Bewegen is belangrijk voor iedereen maar mensen met progressieve MS hebben er specifiek voordeel bij: het verlicht klachten, bevordert mobiliteit en vermindert risico op complicaties.

Veilig bewegen met MSJe moet wel eerst even met je arts overleggen welke bewegingsactiviteit voor jou het meest geschikt is. Hij of zij vindt het misschien nodig eerst onder begeleiding van een fysiotherapeut of ergotherapeut te oefenen totdat je precies weet hoe je bepaalde bewegingen zonder overbelasting van je spieren kunt uitvoeren.

Hieronder volgen bewegingsactiviteiten waaraan je met of zonder begeleiding kunt deelnemen. Ze zijn gericht op behoud van kwaliteit van leven en vermindering van klachten.

Yoga:

Studies bewijzen dat mensen met progressieve MS die aan yoga doen, minder moe zijn.
Bij yoga wordt buikademhalingstechniek aangeleerd. Hierdoor kun je gemakkelijker ademhalen, circuleert het bloed beter door je lichaam en verbetert je conditie.

Aquagym:

Omdat je het snel warm kunt krijgen, is sporten in een zwembad een goede optie voor verkoeling. Bovendien zorgt water voor een natuurlijk drijfvermogen. Het ondersteunt je lichaam waardoor je gemakkelijker beweegt. In water kun je oefeningen doen die daarbuiten erg lastig zijn zoals strekken, gewichtheffen of cardiogym. Deze activiteiten verbeteren de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Gewichtheffen:

Bij gewichtheffen ontwikkelen zich krachten in het lichaam waardoor je sterker wordt en sneller van kwetsuren herstelt.
Mensen met MS die aan gewichtheffen/weerstandstraining willen doen, kunnen een fysiotherapeut of coach vragen hiervoor een programma op te stellen dat is aangepast aan hun behoeften.

Strekoefeningen:

Voordelen van strekoefeningen zijn vergelijkbaar met die van yoga:
– betere ademhaling
– kalmeren de geest
– stimuleren de spieren
Bovendien kunnen deze oefeningen het bewegingsbereik vergroten, de spierspanning
verminderen en het uithoudingsvermogen van de spieren verhogen.

Evenwichtsbal:

Als je evenwichtsproblemen hebt, zijn oefeningen met de evenwichtsbal nuttig. Je traint hiermee belangrijke spiergroepen of andere zintuigcellen om evenwichts-/coördinatieproblemen te compenseren. De evenwichtsbal wordt ook toegepast bij krachttraining.

Vechtsporten:

Bij mensen met progressieve MS is Tai-Chi erg gewild. Het heeft lage impact, bevordert evenwicht en flexibiliteit en bouwt kracht op.

Aerobics:

Iedere bewegingsactiviteit waarbij polsslag en ademhaling verbeteren, is uitstekend geschikt voor versterking van het afweersysteem, klachtenvermindering en opbouw van het uithoudingsvermogen (lopen, zwemmen, fietsen).

Fietsen op hometrainer ligfiets:

Fietsen op een gewone fiets vormt bij MS vaak een probleem. Een aangepaste fiets, bijvoorbeeld een hometrainer ligfiets, is dan een goede optie. Je gebruikt nog steeds pedalen, net als bij een gewone fiets, maar hoeft je niet meer bezorgd te maken over evenwicht en coördinatie: de hometrainer ligfiets biedt stabiliteit.

Sport bevordert balans en coördinatie en geeft kracht. Sportactiviteiten waaruit je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld basketbal, handbal, golf, tennis of paardrijden. Deze activiteiten kunnen worden aangepast voor mensen met MS. Uitoefenen van je favoriete sport bevordert niet alleen je lichamelijke conditie, maar ook je geestelijke gezondheid.

Belangrijk om te onthouden bij sporten/bewegingsactiviteiten: Als je een programma van 20 of 30 minuten niet kunt volhouden, verdeel
deze tijd dan in kortere periodes. Periodes van 5 minuten kunnen voor je gezondheid net zo
effectief zijn!

Bron: www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mijn broer progressieve multiple sclerose en hij wil graag bewegen. Lijkt me wel verstandig dit vooraf met de arts te bespreken en wellicht onder fysiobegeleiding te doen. Hoe zwaar mag je gewichtheffen met MC of verschilt dit per geval?

    1. Beste Sarah, wij raden aan om dit met de fysiotherapeut te overleggen. En, zeker in het begin, onder begeleiding te trainen. Veel succes voor je broer gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.