
Slender You: Banken die ‘voor jou’ bewegen
Sport en bewegen is goed voor iedereen, óók voor mensen met MS. Dat is even wennen voor mensen die al lang MS hebben. Zij hebben destijds te horen gekregen dat ze zich rustig moesten houden. Maar de nieuwe boodschap is: ga bewegen. Kies wel activiteiten die bij je passen want dan houd je het beter vol. Antoinette en Laetitia kozen voor Slender You.
Door: Nora Holtrust
“Plezier hebben, sportief met anderen bezig zijn, je niet geïsoleerd voelen, grenzen verleggen, lekker moe worden én lachen zijn belangrijke aspecten van het dagelijkse leven.
Ook voor mensen met chronische aandoeningen is het mogelijk om op een sportieve manier hun vrije tijd door te brengen”. Dat schrijft Erik de Winter, directeur van de Nederlandse gehandicapten sportorganisatie NebasNSg* in het voorwoord van een studie “Chronisch zieken en sportief bewegen”.
Mensen met een chronische aandoening zouden meer aan sport moeten doen of in ieder geval meer moeten bewegen, vindt de NebasNsg. Daarom ontwikkelde de sportorganisatie een speciaal programma en bijbehorende website www.sportiefbewegen.nl.
Mooie website over sportief bewegen, mooie folders ook maar helaas – nog ? – geen aandacht voor de ziekte multiple sclerose. Te moeilijk misschien om in één folder uit te leggen wat mensen met MS het beste wel of niet kunnen doen? Je hebt immers mensen met MS die in de bergen wandelen, de marathon lopen of paardrijden. Maar er zijn er ook die rolstoeldansen, met een scootmobiel in het park rijden of met een blaaspijpje de computer bedienen. Eén ding is in elk geval duidelijk: het is belangrijk dat we met inachtneming van onze mogelijkheden proberen zoveel mogelijk te bewegen.
Mogelijkheden onderschat
Antoinette Oud (1951) uit Maartensdijk is het daar helemaal mee eens. De mogelijkheden die mensen met MS hebben, worden volgens haar vaak onderschat. Al weer een aantal jaren terug koos Antoinette voor Slender You. “Bij Slender You maak je gebruik van zes gemotoriseerde banken met een matras erop”, vertelt Harry Lavino, eigenaar van Slender You in De Bilt. “De beweging van de zes banken activeert steeds een apart gedeelte van het lichaam. In totaal ben je maximaal zes maal tien minuten met het programma bezig, maar je kunt per bank ook voor een korter programma kiezen”.
“Ook al zit je in een rolstoel, dan kun je toch bij Slender You terecht”, zegt Antoinette. “Nou ja, tenzij een arts zegt dat het niet verantwoord is. Maar de bewegingen worden voor je gedaan. Het moeilijkste is dat je iedere keer een bank op en ook weer af moet. Dat zal vooral in het begin de grootste crime zijn, denk ik. Maar er is altijd wel iemand die je daarbij even wil helpen. En je kunt het opbouwen. Want ook al doe je het maar een minuutje, dan voel je al wat het is”.
Antoinette is begonnen met vijf minuten. Op een gegeven moment ging het haar zo goed af dat ze zeven minuten is gaan doen en later de volle tien minuten. Zonder aan het eind total loss te zijn.
Drie schubs
Antoinette heeft in 1997 kort na elkaar drie schubs gehad. “Na de eerste schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer... had ik links uitval. Ik kon even niks meer. De neuroloog zei: u heeft wat, maar ik kan nog niet zeggen wat. Als u weer klachten krijgt, moet u meteen terugkomen. Na de tweede schub ging ik terug en kreeg meteen de diagnose MS. Ik ben toen ontzettend goed opgevangen. Maar na de derde schub heb ik toch een tijdje in een dip gezeten en toen ben ik ook volledig afgekeurd”.
Behalve van haar MS-klachten had Antoinette ook last van een rug die aan het verkrampen was. Daarvoor ging ze naar een fysiotherapeut. “Ik ging iedere keer van de fysio naar de fitness en weer terug. Had ik weer wat opgebouwd bij de fysio en ging ik dan oefeningen doen, dan ging het weer fout. Op een gegeven moment zei de fysio dat ik Slender You moest proberen in plaats van fitness. En dat bleek de juiste oplossing te zijn”. Antoinette legt uit waarom: “Het zijn bewegingen die voor jou worden gedaan, door de banken.. Je gaat er niet van transpireren. Maar het helpt dus niet voor je hart-long capaciteit”.
Liever stapje hoger
Inmiddels voelt Antoinette zich eigenlijk een beetje ‘te goed’ voor Slender You. Ze staat weer een halve dag in de week voor de klas en doet ook veel vrijwilligerswerk. “Ik zou nu liever een stap hoger gaan. Je hebt ook andere banken, waarop je zittend oefeningen kan doen. Voor mij is Slender You een goeie schakel geweest tussen fysiotherapie en een vervolgstap. Door Slender You krijg je meer beweging en bouw je conditie en spierspanning op. Mijn ‘incontinentiespieren’ zijn er ook door verbeterd”, zegt ze.
Eigen Slender You-club
Een andere, vurige pleitbezorger voor Slender You is Laetitia Goeijenbier-van Vliet (1962). Laetitia was nog maar net twintig toen ze MS kreeg. Ze kent een ziektegeschiedenis met pieken en dalen. Een jaar of zes geleden ontdekte zij het slenderen. Laetitia, altijd druk met vrijwilligerswerk, richtte zelf een Slender You club op speciaal voor mensen met MS. Bij de Slender You – vestiging in Rijswijk (ZH) kreeg zij alle medewerking.
“Op dinsdag hebben we inderdaad een stuk of twintig mensen met MS of een andere chronische ziekten”, vertelt Nicolette Paasen, directeur van Slender You in Rijswijk. De zaak is dan van half één tot half drie speciaal gereserveerd voor deze mensen. Ze slenderen tegen een speciaal tarief (€ 27,– per maand) omdat ze niet de volle tien minuten van de banken gebruik maken. Daarna krijgen ze ook nog een massage of het hydro yet massage-bed. Dat is bij de prijs inbegrepen.
Tillift
Dankzij Laetitia hebben ze het in Rijswijk helemaal goed voor elkaar. Zo heeft ze weten te bewerkstelligen dat er een tillift is gekomen, die zonodig de mensen van de ene naar de andere bank kan tillen. Daarnaast zijn er op dinsdagmiddag altijd een aantal vrijwilligers om mee te helpen. Volgens de directeur is er veel belangstelling voor het slenderen door mensen met MS. “We zouden makkelijk nog een groep kunnen starten, maar daar heb je veel meer vrijwilligers voor nodig. Daarom wachten we daar nog even mee”.
“Iemand die niet kan bewegen, gaat buiten zijn ziekte ook nog eens een keer qua gewrichten helemaal vastzitten en krijgt slappe spieren omdat daar niets mee gebeurt”, vertelt Nicolette. “Slender You verstevigt de spieren, versoepelt de gewrichten en doorbloedt het lichaam. De mensen voelen weer eens een tinteling in hun voeten en dat wordt als zeer prettig ervaren. De ziekte kunnen we natuurlijk niet genezen, was het maar waar, maar met Slender You houd je het lichaam soepel.. Daar hebben mensen gewoon enorm veel baat bij”.
Training
Bij Slender You voor Nederland kunnen de medewerkers een training volgen, speciaal gericht op het kunnen helpen van mensen met medische klachten. “Zo’n 80 van de 150 vestigingen hebben die training gevolgd”, vertelt Mike de Winter, van Slender You Nederland. Als bewijs hangt het certificaat van die training in de zaak. De adressen van deze 80 zaken zijn ook te vinden op de website www.slenderyou.net. Als je je postcode intypt, krijg je de adressen van de drie vestigingen het dichtst bij jou in de buurt. “Maar een tillift”, zegt De Winter, “die hebben ze tot nu toe helaas alleen in Rijswijk”.
* NEBAS is een afkorting van Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten en NSG betekent Nederlandse Sportbond voor Geestelijk Gehandicapten. De twee bonden zijn in 2001 gefuseerd en heten sindsdien NebasNsg
MSzien, Jaargang 2005, nummer 6 – rubriek Zorg
Ik wil graag meer bewegen maar ik heb hulp nodig met een tillift