Vermoeidheid en depressie voorspellen gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven bij kinderen met MS

Kinderen met MS hebben een verhoogd risico op depressie, vermoeidheid en afname van gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven. Daarnaast zijn een depressie en vermoeidheid ook nog voorspellend voor de afname van gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven. Daarom is het erg belangrijk dat op deze klachten wordt gelet en dat therapie snel gestart wordt bij alle kinderen met MS.

Veel kinderen met MS beschrijven vermoeidheidsklachten, depressie en afname van kwaliteit van leven, die gerelateerd is aan hun gezondheid. Onderstaande studie onderzocht deze verschillende problemen en bekeek de onderlinge relatie in een groep kinderen met MS vergeleken met gezonde controlepersonen met hetzelfde schoolniveau.

Vragenlijsten

Nationaal MS onderzoekKinderen met MS uit Duitsland en Oostenrijk vulden zelf verschillende vragenlijsten in over hun mate van somberheid (Beck Depression Inventory II, Depressiontest für Kinder), hun kwaliteit van leven (Pediatric Quality of Life Inventory versie 4.0), en hun vermoeidheid (Pediatric Quality of Life Multidimensional Fatique Scale).

Resultaten

In het totaal deden 106 kinderen met MS en 210 gezonde controlepersonen met hetzelfde schoolniveau mee aan het onderzoek. De kinderen met MS waren vaker depressief, hadden meer last van vermoeidheid en hadden meer afname van hun gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven, vergeleken met de controlepersonen. Depressie voorspelde voor 51,8% de mate van vermoeidheid. Vermoeidheid werd ook voorspeld door het vrouwelijk geslacht.

Gezondheidgerelateerde kwaliteit

De afname van gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven werd bepaald door de mate van invaliditeit (gemeten met EDSS-score; Expanded Disability Status Scale), depressie en vermoeidheid. Depressie en vermoeidheid samen verklaarden voor maar liefst 67,7% de mate van gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven.

Bron: Storm Van ’s Gravesande K, Blaschek A, Calabrese P, Rostásy K, Huppke P, Kessler J J, Kalbe E, Mall V; MUSICADO Study group. Mult Scler Relat Disord. 2019 Aug

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31557681

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.