteit wordt gegeven aan vertrouwelijkheid en het anoniem opslaan van de gegevens. “Er wordt niet geregistreerd wát er wordt getypt maar hóé er wordt getypt”.

Daarnaast worden de data anoniem opgeslagen. “Wij kunnen de gegevens niet herleiden tot specifieke personen. Iedereen ontvangt bij de installatie een unieke sleutel die toegang geeft tot je eigen data. Zelf kun je beslissen of je de overzichten wilt delen met je behandelend arts.” Samen met onder meer IBM wordt dit beveiligingsmodel verder uitgewerkt en getest.

Mooie complexe klus

“We ontvangen straks enorme hoeveelheden data die we vervolgens gaan analyseren. Aan het feit dat je op een dag slechter of minder typt op je smartphone kun je nog geen conclusies verbinden. Misschien had je geen bereik, zat je de hele dag in vergadering, had je je  bril even niet bij je of was je gewoon wat grieperig.” aldus Redeman.

De verwachting is dat door gegevens geruime tijd te verzamelen en deze te vergelijken met gegevens van andere personen, er patronen gaan ontstaan waar een indicatie van af te lezen valt. Wetenschappers vinden het daarnaast interessant om de Neurokeys data te koppelen met gegevens over bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid of stappentellers. In het Neurokeys team zitten dataspecialisten die popelen om te starten met de analyses. Dit is een continu proces van zoeken, proberen, testen en verbeteren.

Medische validatie door VUmc

Many2More is zich bewust van de hoge verwachtingen van hun omgeving. Een grondige aanpak is dan ook cruciaal. Redeman: “Het VUmc wil met een kleine groep patiënten helpen bij het valideren van dit nieuwe instrument. Dat betekent dat er onder gecontroleerde omstandigheden onderzocht wordt of Neurokeys doet wat wij denken dat het moet doen. Dit is belangrijk omdat bij het ontwikkelen van tools die door en voor mensen worden ingezet heb je altijd te maken met afwijkingen omdat niet twee mensen het zelfde zijn.

We hebben daarnaast ook te maken met wet- en regelgeving omtrent privacy, het omgaan met patiënt gerelateerde informatie, enzovoort. Daar gaan we als eerder gezegd uiterst zorgvuldig mee om.” Dit betekent dat er begin volgend jaar, als het voorstel is goedgekeurd door de medisch ethische toetsingscommissie van het VUmc, begonnen kan worden met de medische validatie.

Resultaten & beschikbaarheid

Als alles volgens planning verloopt, worden in de loop van volgend jaar de eerste voorzichtige uitkomsten verwacht. Op de vraag wanneer het beschikbaar komt voor mensen buiten het onderzoek van het VUmc geeft Redeman aan dat dit afhangt van hoe snel het product verder ontwikkeld kan worden. Ook moet de organisatie in staat zijn om support en ondersteuning te verlenen. “We streven er naar om dit in de tweede helft van volgend jaar voor elkaar te hebben.”

Auteur: Karen, vrijwilliger bij MSweb

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Ik heb nu de code gekregen en ik had de app weg gedaan omdat het zo lang duurde Sorry hiervoor nu probeer ik opnieuw de app te downloaden maar kan hem niet meer downloaden Wat moet ik doen

    Vriendelijke groet Anja oude egbrink

  2. Hallo Anja,
    Ik heb geen antwoord op jouw vraag. Misschien kan je proberen je data en geschiedenis te wissen? Ik heb de code gekregen maar omdat er volledige toegang werd gevraagd heb ik het verwijderd. Ik vind het riskant met bankgegevens ed. Misschien onterecht..
    Succes! Groet Cynthia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.