Robotexoskelet effectief voor mensen met progressieve MS

Mechanisch aangedreven exoskelet verbetert kwaliteit van leven van mensen met progressieve vormen van MS

Een onderzoekersteam in Singapore heeft een studie verricht naar de effectiviteit van ‘powered robotic exoskeletons’, mechanisch aangedreven exoskeletten, voor mensen met een progressieve vorm van MS.

Foto van Multiple Sclerosis Society UK - Powered exoskelet
Foto van Multiple Sclerosis Society UK

De studie toonde aan dat een draagbaar mechanisch aangedreven exoskelet een groot aantal bewegingen kan maken. Deze kunnen zich herhalen en zorgen voor een hoge intensiteit van de looptraining.

Hierdoor krijgt de gebruiker mogelijk een gevoel van welbevinden wanneer hij rechtop rondloopt in een andere omgeving.

Ter illustratie volgt hier het verhaal van een dame met een progressieve vorm van MS. Zij nam deel aan 15 trainingssessies met het aangedreven mechanische exoskelet.

Na afloop van de trainingen gaf zij aan dat de kracht in de onderste ledematen was toegenomen. Omdat zij zich prettiger voelde en haar gevoel van eigenwaarde toenam, ging zij zich beter verplaatsen. Bovendien verbeterde haar sociale leven. Ze ging vaker uit. Haar kwaliteit van leven nam sterk toe.

Voor haar deelname aan de trainingssessies was zij depressief en had zij geen zin om uit te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.

Uit de studie blijkt dat de bevindingen van deze dame laten zien dat mechanisch aangedreven exoskeletten (robotexoskeletten) in staat zijn de kwaliteit van leven van mensen met MS met mobiliteitsproblemen te verbeteren.

Bron: Seng Kwee Wee , Chiu Yi Ho, Si Lei Tan , Cheng Hong Ong
Rehabilitation Centre, Tan Tock Seng Hospital, Singapore/Centre for Advanced Rehabilitation Therapeutics (CART), Tan Tock Seng Hospital, Singapore/Singapore Institute of Technology (SIT), Singapore.
Mult Scler 2020 Sep 

Bron: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32931376/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *