Ondanks alle officiële aanpassingen die velen van ons in huis en vervoermiddel hebben, loop je nog vaak tegen onhandige situaties aan. Hier een eerste overzicht van handige hulpdingetjes, sommige heel gewoon, andere speciaal gemaakt voor het doel om het gehandicapte leven wat makkelijker te maken.

Door: Trudy Mantel

cb6mszien0304hulpmiddeltouwtje“Waar is dat touwtje aan je deurknop toch voor?” Dat vragen mijn bezoekers vaak. Ik doe het dan voor: als ik langs de deur rijd sla ik het touw over m’n schouder en trek de deur met me mee dicht. Hoef ik me niet met m’n rolstoel om te draaien en rek- en strekoefeningen te doen om die deur te pakken te krijgen. Echt proberen! Ik heb het alleen aan de buitendeur, maar waarschijnlijk werkt het bij binnendeuren ook.

Met vaak simpele trucjes is in wel meer handigheidjes te voorzien. Zo is het ook heel plezierig om alle schemerlampen te bedienen met één schakelaar op alle stopcontacten… dat scheelt weer een hoop gerij of geloop. Er zijn tegenwoordig ook stekkers die met een afstandsbediening het licht doen schijnen. Gewoon even naar de Gamma. En als je het echt groot wilt aanpakken zijn er systemen waarmee je de hele woonomgeving draadloos bestuurbaar kunt maken!

Een wat duurdere voorziening in huis, maar wel één waar je ongelooflijk veel plezier van hebt is een trekrail. Zo’n rail maakt dat je, door aan één touwtje te trekken, de gordijnen over de hele breedte kunt sluiten. Een trekrail van 2½ meter komt bij je eigen stoffeerder op een dikke € 100, inclusief ophangen. En nog mooier is natuurlijk een elektrische rail met afstandsbediening, maar dan ben je meer dan tien keer zoveel kwijt.

Keuken
Het is moeilijk om, als je altijd graag gekookt hebt, dat uit handen te moeten geven. Het kan ook zijn dat er niemand is om die taak aan over te dragen. Voordat je overgaat op ‘Tafeltje Dekje’ of op iedere dag een kant-en-klaarmaaltijd is er misschien nog wel iets anders te verzinnen. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de vele soorten schoongemaakte en gesneden groenten in de winkels. Ook vlees is vrijwel klaar te krijgen. Je wordt er alleen wel weer met de neus bovenop gedrukt dat het veel geld kost om een handicap te hebben. Een grote knolraap van een euro waar je drie keer van kon eten is er niet meer bij!
Aardappels schillen gaat heel lang goed met de goedkoopste beugeldunschillers van Blokker. Koop er wel drie tegelijk, want ze doen het niet allemaal en ze kunnen niet tegen de vaatwasser. Nieuwe aardappels in de schil uit de oven zijn trouwens ook heerlijk. En als je zelf groente wilt snijden is een plankje met een paar spijkers een handig en goedkoop hulpmiddel om de zaak vast te zetten.
Er is een enorm aanbod van kleine, handige hulpmiddeltjes voor in de keuken en aan tafel, van een elektrische blikopener die met één hand te bedienen is tot een vork met een snijkant. www.able2.nlgeeft een overzichtje. Ook op www.zorgproducten.jouwpagina.nl is onder ADL-produkten het nodige te vinden.

Voor de televisie
Een blad met een kussentje eronder vastgemaakt is ideaal om voor de televisie te eten, niet alleen als je een handicap hebt. Ze bestaan als hulpmiddel voor de rolstoel, maar je ziet ze ook wel eens in winkels met leuke hebbedingetjes. En als je dan toch wat laat vallen zijn er vele soorten grijpers, waarmee je alles weer binnen je bereik kunt halen.

Alarm
Wie veel alleen thuis is en enige neiging tot vallen heeft, zal behoefte hebben aan een manier om in een noodsituatie contact te kunnen maken met de buitenwereld. De meeste gemeenten hebben een alarmsysteem, waarbij met een druk op de knop om je nek iemand vanuit een centrale tegen je begint te praten. Dat is een prachtige oplossing, maar je kunt ook je mobiele telefoon om je nek hangen. Daarvoor bestaan houdertjes met een koord. Ze zijn te vinden door via www.it-fits.nl de rollicatalogus aan te vragen. Een mobiele telefoon werkt ook goed als een intercom in huis.

Vuilniszak
e73mszien0304hulpmiddelbagageIn de auto stappen kan lastig worden. Een stoel die naar buiten draait is daarvoor het mooiste hulpmiddel, maar het kan ook simpeler. Een vuilniszak werkt heel goed als ‘glijmiddel’ voor het laatste stukje de auto in.
De rolstoel kan mee op een rolstoeldrager op de trekhaak, als hij niet meer in de achterbak past. Dit systeem werkt ongeveer hetzelfde als  de fietsdrager die op de trekhaak staat.
Die vuilniszak werkt niet alleen in de auto, ook als je problemen hebt met omdraaien in bed kan hij soelaas bieden. Wel ervoor zorgen dat je voeten en schouders een wat ruwere ondergrond hebben, anders kun je je niet afzetten. Om rechtop te komen in bed kun je een papegaai gebruiken, maar minder een sta-in-de-weg is een touwladdertje aan het voeteneind. Dit is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
82amszien0304hulpmiddelooglapEn dan het ooglapje, te koop bij iedere apotheker. Handig voor als je in toenemende mate een probleem krijgt bij het scherpstellen van je ogen, een bij MS soms optredend probleem. Gun je ogen dan wat meer rust door er gewoon af en toe een te bedekken. Het komt je hooguit op de eretitel Zeerover te staan, zo is me door een ervaringsdeskundige verteld.
Het is overigens toch goed om op de hoogte te blijven van wat de thuiszorgwinkels zoal te bieden hebben. Ook revalidatieafdelingen hebben vaak een winkeltje waar ze hulpmiddeltjes zoals scharen, bestek, lange schoenlepels en knopenhaakjes verkopen. Helaas is er zo te zien geen website waarop het volledig aanbod van de thuiszorgwinkels staat. En je moet het natuurlijk wel kunnen opbrengen, dat steeds maar weer nieuwe oplossingen moeten verzinnen. Overigens zullen sommige antwoorden vaak ook bij anderen, bij deskundigen te krijgen zijn, een ergotherapeut bijvoorbeeld.

Computer
Een apart onderwerp is de computer, een hulpmiddel al van zichzelf, vaak. In korte tijd de steun en toeverlaat geworden van iedereen die door ziekte slecht in staat is te schrijven. Wat te denken van gele briefjes op het zogeheten bureaublad van je computer om je huisgenoten te laten weten waar je bent? Trouwens ook goede geheugensteuntjes voor jezelf. Ze zijn te vinden in ‘Outlook’ of als gratis programmaatje op http://atnotes.free.fr.
En nog eens iets: als je elektronisch bankiert hoef je geen giro’s meer in te vullen en geen handtekeningen te zetten.

Hoofdletters
Een slechte handfunctie maakt het moeilijk om twee toetsen tegelijk in te drukken. Omdat hoofdletters in een document toch wel mooi staan, heeft Windows de voorziening ‘plaktoetsen’ (stickey keys), die maakt dat als je ‘shift’ en hoofletter A na elkaar indrukt er een keurige hoofdletter A verschijnt. Je kunt dan ook ‘control, ‘alt’ en ‘del’ na elkaar indrukken met als resultaat dat je vastgelopen programma wordt afgesloten.
De plaktoetsen kun je instellen in het configuratiescherm (control panel) onder toegankelijkheidsopties (accesibility). Daar zijn ook opties te vinden om de leesbaarheid van het beeldscherm te verbeteren door kleuren, grootte of contrast te veranderen. Handig is ook om altijd een kladblokje op het bureaublad van je computer te hebben staan om snel een aantekening te kunnen maken als er iemand opbelt.

Telefoon
Ook de handsfree-functie van de telefoon is niet voor niets uitgevonden! Als je er zo’n klein bandrecordertje naast legt heb je een prachtig alternatief voor het aantekenbriefje. Het is in dat geval wel aardig om je gesprekspartner even te melden waar je allemaal mee bezig bent. Tenslotte in dit eerste allegaartje van handige hulpmiddeltjes nog een paar nieuwigheden als aanvulling op eerder in de rubriek Hulp van MSzien verschenen artikelen.
– Er is een nieuwe gehandicaptenauto, de Minicruiser City, te vinden op www.minicruiser.nl.
– Na het verschijnen van het artikel over incontinentiemateriaal en katheters heeft de fabrikant informatie gestuurd over de nieuwe In-flow katheter. Deze katheter kan een maand lang blijven zitten. Hij wordt afgesloten door een klepje, zodat geen urineverlies optreedt. Op het toilet wordt met een afstandsbediening een pompje in werking gesteld, dat de blaas leegt. Helaas alleen voor vrouwen.

Tips
Tot zover deze tips. Sommige zijn uit eigen ervaring, andere uit tijdschriften of gewoon gehoord. Volledig is het natuurlijk nooit en het risico bestaat dat iedereen roept: “Maar dat wisten we allang!”. MSzien houdt zich dan ook aanbevolen voor leuke ideeën: meldt ze alsjeblieft aan
redactie@mszien.nl.

 

Eerder verschenen in MSzien 2004 , nr 3.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *