Behandelingen van kinderen met MS

Het is noodzakelijk dat nieuwe onderzoeken zich richten op behandelingen van kinderen met MS. Groot observationeel onderzoek heeft aangetoond dat natalizumab een effectieve behandeling is voor kinderen met MS.

De doeltreffendheid en veiligheid van natalizumab is vergelijkbaar aan die bij de volwassenen met MS. De veiligheid, doeltreffendheid en toelaatbaarheid van andere tweedelijns medicijnen voor kinderen met MS zijn alleen onderzocht in kleine studies waarbij de gegevens reeds beschikbaar waren.

Grote fase III studies (studies waarbij medicijnen op een grote groep mensen met MS worden getest om zo ook de bijwerkingen op lange termijn duidelijk in kaart te brengen) zijn gaande. Deze zullen de doeltreffendheid en veiligheid van fingolimod, teriflunomide, en dimethyl fumarate voor kinderen met MS duidelijk maken. Behandelingen van symptomen zoals vermoeidheid, spasticiteit, depressie, blaas- en darmproblemen, en zenuwpijn bij kinderen met MS zouden overwogen moeten worden, vooral wanneer ze de levenskwaliteit aantasten.

MS bij kinderen is een zeldzame aandoening met een ernstigere prognose dan MS die pas in de volwassenheid begint. Het is een uitdaging om de ziekte te behandelen vanwege ontstekingen in het centraal zenuwstelsel, cognitieve problemen en de beperkte beschikbare kennis over de veiligheid en doeltreffendheid van bestaande behandelingen die terugvallen voorkomen.

In de afgelopen decennia is het aantal goedgekeurde medicijnen die gebruikt worden voor volwassen met MS drastisch toegenomen. Veel van deze medicijnen worden ook gebruikt voor kinderen met MS, hoewel ze niet op kinderen getest zijn. Interferon bèta en glatiramer acetaat zijn de meest gebruikte eerstelijns medicijnen bij kinderen met MS, hoewel de doeltreffendheid en veiligheid van deze medicijnen weinig getest is. Voor kinderen waarbij de ziekte verergert, worden tweedelijns behandelingen zoals natalizumab, fingolimod, dimethyl fumaraat, mitoxantrone, cyclophosphamide, rituximab, en daclizumab overwogen.

Bron: Simone, M., & Chitnis, T., Partners Pediatric MS Center, Massachusetts General Hospital, Boston, USA,
Current Treatment Options in Neurology, 18(8). doi:10.1007/s11940-016-0420-7

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27314428

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *