De Hip Flexion Assist Device bij loopproblemen

Veel mensen met MS hebben moeite met lopen en dit beperkt hen om zelfstandig dingen te doen. Dat komt vaak door zwakte van de heupflexor-spier, waardoor ze niet de goede zwaai met hun benen kunnen maken om recht en stabiel te kunnen lopen. Het Hip Flexion Assist Device helpt hierbij en maakt dat zij vaak weer beter en verder kunnen lopen. Ik sprak met Martin Meesterman (59 jaar) die de HFAD sinds januari van 2020 gebruikt.

Door: Marijn de Vries

Hip Flexion Assist Device
De Hip Flexion Assist Device

“Behalve de klachten die je vaak hoort bij primair progressieve MS had ik heel veel moeilijkheden met het heffen van mijn knie” vertelt Martin. “Dat is volgens de revalidatiearts omdat bepaalde spiermassa’s de dupe zijn geworden van onevenredige belasting.” Omdat Martin zijn knie niet meer goed kon optillen en ook last had van een klapvoet ging het lopen moeizaam. “Door die klapvoet kon ik alleen maar struikelend lopen.”

Dit verandert als Martin het Hip Flexion Assist Device (HFAD) gaat gebruiken. Het HFAD is ontwikkeld door Mathew Sutliff voor mensen met MS die loopproblemen hebben.

Het bestaat uit elastieken die aan de binnen- en buitenkant van de benen lopen; aan de bovenkant zitten ze vast aan een heupband en onder aan de schoenen. Deze elastieken zorgen ervoor dat het buigen en tillen van de benen makkelijker gaat. Het HFAD kan vergoed worden door de ziektekostenverzekeraar met een verklaring van de revalidatiearts.

Dat betekent dat ik weer naar restaurants of de bioscoop kan. Ik doe weer zelf brieven op de post of zet een niet te zware vuilniszak buiten.
Mijn eigenwaarde is enorm gegroeid. Ik heb een stukje van mijn oude zelf terug.”
— Martin Meesterman

“Door het assist device word ik geholpen om mijn hiel goed richting mijn bil te krijgen, waardoor mijn knie ietsje naar voren komt en ik de zwaai weer kan maken omdat mijn voet los van de grond komt” vertelt Martin vol enthousiasme. “Hierdoor hoef ik met mijn hoofd niet voor mijn lichaam te lopen, waardoor ik weer rechtop sta. En hierdoor wordt mijn bekken ook weer een beetje naar achteren gekanteld.”

Door de betere houding worden lopen en staan een stuk makkelijker. Ook kan Martin nu weer met gebogen knieën staan in plaats van met zijn knieën op slot. “Ik zou nu best een klein duwtje op kunnen vangen, terwijl dat voorheen tot rare strapatsen zou hebben geleid. Dus het is niet alleen het lopen dat verbetert, maar ook het staan.”

Overdonderd

Hip Flexion Assist DeviceNiet alleen Martin zelf ziet de grote verbeteringen in zijn lopen: “Zelfs mijn fysiotherapeut was overdonderd door het resultaat. Hij rukte zelfs andere fysiotherapeuten en revalidatieartsen uit hun kamer om te laten zien hoe goed ik loop en sta met het HFAD.”

Maar wat betekent het gebruik van de HFAD concreet? “Ik ben gewoon minder moe. Ik heb meer lust! Lust om te staan, te lopen, te leven. Ik loop nu elke dag een rondje door het park – wel met een stok erbij – en dat is 800 meter. Hiervoor was mijn actieradius beperkt tot ongeveer 100 meter, met heel veel moeite.

En ik ga weer met de tram, omdat ik daar veel makkelijker in en uit kan stappen. Dat betekent dat ik weer naar restaurants of de bioscoop kan. Ik doe weer zelf brieven op de post of zet een niet te zware vuilniszak buiten. Mijn eigenwaarde is enorm gegroeid. Ik heb een stukje van mijn oude zelf terug.”

Nadeel

Martin merkte wel dat naar het toilet gaan met het HFAD wat lastiger is: “Je broek open krijgen is lastiger vanwege de heupband. Je moet dus niet tot het laatste moment wachten. En als je de band losmaakt, zakt hij vanwege de spanning op de elastieken ook direct tot op de knieën. Voor je het weet, zakt die band in het toilet.”

Toch is dat probleem makkelijk te omzeilen volgens Martin: “Ik draag bretels om de heupband omhoog te houden, dat is een oplossing die goed werkt voor mij. Ik heb ook geprobeerd die elastieken direct aan de riem vast te maken, maar dat werkt niet zo goed. De elastieken trekken dan langzaam de riem en broek naar beneden.”

Martin kan de HFAD aan iedereen die problemen heeft met lopen aanraden. “Zitten is het nieuwe roken volgens de experts, dat moeten we maar gelaten over ons heen laten komen” zegt hij. “Maar nu heb ik een middel waarmee ik dat vele zitten kan oplossen. Ik heb weer vertrouwen in mijn lijf.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Goedemiddag,
  Mijn moeder heeft MS en is al wat ouder. Zij maakt nu gebruik van een rollator ook in huis.
  Zou het voor haar ook een oplossing zijn? Al is het maar om in huis wat makkelijk te bewegen.
  En vraag 2 is waar kan ik dit apparaat verkrijgen?

  Alvast bedankt voor uw reactie.\

  1. Mijn vader in het bovenstaande artikel gebruikte voorheen ook een rollator, na het invoeren van de elastieken staat de rollator in de garage, het is dus zeker het proberen waard! Ik zou contact zoeken met uw huisarts, die weet wel waar u de elastieken kunt aanschaffen

  1. Toevallig woon ik in Zweden en heb hier in het verleden naar gezocht.
   Camp.se verkoopt ze maar niet aan particulieren.

   Antwoord op mijn vraag hoe je er aan kan komen:

   Vårdcentralen. Meet a läkare eller Sjukgymnast och få en ordination på hjälpmedel.
   Produkten HFAD kan du få på Ortopedteknik på sjukhuset..

 2. @adam beuger: Ik weet niet of en waar ze in Zweden te koop zijn, maar je fysiotherapeut weet dat misschien wel.

  @Andre: Ik zou het zeker aan de fysiotherapeut voorleggen, want mogelijk helpt het bij het lopen. Die weet waarschijnlijk ook waar je het hulpmiddel kan kopen.

 3. ik heb de HFAD ook een aantal maanden gebruikt op advies van de revalidatiearts.
  Eerst sceptisch vanwege de uitstraling en later toch maar doorgezet. Het lopen verbetert echt! Het voelt heel fijn als je de knieën weer omhoog krijgt om vervolgens de ene na de andere stap te kunnen maken. Maar toch………. ben ik er na een maand of 3 mee gestopt. Reden: te veel gedoe tijdens toiletgang en daardoor te vermoeid om “alles” weer aan te krijgen. Ook het goed rechtop staan met HFAD, juist om de kleding weer aan te krijgen na de toiletgang, kost erg veel energie evenals ’s ochtends het aantrekken en vastmaken van de (eenvoudig lijkende) constructie.
  M.I. zit er veel potentie in een dergelijk hulpmiddel en doorontwikkeling qua gebruik en uitstraling (ik ben een vrouw) zou meer toekomst kunnen betekenen.

 4. In huis gebruik ik het niet, wel als ik nog een paar honderd meter ga lopen.
  Het is meer een klein beetje van alle kleine beetjes die helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.