
Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Als je MS (of een andere (chronische) ziekte) hebt, geldt dat misschien wel nóg meer. Hoe gezonder je leeft, hoe groter de kans dat je je fitter of in elk geval minder slecht voelt. Hier vind je tips en aandachtspunten voor een gezonde levensstijl.
Bewegen
Bewegen is vermoeiend en kan ongemakkelijk aanvoelen als je MS hebt. Maar de voordelen zijn je inspanningen meer dan waard. Door regelmatig te bewegen, verbeter je je spierkracht, balans, uithoudingsvermogen en stemming. Bovendien heeft bewegen een positief effect op je immuunsysteem. Op de pagina ‘Bewegen’ vind je praktische tips om met bewegen te beginnen en om het vol te houden, ook als je in een rolstoel zit.
Voeding
Gezonde voeding (o.a. groenten, fruit, volkoren producten en goede vetten uit bijvoorbeeld noten en vis) is ontstekingsremmend en vezelrijk. Het geldt als een goede aanvulling op de reguliere behandeling van MS. Op de pagina ‘Voeding’ vind je allerlei informatie over de rol van voeding bij MS en veel handige tips.
Supplementen
Als je zo gezond mogelijk leeft, heb je dan ook nog voedingssupplementen nodig? Is het zinvol om bijvoorbeeld extra vitamine D te slikken als je MS hebt? Op de pagina ‘Supplementen’ vind je de antwoorden en meer informatie over het nut van aanvullende vitamines en mineralen.

Foto: Martin de Bouter
Ontspannen
Bij een gezonde leefstijl hoort ook dat je tijd neemt om te ontspannen. Zo voorkom je dat spanning en vermoeidheid zich opstapelen, waardoor je klachten juist weer kunnen verergeren. Ontspannen is niet altijd even makkelijk als je MS hebt, maar met een paar simpele oefeningen of bijvoorbeeld yoga kom je al een heel eind. Meer tips vind je op de pagina ‘Ontspannen’.
E-health
E-health zou je kunnen omschrijven als digitale gezondheidszorg. Met behulp van digitale toepassingen zoals websites, smartphone-apps en zorgrobots kun je thuis zorg en ondersteuning krijgen. Deze moderne manier van gezondheidszorg is bedoeld als aanvulling op de reguliere zorg in het ziekenhuis. Op de pagina ‘E-health’ vind je informatie over de voordelen en mogelijkheden.
Headerfoto: Martin de Bouter