
De winter komt eraan; tijd om extra aandacht te besteden aan onze voeten! We stoppen ze in dikke sokken en warme schoenen, en hopen er verder maar het beste van. Mensen met complexere voetproblemen zijn bij medisch pedicure Fia Korper (1960) aan het goede adres.
Door: Gisèle van Dokkum
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Waarom bezoekt iemand met MS een medisch pedicure? “Wanneer de fijne motoriek niet meer goed functioneert of bij minder beweeglijkheid kunnen mensen minder goed bij hun voeten komen”, legt Fia Korper uit. Speelt het verschil in gevoel een rol? “Met een monofilament (staafje met een plastic haartje) kan ik het gevoel testen. Als er sprake is van neuropathie (de pijnprikkel ontbreekt), voelen mensen dat haartje niet. Dan adviseer ik bijvoorbeeld om niet op blote voeten te lopen, zodat je niet per ongeluk ergens in trapt. Ook naden en stiksels in schoenen en sokken moeten vermeden worden, want dat geeft druk. Door de druk – die niet gevoeld wordt – kan er bijvoorbeeld eelt en een likdoorn ontstaan. Bij mensen met polineuropathie (heftige zenuwpijn) ben ik uiteraard heel voorzichtig”, vertelt Korper.
Na 80.000 behandelingen wordt het sociale aspect belangrijker”
Hoefsmid
Korper werkt volgens het ZAL-principe: Zorg voor voeten, Aandacht voor de mens en Liefde voor het vak. “Onvoorwaardelijke liefde is voor mij het op één na belangrijkste gegeven op deze wereld. Op gezondheid na.” Ze is nu 28 jaar pedicure, sinds 1985. De eerste zeven jaar werkte ze ambulant. In die tijd riep een man bij de deuropening eens naar zijn vrouw: “Schat, de hoefsmid is er!” Alweer 21 jaar heeft ze haar praktijk in een winkelpand in Amsterdam (1).
De term ‘medisch pedicure’ staat momenteel ter discussie, want wat is er eigenlijk medisch aan dit beroep? Voetzorgverlener is een paraplubenaming voor veel disciplines. Iemand die cosmetische behandelingen doet, een chiropodist (voetkundige), de medisch pedicure, een podoloog, een podotherapeut, een orthopedisch schoenmaker, een orthopeed; ze zijn allemaal voetzorgverleners.
Korper legt uit wat een medisch pedicure precies doet. “Een chiropodist is in het verleden altijd een basispedicure geweest. Zo iemand heeft kennis van schoenen, sokken, looppatronen en van het behandelen van voeten. Het verschil met een medisch pedicure zit in de technieken: wij maken beugels, ortheses, nagelreparaties en nagelregulaties. Als er bijvoorbeeld een stuk nagel weggeslagen is, dan kun je met gel een stukje opbouwen (2). En als iemand met een grote wond is doorgestuurd naar het ziekenhuis, leggen wij wonden vrij met behulp van de anti-druk techniek. Zo hoeft iemand niet op de wond te lopen. We behandelen ook de oudere, verwaarloosde, spastische, reumatische en de diabetische voet.”
Ook de tred wordt bekeken. En aan de hand van de schoen wordt er voetonderzoek uitgevoerd. Fia Korper: “We letten bijvoorbeeld op verschillen tussen de ene en de andere voet qua temperatuur, qua kleur, qua bewegelijkheid. Dat is ook bij cliënten met MS belangrijk. Wij vragen altijd of er fysieke klachten zijn. Als medisch pedicure kijk je bij een klant die een bepaalde aandoening heeft wat bewuster en ga je dieper op de materie in.”
LLLT bij MS
Met de Low Level Laser Therapie (LLLT) onderscheidt Fia zich van andere medisch pedicures. “Voor cliënten met MS is LLLT(3) goed toepasbaar bij ontstekingen. Het heeft ook een pijnstillende werking en het ondersteunt het immuunsysteem. Bij een ontsteking moeten bepaalde cellen de ontstekingsreactie opruimen. LLLT doet dat door een scherpe straal gebundeld licht te richten op de cellen in de huid. Zo gaat een ontsteking viermaal zo snel weg. Verschillende artsen (onder andere dr. R.S. van Coevorden) vinden LLLT een goede aanvulling bij een reguliere behandeling. Maar er zijn ook tegengeluiden.
Met een paar collega’s heeft Korper de vereniging Low Level Laser Care (4) opgericht. “We houden een database bij, waar ieder lid een paar casussen per jaar voor inlevert. En leren we van elkaar door alle casuïstieken te lezen”.
Samenwerking
In de afgelopen tien jaar is het medisch Latijn ook in het pedicurevak gemeengoed geworden. Dat heeft de mogelijkheden voor uitwisseling van kennis met andere disciplines enorm vergroot. Sowieso is de onderlinge communicatie en samenwerking verbeterd. Fia: “De vroegere pedicure plus, die de reumatische en diabetes aantekening heeft, en de medisch pedicure, moeten voor de accreditatieperiode twee verplichte onderdelen doen. Eén van die verplichte onderdelen – daar geef ik ook les in – is het samenwerken met andere disciplines. Een goede samenwerking bevordert het welzijn van de cliënt en is dus heel belangrijk!”
Tot slot nog een hot item: de hoge eigen bijdrage in de zorg. Hoe zit dit bij de medisch pedicure? Fia Korper: “Voor MS patiënten is er niets geregeld qua vergoeding. Dit is wel het geval voor mensen met diabetes mellitus en reuma. Dus ook met het oog op vergoedingen is het zaak om bruggen te slaan tussen de kennis van beide partijen. Wat weet iemand met MS van een medisch pedicure en vice versa? Bij ons gaat het niet alleen om het fysieke, maar ook om het mentale.”
(1) www.pedicuresalonaangenaam.nl – onder ‘In de media’ Fia Korper in tv programma’s (2) www.pedicuresalonaangenaam.nl/beugels-ortheses-nagelreparatie-regulatie/ (3) www.pedicuresalonaangenaam.nl/ |
Jaargang 12, december 2013.
Dit bericht heeft 0 reacties