Tysabri bij kinderen met agressieve MS

MS bij kinderen (POMS) wordt gekenmerkt door een hoge ontstekingsactiviteit, een agressief verloop en een vroege ontwikkeling van fysieke en cognitieve beperkingen. Daarom moet zo vroeg mogelijk een hoog effectieve behandeling worden ingezet. Uit onderzoek is gebleken dat Tysabri (Natalizumab/NTZ) hiervoor uitermate geschikt is.

Meerdere studies hebben al aangetoond dat Tysabri de ziekteactiviteit bij kinderen met MS  aanzienlijk laat afnemen. Dit zorgt voor een verbetering van hun kwaliteit van leven.

58% van de kinderen met MS bereikt de NEDA-3 plus status. Hiermee wordt een situatie aangeduid waarin geen relapsen, geen toename van ziekteactiviteit, geen activiteit op RMI en geen afname van cognitie worden waargenomen.

Veilig en werkzaam

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Padua (Italië) heeft onlangs onderzoek verricht naar de veiligheid en werkzaamheid van het middel Tysabri (NTZ) voor behandeling van MS bij kinderen.

Aan het onderzoek hebben 20 kinderen met MS meegedaan – 13 meisjes en 7 jongens met een gemiddelde leeftijd van 13,8 jaar – die tevoren nooit zijn behandeld.
Deze groep kreeg een twee jaar durende behandeling met Tysabri (NTZ). Het gemiddeld aantal toegediende infusen per proefpersoon bedroeg ongeveer 42.

Na de tweejarige behandeling met Tysabri werd in de hele groep een significante afname van de gemiddelde EDSS score gezien. Tijdens de follow-up werd bij twee kinderen met MS (10%) ziekteactiviteit op MRI waargenomen en bij twee anderen werd een milde afname van cognitie geconstateerd. Er deden zich geen relapsen voor. Bij het laatste bezoek werd de NEDA-3 plus status bij 16 patiënten (80%) gehandhaafd. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

De conclusie

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt, dat  een vroegtijdige behandeling van kinderen met agressieve MS met Tysabri (NTZ) heel effectief is voor het bereiken en handhaven van de NEDA-3 plus status. Volgens de onderzoekers ondersteunen deze resultaten het gebruik van Tysabri als eerste keuze voor behandeling bij kinderen met MS.

Bron: Margoni M, Rinaldi F, Riccardi A, Franciotta S, Perini P, Gallo P.
J Neurol. 2019 Sep 27

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31562558

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *