MS-patiënt maakt hippe variant van scootmobiel

Hij haalde er de landelijke media mee: Martin Vossebeld, een 58-jarige inwoner van het Overijsselse Borne die tien jaar geleden de diagnose MS kreeg. Hij ontwierp zijn ideale vervoermiddel, de Joiny. Een hippe variant van de scootmobiel, die hij – zoals hij zelf zegt – “een brug te ver vindt.”

Joiny, elektrisch vervoersmiddel
Bron: https://www.joiny.eu

Omdat lopen en fietsen na verloop van tijd steeds moeizamer ging, zette Martin Vossebeld zijn ervaring als industrieel ontwerper in en creëerde hij de Joiny. Dat is een nieuw soort scootmobiel die het midden houdt tussen een klassieke scootmobiel en een elektrische fiets.

Zijn eigen oude Puch Maxi-brommer moest eraan geloven en diende als frame voor een eerste prototype. Zo kon Vossebeld de bestuurbaarheid en de stabiliteit testen tijdens proefritten aan een touw achter een auto.

Prototype

Met een tweede prototype werden de plannen serieuzer en dienden zich twee compagnons aan. Zij ondersteunden Vossebeld met het verder professionaliseren van de Joiny en met bijkomende commerciële zaken. Zo is er een marktonderzoek gehouden om te kijken of er animo voor de Joiny is.

Hieruit concludeerden Martin en zijn compagnons dat ongeveer een half miljoen mensen moeite hebben met lopen en fietsen, maar nog niet aan een scootmobiel willen. Zo bezien is er dus waarschijnlijk een potentiële markt voor de Joiny.

Hogere zit

Wel iets om rekening mee te houden is dat je op de Joiny hoger zit, zoals op een fiets. Hij heeft namelijk een zadel en dus geen lage zit zoals een scootmobiel. In de bochten moet je een beetje mee ‘hangen’, zoals je dat als vanzelf op een fiets of motor doet. En de Joyni kan net zo snel als een elektrische fiets. Vossebeld zelf ziet de Joiny dan ook eerder als een verlengstuk van de fiets.

Als je wilt proberen of de Joiny iets voor jou is, zul je naar Twente moeten. Daar kun je proefritten maken in Borne, Delden en Tubbergen. In de filialen van Sloot Tweewielers kun je de Joiny bekijken en uitproberen. Mocht je er een willen aanschaffen, hou dan rekening met een prijs van rond de 4000 euro. En als je er eentje koopt, zul je bij Vossebeld op cursus moeten.

Bronnen

De Stentor: https://www.destentor.nl/enschede/op-een-scootmobiel-rijden-door-zijn-ms-martin-moet-er-niet-aan-denken-dus-ontwerpt-hij-de-joiny~a0f0b5a2/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=2da5591efc121fd87e5f153f34f1c2fa&auth_rd=1
RTV Oost: https://www.rtvoost.nl/nieuws/2226879/ms-patient-martin-58-uit-borne-ontwerpt-het-hippe-broertje-van-de-ouderwetse-scootmobiel
RTL: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5385169/joiny-martin-vossebeld-scootmobiel-ms-patient 
https://www.joiny.eu/

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.