
Qigong voor MS
‘Rust en regelmaat’ luidt een bekende leefregel voor mensen met MS. Alleen: soms is rust of regelmaat even niet genoeg of praktisch niet haalbaar. Dan maar extra medicatie nemen om de klachten in de kiem te smoren? Voor velen is dat geen optie – vooral als er meer nodig is dan een eenvoudige paracetamol. Maar wat dan wél? In het kader van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ kijkt MSzien naar een alternatief: Qigong voor multiple sclerose.
Door: Janneke Ongering
Qigong is de basisvorm van de Chinese vechtkunst Tai Chi. Het is lang geleden ontwikkeld als middel ter bevordering van gezondheid en een lang leven. Dat klinkt misschien zweverig, maar onderzoek door een onafhankelijk bureau van de Britse Nationale Gezondheidszorg toont aan dat Qigong daadwerkelijk helpt tegen bepaalde klachten. Neem bijvoorbeeld een voor veel mensen met MS herkenbaar probleem: een slecht evenwicht. Qigong verbetert het evenwicht en helpt daardoor voorkomen dat je valt.
Denk bij Qigong overigens niet aan een uitputtende (vecht)sport met hoge karate-achtige trappen en strijdkreten. Een kleine zoektocht op YouTube leert dat de bewegingen juist heel relaxt en eenvoudig zijn. De sport vergt daarom niet veel conditievermogen, maar versterkt je lichaam op een heel andere manier.
Gulden middenweg
Het is lang onduidelijk geweest of bewegen nu wel of niet goed is voor mensen met MS. Wordt het lichaam bij beweging niet teveel geforceerd of uitgeput? Verergeren de symptomen niet bij warmte? Eén ding is echter zeker: als je als MS-patiënt helemaal niet aan lichaamsbeweging doet, worden je spieren zwak en blijft er van je conditie weinig over, waardoor je vermoeidheid verergert. Kortom: een gulden middenweg is vereist.
In zijn boek ‘Qigong voor Multiple Sclerose’ legt Nigel Mills een van de grondbeginselen van Qigong uit: je moet erop vertrouwen dat je lichaam weet hoe het zichzelf kan genezen. Met andere woorden: bij de beoefening van Qigong moet de geest dus leren niets te doen en zo genezing laten plaatsvinden.
Mills geeft in zijn boek nog een paar redenen waarom Qigong een bruikbaar hulpmiddel is bij MS: het helpt nerveuze opwinding te verminderen en kalmte te kweken, en helpt om ´weer vaste grond te voelen´.
Ademhaling
De oefeningen van Qigong zijn gemakkelijk te onthouden en niet erg ingewikkeld. Een grote mate van concentratie, coördinatie en geheugen zijn daarom niet noodzakelijk om ze te doen. Bovendien zijn er genoeg Qigong-oefeningen die je zittend kunt uitvoeren; je hoeft dus niet minutenlang te kunnen staan.
De oefeningen zijn weliswaar niet ingewikkeld, maar de juiste ademhaling tijdens de uitvoering ervan is wél van groot belang. En juist daarom is het niet verkeerd om met name in het begin enkele lessen van een docent te volgen. Met behulp van diverse filmpjes op Youtube of een goed zelfhulpboek zoals dat van Nigel Mills kun je daarna een heel eind komen.
Op veel Tai Chi- en yogascholen wordt ook Qigong onderwezen; vaak is het mogelijk een proefles te volgen. Kijk voor je begint ook eens rond op internet en in de bibliotheek. Het kan namelijk best even wennen zijn om MS-klachten via een spirituele kant te benaderen, en dan is het prettig als je in ieder geval een idee hebt van wat je kunt verwachten in je nieuwe sportschool.
Leestips:
Nigel Mills: Qigong voor Multiple Sclerose. Uitgeverij Ankh Hermes, 2012.
Patricia van Walstijn: Qigong. Uitgeverij Uniekboek, 2012.
Dit bericht heeft 0 reacties