Ook mensen met een handicap willen goed gekleed gaan

Ondanks een handicap toch goed gekleed gaan, wie wil dat nu niet? Maar zoals velen uit eigen ervaring weten, is niet alles wat in de gewone winkels te koop is ook praktisch voor mensen met een handicap. Bij zorgwinkels kun je wel speciale kleding krijgen, maar die is niet altijd even modieus of past bij hoe jij eruit wilt zien.

kleding in rolstoelToch zijn er wat dit betreft ook lichtpuntjes, vooral op internet. Vaak onder zeer wervende teksten als ‘IZ Adaptive komt met nieuwe kledinglijn voor mensen met een handicap’ (zie https://www.unieksporten.nl/actueel/nieuws/10247/iz-adaptive-komt-met-nieuwe-kledinglijn-voor-mensen-met-een-handicap). Dit is een aangepaste modelijn van het bekende modemerk Tommy Hilfiger. In deze reeks ook: ‘Wi-Care maakt passende kleding vanzelfsprekend’ (https://www.wi-care.com/nl/). En wat te zeggen van de hippe naam Zazzle (zie https://www.zazzle.nl/gehandicapten+kleding).

Maar de opvallendste in deze specialistische modewereld is misschien wel Zalando, een grote, van oorsprong Duitse webshop voor schoenen, kleding en modeaccessoires. Die heeft zich kennelijk in deze materie verdiept en beschikt nu over een speciale “afdeling” (https://www.zalando.be/campaigns/adaptive-fashion/) gericht op mensen die aangepaste kleding zoeken. Daarnaast zijn er nog enkele kleine bedrijfjes die zich toeleggen op het leveren van kleding voor mensen met een beperking. Daar kun je bijvoorbeeld kleding op maat laten maken, zodat die precies voldoet aan jouw eisen en wensen.

Wat is handig?

Mooi dat er steeds meer te kiezen valt, maar wat is handig in jouw geval? Dat zal voor ieder mens met MS anders zijn. Het is nogal afhankelijk van de mate van je handicap en waar die beperking zich bij jou voordoet. Ook maakt het uit hoe zelfredzaam je bent. Maar als kleding niet lekker zit, word je daar niet blij van. Aan- en uitkleden kan ook een hele opgave worden. Ergotherapie, die je leert weer te functioneren in het dagelijkse leven met je ziekte of beperking, kan je helpen om daarmee om te gaan. Weet dan dat je per kalenderjaar 10 uur ergotherapie vergoed krijgt vanuit de basisverzekering en dat je vaak zonder verwijzing naar een ergotherapeut toe kunt.

Knopen, ritsen, veters, haakjes

Maar nu wil je gaan shoppen. Waar moet je dan op letten? Bij een verminderde handfunctie worden knopen, veters, ritsen en haakjes vervelende dingen. Je krijgt dat lipje niet meer in de rits en het ruitertje is te klein om vast te pakken. Laat staan dat je kleine knoopjes door het knoopsgat krijgt. Een stropdas strikken kan een hele opgave worden. Een groter lipje of een ring in plaats van een lipje is dan handig. Klittenband en elastiek zijn een uitkomst en ook drukknopen zijn vaak makkelijker te bedienen. Die stropdas kan natuurlijk af, maar
er zijn er ook die vooraf geknoopt zijn en met elastiek onder de boord langs omgedaan kunnen worden.

veters strikkenSchoenveters strikken, ook zo’n punt. Gelukkig zijn er steeds meer schoenen met ritsen en klittenband. Er zijn er zelfs met automatisch strikkende veters. Je hoeft daarvoor niet eens naar een speciale winkel. Een bh met achtersluiting aantrekken is voor iemand zonder makke al een aardige gymnastiekoefening, maar er zijn ook bh’s met voorsluiting van drukknopen of magneetsluiting. Een hemd over je hoofd trekken, ook daar is een oplossing voor. Hemden met klittenband op de schouder en onder de arm of met overslag zoals bij een jasje. Voor mannen zijn er onderbroeken met een klep aan de voorzijde die met klittenband sluit in plaats van een gulp.

Rolstoelers

Zit je in een rolstoel, dan kun je last krijgen van een broek die te kort is aan de achterkant. Je zit dan steeds met een blote rug of de broek gaat trekken in het kruis. Ook zijn de pijpen vaak te kort. Broeken voor rolstoelers hebben juist een langere achterkant. Er zijn speciale broeken met een rits aan de zijkant en ook met een klep met klittenband in plaats van een rits aan de voorkant, makkelijk om je broek los te maken. Voor mensen die grotendeels zittend door het leven gaan, moeten de naden rond het zitvlak niet te dik zijn, anders kun je irritatie van de huid krijgen.

Voor bovenkleding geldt dat de achterkant lang genoeg moet zijn om een blote rug te voorkomen, maar de voorkant moet juist kort genoeg zijn om niet te knellen of in de weg te zitten. De mouwen liever niet te wijd, anders hinderen ze bij het bewegen, maar juist bovenaan weer ruim genoeg om je voort te bewegen.

Krukken

Als je elleboogkrukken gebruikt, is de mouw vaak te wijd en stroopt op als je je arm door de opening wilt steken. Een smallere mouw blijft minder snel haken. Elastiek helpt ook of een overslag met klittenband.

Tot zover enkele tips, er zijn er vast nog veel meer. Heb je goede ideeën of leuke adresjes? Deel die dan op onze Facebookpagina of op het forum.

Bronnen

https://so-yes.com/nl/collectie/#!/JASSEN/c/22529032
https://persberichten.deperslijst.com/234875/persbericht-zalando-lanceert-eerste-collecties-met-aangepaste-mode-voor-mensen-met-een-handicap.html
https://www.zalando.be/campaigns/adaptive-fashion/
https://www.zorgvrijkleding.nl/onder-nachtmode/producten/
https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/kleding-aangepast-aan-rolstoel
https://daprfashion.nl/ehba/
https://www.productenvoorgehandicapten.com/kleding-voor-gehandicapten/kleding-voor-gehandicapten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *