Struinend op internet kwam ik uit bij een nieuw vervoermiddel: De Zoom, sinds juni 2013 op de Nederlandse markt. Het is een laag stoer karretje met flinke profielbanden, speciaal ontworpen om van de gebaande paden af te rijden. Dat maakte me nieuwsgierig, en ik besloot een proefritje te gaan maken.

Door: Nel Achterhes

mszien131210-zoom1De Zoom is bedacht door een Zweedse uitvinder en buitenmens. Toen zijn echtgenote MS kreeg, ontwikkelde hij dit terreinwagentje zodat ze weer samen de natuur in konden trekken. In Zweden is de Zoom al vijf jaar op de markt. Het bijzondere van de Zoom is de 4-wielaandrijving in combinatie met de profielbanden: dat maakt dat er altijd grip is op de ondergrond. Elk wiel heeft een eigen elektromotor met een krachtig vermogen waardoor je goed op een rulle of ongelijke ondergrond kunt rijden.

Remko Teunissen is de trotse bezitter van een Zoom. Sterker nog, zijn bedrijf Zoomability Nederland is de importeur voor Nederland. Remko heeft MS en kan met het vervoermiddel zijn behoefte om erop uit te trekken met zo weinig mogelijk beperkingen vervullen. Remko en ik spreken af in een duingebied waar ik met mijn scootmobiel wel eens vastloop in het losse zand. Eens kijken of de Zoom dat aankan!

Wat kan de Zoom?

Bij de ingang ruilen we van plaats; Remko gaat in mijn rolstoel zitten en ik neem plaats in de Zoom. Dat valt niet mee. De transfer naar een laag kuipstoeltje zonder leuningen is lastig en het is best een geworstel om mijn ene been over de stuurkolom heen te krijgen. Remko vertelt er meteen bij dat er ook een draaibare stoel te krijgen is. Misschien maakt dat de transfer wel makkelijker, maar dan heb ik nog steeds zo´n onwillig been dat versjouwd moet worden. Als ik eenmaal zit, voelt het als gegoten. Het kuipstoeltje geeft een comfortabele houding en het kan ook versteld worden. Remko legt de bediening uit. Die is begrijpelijk en makkelijk te doen; standaard zit er zelfs cruise-control op! Aan de bediening kunnen diverse aanpassingen gedaan worden afhankelijk van je arm- en handfuncties.

Hellinkje

mszien131210-zoom2Dan kan ik het terrein in. Eerst even een stukje proberen op vlakke bestrating. De snelheid is traploos te regelen en reageert nogal gevoelig. Als ik dat doorheb, durf ik het mulle zand in en neem op advies van Remko daarbij een duinhellinkje.
Ik vrees dat ik zal omkiepen, maar de Zoom kan dat gewoon aan! Je voelt hoeveel grip hij heeft en dat geeft een zeker gevoel. Als ik dan ook nog de cruise-control aanzet op een relaxed vaartje kan ik het hele duin aan! Er zit een prettige vering in de Zoom, en hoewel er veel kracht in de vier motoren zit is het geluid heel bescheiden. Je jaagt er niet meteen alle herten mee weg.

We hebben inmiddels heel wat bekijks gekregen van duinwandelaars die bewonderende opmerkingen maken. Ik merk dat ik de hele tijd een brede grijns op m’n gezicht heb, zo leuk is het om hierin te rijden. We besluiten om de Zoom ook op het strand te proberen. Daar laat Remko zien dat je inderdaad door het losse zand kunt rijden, maar je moet daarbij wel oppassen dat je niet te steil gaat, want dan loop je toch wel kans dat je vast komt te zitten.
Als we de middag afronden in het strandcafé blijkt dat de Zoom daar moeiteloos forse stoepranden neemt. Wat een vrijheid geeft de Zoom daardoor als je buiten bent! Voor binnen is hij minder handig, want hij is wat breder en langer dan een gemiddelde rolstoel.

Geschikt voor een mens met MS?

Ik zie de Zoom als een mooie aanvulling op het bestaande assortiment hulpmiddelen zoals de scootmobiel. Naast de prijs vind ik de transfer wel een nadeel, daar zou ik altijd wel hulp bij moeten hebben. Als het mogelijk wordt om de Zoom voor een dag te huren bij een mooi natuurgebied zou ik dat zeker doen. Bijvoorbeeld om weer eens over de Veluwse zandverstuivingen te kunnen rijden.

De Zoom is ook geschikt te maken voor kinderen; er komt dan een rubber inleg in als stoelverkleiner, en de maximum snelheid wordt ingesteld op 10 km per uur. De Zoom kost standaard tijdelijk € 6.600,- ex. BTW. Een draaibare stoel erbij kost € 800, -. Je kunt proberen om een Zoom aan te schaffen met behulp van PGB. Elke gemeente hanteert daarin eigen regels. Er zijn gesprekken geweest met hulpmiddelenleveranciers om de Zoom in het assortiment te laten opnemen, tot nu toe zonder resultaat.

Tot slot enkele specificaties: Snelheid: max. 20 km. Bereik: ca. 50 km op de weg, ca. 25 km op het strand. Prijs tijdelijk € 6.600,- ex. BTW tot eind 2013. Opties: draaibare stoel, andere handbediening, trekstang om je rolstoel er achter te hangen.

Kijk voor meer informatie op: www.zoomability.com of
Facebook.com/ZoomabilityNederland

Jaargang 12, december 2013.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.