Sturen met je hoofd

Gaan waar je kunt kijken, dat is het principe van munevo DRIVE. Met deze toepassing voor een elektrische rolstoel kun je via een sensor in een Smartglass de richting die je op wilt gaan, doorgeven aan je rolstoel.

Door Marijn de Vries

marijn test een nieuw hulpmiddel uit
Marijn test een nieuw hulpmiddel uit: de Munevo drive

Munevo is een Duits bedrijf uit München. Het wil mensen met een beperking (bijvoorbeeld MS of ALS) hun vrijheid en onafhankelijkheid teruggeven. De munevo DRIVE-app zorgt ervoor dat mensen hun elektrische rolstoel makkelijk met het hoofd kunnen besturen. Een Smartglass, een bril met een ingebouwd computertje plus beeldschermpje, kan informatie verzamelen voor de drager van de Smartglass, en maakt het in het geval van de munevo DRIVE mogelijk een elektrische rolstoel te bedienen met het hoofd.

Bluetooth

Een voordeel van de munevo DRIVE is dat het bij de besturing via de Smartglass niet uitmaakt hoe de gebruiker in de rolstoel zit. De gebruiker kan met de app zelf de zithouding aanpassen en de gevoeligheid van de app instellen.

De Smartglass komt met ingebouwde Bluetooth-technologie. Daardoor is het mogelijk ook andere producten draadloos te besturen. Zo kun je met de munevo-app zelfs een robotarm besturen. Met de camera in de Smartglass kun je onderweg foto’s maken en delen met jouw contacten. Als het nodig is kun je zelfs een noodsignaal sturen naar je contacten.

De munevo DRIVE kan heel makkelijk binnen én buiten gebruikt worden, en de technologie is te gebruiken bij ieder merk elektrische rolstoel.

De Smartglass met de munevo-app is niet alleen handig voor het besturen en controleren van allerlei apparaten, hij heeft ook nog eens een modern design en is lichtgewicht. Kort gezegd: hij ziet er gewoon tof uit.

In het echt

Dit klinkt allemaal erg mooi, maar ik wilde natuurlijk weten hoe de munevo DRIVE in het echt werkt. Het bleek heel makkelijk om – vrijblijvend – een testafspraak te maken, zelfs ondanks het feit dat ik zelf geen elektrische rolstoel heb. Die werd gewoon meegenomen vanuit Duitsland.

Voordat ik een ritje kon maken, moest de Smartglass op mijn hoofdbewegingen ingesteld worden. Zelf vond ik dit wel lastig om te doen, maar ik werd goed geholpen door de vertegenwoordiger van munevo. Binnen no-time kon ik de buurt onveilig maken.

Voor het sturen zijn maar hele kleine bewegingen nodig, zodat je heel precies kunt bepalen waar je naartoe gaat. Je hoeft hiervoor nauwelijks inspanning te leveren. Ook is het niet zo dat het plotseling draaien van je hoofd voor gevaarlijke situaties zorgt: de Smartglass reageert alleen op het kantelen van het hoofd.

Het design van de Smartglass en de functionaliteiten van de munevo DRIVE zijn futuristisch, maar bovenal praktisch. Hoewel ik niet alle toepassingen heb kunnen testen (zoals de robotarm of toepassingen binnenshuis) zie ik wel de mogelijkheden en de waarde ervan in.

Mocht je twijfelen over de verschillende toepassingen, dan zou ik vooral aanraden het zelf uit te proberen! Kosten voor de munevo DRIVE worden vergoed door de WMO. Aanschaffen kan via de reguliere leverancier voor medische hulpmiddelen of door munevo zelf.

Ben je geïnteresseerd in munevo? Check de link naar hun website: munevo.com

Wil je de munevo DRIVE testen? Maak een afspraak via de site:  of neem contact op met Gijs Langkamp, de contactpersoon van munevo in Nederland: Gijs@medscaler.com

>> Terug naar de Inhoudsopgave MSzien 2021-4

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.